Denne tirsdag er en særligt god træningsaften. Kvindeholdet er nemlig mødt mere end 16 spillere op, og så siger reglerne, at træneren giver øl bagefter.

Hejnsvig IF’s kvindetræner, Carsten Strandhave, har nemlig indført flere tiltag for at minimere afbud til både træning og kamp. Og i dag koster det så øl.

- Jeg har fået en særaftale i klubhuset, så det kun koster mig indkøbsprisen, så det er helt okay, griner han.

Solid afbudsmoral hjælper en smal trup

Sammenhold og en afstemt afbudsmoral er de væsentligste årsager til, at kvindetræner Carsten Strandhave kan køre en sæson igennem med en smal trup.

I forårssæsonens første fem kampe har han således kun brugt 16 spillere i alt, selvom der er stillet fuldt hold til alle kampe.

Men hvordan sørger trænerteamet for at minimere afbud til kamp? Der er ingen raketvidenskab i hemmeligheden, for egentlig gør de ikke ret meget andet end at bede spillerne melde ind før sæsonstart, hvilke dage de ikke kan spille. Derudover får spillerne kampprogrammet vist allerede inden, det er helt færdigt, så de kan nå at melde ind, hvis der er svære datoer imellem.

”Når man melder klart ud, er der også en større chance for, at budskabet bliver forstået.” Carsten Strandhave, træner

Meld klart ud, så alle forstår budskabet

Carsten Strandhave oplever ikke de store problemer med afbud, og kørte da også hele efterårssæsonen igennem med en trup på 16-17 spillere.

- Og så gjorde jeg brug af 3-4 spillere, der ellers ikke er aktive, men som vi kan ringe til i nød, forklarer han.

Her i foråret er truppen vokset til 18-20 spillere, så det er jo ren luksus, for faktisk mener Hejnsvig-træneren, at 18 spillere bør være nok til et 11-mands seniorhold. Hvis det er et ungdomshold, bør 16 spillere være nok til at gennemføre en turnering, mener han.

- Selvfølgelig kan der være helt valide grunde til afbud. Eksamen, skader eller sygdom i familien er selvfølgelig helt OK undskyldninger, men resten burde man kunne planlægge sig ud af, er budskabet fra Carsten Strandhave.

Og planlægning, det har de styr på i Hejnsvig. Jobvagter bliver byttet, arbejdsweekends bliver der taget højde for på forhånd og kvinderne er gode til at prioritere kampprogrammet over andre aktiviteter.

- Vi har jo egentlig ikke gjort andet end at have en grundig forventningsafstemning, og så har holdets disciplin og sammenhold gjort resten. Når man melder klart ud, er der også en større chance for, at budskabet bliver forstået, lyder det fra træneren.

SÆT AFBUD TIL KAMPE I SYSTEM

  1. Spørg spillerne om datoer, hvor de ikke kan spille, allerede før sæsonstart.
  2. Vis spillerne det midlertidige kampprogram, så de sidste knaster kan nå at blive rettet til.
  3. En bødekasse motiverer til færre afbud.

SÅDAN MOTIVERES SPILLERNE TIL AT PASSE TRÆNINGEN

  1. Det sociale fællesskab skal plejes, så holdfølelsen trives.
    Lav arrangementer og traditioner omkring omklædning og efterhygge.
  2. Beløn træningsflid med kamptid.
  3. Beløn stort fremmøde – f.eks. ved et særlig event, når mange møder op.
220524 Hejnsvigif S2kvinder IT (22) Camilla Lund (tv.), Camilla Jensen og Maria Sand Christiansen (th.) har ikke meldt afbud til kamp i et år

Afbud er ikke et alternativ

Når man spørger spillerne selv, lader de til at være enige med træneren – afbud er ikke et egentligt alternativ på holdet. Tre spillere har sågar en ubrudt stime af kampe det seneste år, ikke ét eneste afbud er det blevet til for trioen Camilla J., Camilla L. og Maria.

- Hvis jeg er inviteret til en familiebegivenhed, kommer jeg senere, hvis der er kamp i kalenderen, og jobvagter får jeg byttet eller delt op, forklarer holdets 20-årige anfører, Maria Sand Christiansen, der oprindeligt kommer fra Sdr. Omme, men er kommet til Hejnsvig pga. fodboldfællesskabet.

Camilla Jensen, 19 år gammel, er enig og tilføjer, at holdet heldigvis langt hen ad vejen har været forskånet for større skader, og de skadede spillere har nærmest overlappet hinanden, så det ikke har haft den store betydning for kampene.

- Jeg har da måske tænkt, at et afbud godt kan være lidt tyndt, hvis man bare skal til fødselsdag eller være sammen med veninden, men det ville jeg nu selv planlægge på et andet tidspunkt, så jeg kan spille fodbold, lyder det fra 20-årige Camilla Lund, som bor i cykelafstand til stadion og altid har spillet i klubben.

Hejnsvig-kvindeholdet har deres egen bødekasse, og det er da også med til at motivere til at undgå de dumme og sene afbud, for det bliver både dyrt og man bliver lidt udstillet for holdet.

- Man får da lidt røg, når man ryger i bødekassefælden, så mon ikke man så tænker over det til næste gang?, siger Camilla Jensen med et skævt smil. Camilla er fra Vesterhede, men har altid spillet i Hejnsvig IF.

”Hvis jeg er inviteret til en familiebegivenhed, kommer jeg senere, hvis der er kamp i kalenderen, og jobvagter får jeg byttet eller delt op.” Maria Sand Christiansen, anfører

3 HURTIGE TIL SPILLERNE

Tre spillere har spillet samtlige kampe det seneste år uden afbud. Hvordan får de det til at hænge sammen?

MARIA SAND CHRISTIANSEN

Hvordan planlægger du for at kunne spille alle kampe?
Det er lidt kompliceret, for jeg spiller også håndbold et par gange om ugen, men jeg forsøger at løbe stærkere.

Føler du dig forpligtet af holdet til at undgå afbud?
jeg hverken vil eller føler, jeg kan melde afbud. Det er både en social og sportslig forpligtelse.

Vil du helst spille kamp på hverdage eller i weekenden?
Det er lige meget for mig. Jeg får det til at passe uanset hvornår.

CAMILLA JENSEN

Hvordan planlægger du for at kunne spille alle kampe?
Jeg forholder mig til det kampprogram, som trænerne lægger tidligt ud, og så planlægger jeg uden om det.

Føler du dig forpligtet af holdet til at undgå afbud?
100%! Trænerne presser også på for, at vi møder op til træning, så det forsøger jeg.

Vil du helst spille kamp på hverdage eller i weekenden?
Det passer fint med kamp på træningsaftener, så der er plads til andet i weekenden.

CAMILLA LUND

Hvordan planlægger du for at kunne spille alle kampe?
Jeg vil virkelig gerne mødes med holdet, så jeg bytter mine vagter, så kabalen går op. Jeg har sabbat-år, så det er ikke så svært.

Føler du dig forpligtet af holdet til at undgå afbud?
Ja, der er generelt en god attitude, hvor man hjælper hinanden og ofrer sig for holdet.

Vil du helst spille kamp på hverdage eller i weekenden?
Jeg er glad for hverdagskampe, så der også er plads til fester i weekenden.

Det sociale fællesskab giver holdfølelsen et ekstra boost

Bødekassen er med til at finansiere nogle af de sociale aktiviteter omkring holdet, som de er rigtigt gode til at bakke op om. Klubben arrangerer grillaften sammen med herrerne en gang om måneden, en årlig påskefrokost og så er der også stillet en udlandstur i udsigt i 2023.

- Der er mange små hyggelige events på tværs af aldre og køn, og vi er gode til at mødes både efter træning til omklædning og lidt klubhushygge, og til vores holdfester, kommer det fra Camilla Jensen.

- Det er godt for holdfølelsen at være sammen uden for banen, og det gør det også nemmere at håndtere et knap så pænt udbrud fra en medspiller i kampens hede, betoner Camilla Lund.

Træner Carsten Strandhave har også fodboldformand stående i sin kasket, og ifølge ham er det ikke tilfældigt, at der er gang i det sociale klubliv også:

- Som en lille klub skal vi huske at passe på vores spillere, og derfor skal her være rart at komme, forklarer han.

Han beskriver kvindeholdet som et ungt hold med en del festglade kvinder med masser af humør, så derfor er det blevet et tilløbsstykke med de sociale aktiviteter uden for banen også.

”Det er godt for holdfølelsen at være sammen uden for banen, og det gør det også nemmere at håndtere et lille udbrud fra en medspiller i kampens hede.” Camilla Lund, spiller
220524 Hejnsvigif S2kvinder IT (90) Der bliver gået til stålet til træning, for en plads på holdkortet til næste kamp er attraktiv – her dog en lille vandpause.

Træning og kamp hører sammen

Mentaliteten omkring ikke at melde afbud forsøger kvindetræneren at overføre til træningsbanen også, for målet er at være 16-18 spillere hver gang. For ham hører indsatsen på træningsbanen nemlig nøje sammen med, hvem der udtages til kamp.

- Hvis en nøglespiller ikke er til træning f.eks. tre gange i træk, så er jeg ikke bleg for at sætte hende af holdet til næste kamp, lyder det bestemt fra Carsten Strandhave.

Så det er altså ikke kun, fordi træneren giver øl, at kvinderne møder talstærkt op til træning. Der er nemlig konkurrence om pladserne på holdkortet.

Aktuelt ligger holdet nummer 2 i deres Serie 2-pulje og oprykningen er nok ikke til at nå i denne omgang, men der er ingen tvivl om, at holdet har ambitioner om mere.

Og kan afbudshistorikken fortsætte, så virker det ikke umuligt, at der venter nye horisonter for de unge kvinder fra Hejnsvig IF.

220524 Hejnsvigif S2kvinder IT (44)