Flygtninge lærer dansk på dommerkursus

I Aalborg har ni nyankomne flygtninge blandet interesse og undervisning, da de tog dommerkurser på sprogcentret. Syv bestod og eksamen, og i går fik de deres dommerkort.


De nye dommere fik overrakt deres beviser af DBU's formand Jesper Møller og Rådmand i Aalborg Kommune Mads Duedahl. Foto: Mike Vinter Nielsen


Der var stor glæde på Sprogcenter Aalborg, da syv nyankomne flygtninge kunne gå ud fra dommereksamen med meldingen om, at de var bestået. I tiden op til havde de modtaget dommerkurser som en del af deres danskundervisning, og dermed kunne de tage deres dommerkort.

Projektet ”Green Card” er et samarbejde mellem Aalborg Kommune og DBU Jylland, og det er finansieret af DIF Get2Sport og den lokale dommerklub, der stiller vejledere til rådighed. Det brede samarbejde har skabt glæde blandt de foreløbigt første eksaminander, fortæller Thomas Jensen, der er bestyrelsesmedlem i DBU Jylland Region 1.

- Jeg har aldrig set nogen, der er blevet så glade for at få deres dommerkort. Man kunne se, at det virkelig var en sejr for dem. Vi havde syv ud af ni, der bestod, og det er meget positivt overraskende, siger han.

Lixtallet skulle ned

Undervisningen er foregået i samarbejde mellem sprogunderviser Kenn Christensen fra Sprogcenter Aalborg og dommerinstruktør Stig Hansen, og de ni kursister er blevet valgt kommunen til at være med i projektet.

- Undervisningsmaterialet er blevet omskrevet, så lixtallet er blevet lavere og mere forståeligt. I starten diskuterede vi, om vi skulle holde det på engelsk, men vi blev enige om dansk, så det blev danskundervisning på samme tid, og det har virkelig hjulpet at undervise dem i områder, som de interesserer sig for, siger Thomas Jensen.

Det er da også gået hurtigere end forventet med at få kurserne gået igennem, så derfor måtte eksamensdatoen fremrykkes en anelse, så det hele stadig var i frisk erindring hos kursisterne.

Ud og dømme

Men et er selvfølgelig at tage kurserne, noget helt andet er at dømme. De syv nye dommere skal nu til at finde deres ben med fløjten i hånden, og det med små skridt fra start.

- Man kan sige, at fase 1 er overstået, og nu skal vi til at i gang med fase 2, hvor de skal ud og dømme. Vi giver dem nogle ekstra vejledninger og laver en mentorordning med en mere erfaren dømmer, så de får en ordentlig start. Derudover har laver vi et samarbejde med tre klubber, som kender deres baggrund, og det er her, de skal dømme i starten, siger Thomas Jensen.

Planen er, at de nye dommere skal starte med at dømme U13 piger i de tre samarbejdsklubber, og efter sommerferien bliver det så evalueret, om de skal ud og dømme andre kampe.

Udbrede erfaringerne

Projektet i Aalborg har været et pilotprojekt, som skulle høste erfaringer, og det er nu planen, at de skal bredes ud til resten af landet. Samtidig forestiller Thomas Jensen sig, at projektets form kan overføres til andre lignende kurser.

- Man kunne sagtens forestille sig det sammen projekt, men hvor det så er trænerkurser eller dommerkurser i andre sportsgrene som eksempelvis håndbold. Så længe det bare er noget, de interesserer sig for, siger han.

De syv nye dommere fik i går overrakt deres dommerbevis ved et arrangement på Sprogcenter Aalborg. Her deltager i øvrigt DBU’s formand Jesper Møller og Rådmand i Aalborg Kommune Mads Duedahl, der holder taler for de nyuddannede dommere.

Log ind