Kan fodboldens magiske glæde, motion og forpligtende fællesskab bringe unge langtidsledige videre i deres liv?

Svaret er lykkeligvis et stort og rungende ”ja”.

For over halvdelen af de unge mellem 18 og 29 år, som har været en del af beskæftigelsesprojektet, Fodbold For Fremtiden, er kommet videre enten med ordinært arbejde eller er startet på en uddannelse. Det viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Fodbold For Fremtiden er et beskæftigelsesprojekt, hvor formålet er – via fodboldtræning – at få unge langtidsledige ud af ledigheden.

Nøgletal fra rapport om projektet

VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) har lavet en grundig rapport om Fodbold For Fremtiden, og her følger nøgletal fra undersøgelsen. Du kan selv dykke ned i resultatet på VIVEs hjemmeside: Fodbold for fremtiden - vive.dk

  • 12 deltagende kommuner
  • 34 procent af de unge er kommet i ordinært arbejde
  • 19 procent er startet på en uddannelse

Hvad er Fodbold For Fremtiden?

  • Det er et beskæftigelsesprojekt med to ugentlige fodboldtræningspas koblet til eksisterende kommunale aktiviteter for langtidsledige unge
  • Ambitionen er at få de unge i alderen 18-29 år tættere på arbejdsmarkedet og uddannelse
  • Et forløb varer 26 uger, hvor fodboldtræning bliver omdrejningspunktet for de unges kontakt med socialrådgiver/ungerådgiver og jobkonsulent
  • Projektet er et samarbejde mellem de deltagende kommuner, lokale idrætsforeninger og DBU Bredde
  • Projektet har været støttet af Velux Fonden
  • Du kan læse meget mere om Fodbold For Fremtiden på denne side: Om Fodbold for fremtiden (dbujylland.dk)

Positive forventninger et stort plus
I Kolding Kommune kørte de i første omgang to 26-ugers forløb sammen med Kolding IF og DBU Bredde. De har dog været så begejstrede for forløbet, at de via egenfinansiering har fortsat forløbet i samarbejde med Kolding IF i regi af velfærdsalliancen.

- I forhold til andre indsatser med idræt og bevægelse, der ligget vi meget højt i forhold til antallet af deltagere, som vi er lykkes med at få ud af ledigheden, lyder det fra Anette Hvidtfeldt, der er projektleder i Kolding Kommune.

- Jeg tænker, det er et godt projekt. De unge bliver mødt med positive forventninger. Der er nogen, der tror på dem, der er brug for dem, de skal dukke op. Det er der rigtig meget læring i, lyder det videre fra Anette Hvidtfeldt, som tilføjer, at de i Kolding Kommune faktisk har etableret det med ti andre idrætsgrene også.

Hun peger samtidig på en anden faktor, som også er medvirkende til succesen med Fodbold For Fremtiden:

- Det har også en effekt, at du har en funktion et andet sted end på jobcentret, i en ny arena, siger hun.

Kolding Kommune har en velfærdsalliance med DBU og DBU Jylland, hvilket skabte grundlaget for, at de i første omgang fik muligheden for at kunne deltage i projektet.

Fodboldklub vigtig medspiller
Kolding Kommune har haft en vigtig medspiller i Kolding IF, hvor klubben også har taget et stort ansvar for den her gruppe unge mennesker, ifølge Anette Hvidtfeldt.

- Jeg vil gerne give en stor cadeau til Kolding IF. De har taget det meget seriøst, og deltagerne spiser fx frokost i klubhuset sammen med divisionsspilerne efter træning.

- Og så har de også hjulpet med at stille faciliteter til rådighed til vores overgangshold, som vi har oprettet for dem, som måske er videre fra Fodbold For Fremtiden-holdet, men som måske ikke er helt klar til en ”almindeligt” fodboldhold, siger Anette Hvidtfeldt.

I Kolding Kommune og Kolding IF er de altså kørt videre med projektet efter prøveperiodens udløb, da de har været meget tilfredse med det.

Her kan du følge en af deltagerne fra Haderslev Kommune og Haderslev FK fra 2021: