Lørdag blev en helt særlig dag i Sunds IF.

Ikke kun fordi klubben kunne markere indvielsen af sin helt nye og spændende Børne Arena med assistance fra Hernings borgmester Dorte West.

Men også fordi fire af klubbens ildsjæle blev hædret med DBU Jyllands Guldemblem, som gives til frivillige, der har ydet en ekstraordinær indsats for fodbolden.

Det kræver minimum 30 års frivilligt fodboldarbejde i en klub, heraf minimum 20 år som bestyrelsesmedlem i fodboldklub. Eller alternativt minimum 40 års frivilligt fodboldarbejde. Og dertil kommer, at man skal have udvist engagement i DBU Jyllands arbejde, f.eks. via deltagelse på delegeret- og årsmøder.

Kriterierne betyder med andre ord, at det kan være svært at opnå et guldemblem.

Derfor var det altså også noget af et særsyn, at DBU Jylland kunne hædre hele fire frivillige fra samme klub – ved samme lejlighed - med den fornemme hæder. Det er faktisk  aldrig sket før.

Frivillighed i verdensklasse

Overrækkelsen skete i forbindelse med et såkaldt Match Day-arrangement, hvor klubbens nye Børne Arena samtidig blev officielt indviet af Hernings borgmester, Dorte West.

Her var der også sat tid af til at hædre klubbens vigtige frivillige, og det benyttede DBU Jyllands formand, Bent Clausen, til at overrække Guldemblemet til Anders Knudsen, Peder Vestergaard, Erik Dalbjerg og Ole Olesen.

”Det er ikke hverdagskost, at vi overrækker mere et enkelt guldemblem. Men frivillighedskulturen her i Sunds er helt speciel, og derfor kan det måske heller ikke overraske, at klubben har fire ledere, der hver især lever op til kriterierne”, siger DBU Jyllands formand, Bent Clausen.

Kort og godt om de fire nye Guldemblem-modtagere

Anders Knudsen har gennem 50 år været frivillig leder i Sunds IF og har tidligere modtaget DBU Jyllands Sølvemblem, DBU’s Sølvnål, DBU Jyllands ungdomslederlegat og DBU Jyllands Hædersemblem. Han begyndte som ungdomstræner i 1975, har også været træner for både senior og ungdomshold, og i en periode fra 1981 til 1987 sad han også i klubbens bestyrelse. Han trådte ind i bestyrelsen igen i 1995 og sidder der stadig. Ved siden af bestyrelsesarbejdet har han endvidere været holdleder i seniorafdelingen, ligesom han har deltaget på årsmøderne i Region 2 og på DBU Jyllands delegeretmøde.

Ole Olesen har gennem 46 år været frivillig leder i Sunds IF, siden 1991 sågar som formand i klubben – undtaget i 1997, hvor han var ungdomstræner. Siden 2005 har han endvidere siddet i klubbens styregruppe med ansvaret for bl.a. økonomien. Han begyndte i 1978 som ungdomstræner. Siden sad han syv år i klubbens ungdomsudvalg og et enkelt år i seniorudvalget, inden han trådte ind i bestyrelsen. I 2016 blev han udnævnt til æresmedlem i klubben, ligesom han i 2019 blev Årets Idrætsleder i Herning Kommune. Han er indehaver af DBU Jyllands Sølvemblem, DBUs Sølvnål, DBU Jyllands Hædersemblem og har også modtaget DBU`s Frivillighedspris (2022). Ole har siden 1998 været fast deltager på Region 2’s årsmøder og delegeretmødet.

Erik Dalbjerg har siden 1975 og frem til i dag været frivillig ulønnet leder i Sunds IF. Det hele begyndte med en tjans som ungdomstræner, en rolle som han varetog gennem knap 20 år, ligesom han også har trænet seniorspillere og været holdleder i seniorafdelingen. Siden 1983 har han samtidig haft poster i Byfestudvalget samt været klubbens repræsentant i Sunds Hallerne. I en periode fra 1983 til 1988 og igen fra 1997 til 2000 var han medlem af klubbens bestyrelse, og siden 2005 har han haft sæde i styregruppen under bestyrelsen, og så har i øvrigt taget en ny periode i bestyrelsen, indtil han her i marts trådte ud efter samlet 15 års bestyrelsesarbejde. Erik Dalbjerg har også deltaget i DBU Jyllands årsmøder og delegeretmøde, og så har han tidligere modtaget DBU Jyllands Sølvemblem, DBU’s Sølvnål og DBU Jyllands Hædersemblem.

Peder Vestergaard har gennem 44 år været frivillig ulønnet leder i Sunds IF. Hans virke i klubben begyndte i 1974, hvor han i en periode på fem år var træner for forskellige ungdomshold. Samlet har Peder været med i bestyrelsen og styregruppen under bestyrelsen (sportsudvalg, økonomi – og lederudvalg) i 23 år. Desuden har han varetaget diverse holdlederfunktioner og været formand for klubbens seniorudvalg. Sideløbende med de nævnte poster har han i en periode fra 1990 til 2017 været klubbens repræsentant i Sunds Hallerne. Desuden har han fulgt DBU Jyllands arbejde gennem deltagelse på årsmøderne. Han er desuden tidligere blevet hædret med DBU Jyllands Sølvemblem, DBU’s Sølvnål og DBU Jyllands Hædersemblem

Via dette link kan du læse mere om DBU Jyllands Guldemblem, bl.a. finde en oversigt over samtlige indehavere af hæderen. Der er siden indstiftelsen i 1943 uddelt lidt over 100 Guldemblemer.

Herudover blev Henrik Mortensen også hædret med DBU's Sølvnål.

Der blev afviklet i alt 16 kampe i forbindelse med Match Day-arrangementet i Sunds IF – med hold fra U9 og op efter. Desuden havde klubben arrangeret sjove aktiviteter for børn i alle aldre, bl.a. hoppeborg og en oppustelig fodboldbane.