Selvom serierækkerne knap er halvvejs i forårssæsonen, har DBU Jyllands turneringsafdeling allerede gang i kuglerammen for at finde ud af, hvor mange op- og nedrykkere der forventes at være ved sæsonens afslutning i juni.

Som sædvanligt er der mange ting i spil, når der skal kigges på om der skal rykkes hold ekstraordinært ud – eller modsat, om der skal suspenderes nedrykning for nogle hold, der ellers ligger under den kriminelle streg.

- Det er også lige så sikkert som amen i kirken, at på nuværende tidspunkt (ultimo april, red.) er der mange scenarier i spil og at jo længere vi når frem i turneringen toner der sig nogle mere realistiske scenarier frem og nogle muligheder kan skilles fra, lyder spådommen fra DBU Jyllands turneringschef, Ole Frandsen.

De jyske briller fokuserer på 3. division og Danmarksserien
Basisreglerne for op- og nedrykningspladser i de jyske serierækker er klare, men så er der altid nogle jokere, vi 'arver' oppefra.

Først og fremmest har vi fokus på 3. division. Her skal vi med jyske briller håbe på, at så få vesthold som muligt rykker ned, men her støder vi ind i den første udfordring. Vanløse er nemlig det eneste østhold, så der rykker med sikkerhed minimum 2 vesthold ned i Danmarksserien.

Ole Frandsen Til Www
Turneringschef, DBU Jylland Ole Frandsen
Første ekspertvurdering af sæsonens store op- og nedrykningsspil

Danmarksserien er her i slutningen af foråret blevet delt op i en oprykningsrække og en kvalifikationsrække - begge med to puljer. Danmarksserien består af 20 vest- og 20 østhold og således skal det også være efter sommerferien.

Det er interessant for os jyder at vide, hvem der rykker op fra 2. pladsen. Det bliver først afklaret søndag den 23. juni, når vest og øst mødes i den sidste kvalifikationskamp, hvilket også får betydning for alle de jyske playoff-kampe. Så i år vil playoff-kampene først foreligge, når den nævnte kvalifikationskamp er spillet – og det bliver den søndag den 23. juni, kl. 14.

  Nedrykning fra 3. division Oprykning fra DS Vest-nedrykning
fra DS
Scenarie ØST VEST ØST VEST
1 1 2 1 2 4
2 1 2 2 1 5
3 0 3 1 2 5
4 0 3 2 1 6


Regnestykket bliver sværere endnu
Som om det ikke er kompliceret nok i forvejen, skal der også kigges på fordeling af nedrykning af vesthold fra Danmarksserien. DS-kval rækken pulje 2 består af 7 jyske og 3 fynske hold.

- Her vil vi fra jysk side foretrække så få jyske nedrykkere som muligt, indskyder Ole Frandsen i vurderingen.

I øjeblikket ser vi det værst tænkelige tilfælde svarende til scenarie 4, hvor de 6 nederste hold i DS, pulje 2 er fra Jylland. Det sker nok ikke, men i så fald skal der rykkes yderligere 3 hold ned gennem alle serierækker.

Et modsat tænkt eksempel kan være scenarie 1, hvor der ender fynske hold på de 3 nederste pladser. Det vil modsat betyde suspension af 2 nedrykninger hele vejen gennem seriestrukturen.

Summa summarum må være, at mange ting er i spil på dette relativt tidlige tidspunkt af sæsonen.

Men den jyske turneringschef kan nu ikke dy sig for at komme med et kvalificeret gæt på udfaldet:

- Et godt bud er, at det ender med 2, 3 eller 4 jyske nedrykkere og derfor en minimal regulering  på plus/minus et hold eller slet ingen regulering.

Vi følger op i maj med nye, aktuelle vurderinger af op- og nedrykningsscenarierne i de jyske serierækker.