Træningen for de yngste børn er rykket indendørs i den nordjyske klub NUBI (Nr. Uttrup & Bouet Idrætsforening), og her har man valgt at gå en lidt utraditionel vej, når det kommer til valg af boldtype til børnenes indendørstræning.

For nogle af børnene betyder det nemlig, at de for første gang skal stifte bekendtskab med futsalbolden, mens det for andre er et gensyn med den anderledes bold, der ikke har det samme opspring som en almindelig fodbold.

En bedre spiloplevelse for børnene
Og det er ikke helt tilfældigt, at man netop har valgt at benytte futsalbolden, som giver flere fordele for klubben og ikke mindst børnene, fortæller NUBI's børneudviklingstræner, Mathias Blankensteiner:

- Min erfaring er, at en almindelig fodbold kan være svær at styre for de yngste, når den hopper og danser på et hårdt halgulv. Med en futsalbold får børnene lov til at have bolden ved fødderne, øve teknik, driblefærdigheder og boldkontrol, hvilket kan være rigtig svært med en almindelig bold. Det giver ganske enkelt et bedre flow i spillet, når der spilles med en futsalbold, siger Mathias Blankensteiner.

Han har selv tidligere spillet på et højt niveau og fortæller da også, at han har en stor forkærlighed for netop futsal. Men det er dog ikke hovedårsagen til, at den nordjyske klub har valgt at bruge netop futsalbolden til  børnenes indendørstræning:

800 futsalbolde

I år sender DBU Jyllands regioner cirka 800 futsalbolde ud til de klubber, som har tilmeldt hold i rækkerne U6 - U9.

Boldene fordeles til klubberne i forhold til antallet af tilmeldinger i disse rækker, og de er tiltænkt til brug i stævnerne - bl.a. på grund af disse fordele:

  • Det giver børnene større succes i boldomgangen (bolden er dæmpet og dermed mere tilgivende)
  • Færre ”flyvske” bolde – mere roligt spil
  • Færre bolde i luften (hovedstød frarådes for børn)
  • Samlet set giver det en højere effektiv spilletid

DBU Jylland opfordrer også klubberne til at bruge futsalboldene til træning i de samme årgange.

- For os er det vigtigste, at futsalbolden er med til at gøre det til en god oplevelse for alle vores børnespillere uanset niveau. Det skal være spillerne, som styrer spillet og ikke selve bolden, og der er futsalbolden et fantastisk redskab, fortæller han.

Løser også den logistiske udfordring
Foruden at være til hjælp for børnenes spiloplevelse, gør futsalbolden det også muligt for NUBI at organisere indendørstræningen, når der opstår pladsmangel og skæve træningstidspunkter:

- Vi har brugt futsalbolde i et par år nu, og det giver også en fordel i forhold til den logistiske del. Vi har nemmere ved at organisere en træning uden alt for mange udfordringer, når det foregår med futsalbolde. Det tillader os nemlig at tage to gymnastiksale i brug. I gymnastiksalene er der ikke bander, og derfor er futsalbolden ideel at bruge, så bolden ikke flyver til højre og venstre. Det vil være fedt med en rigtig hal, men det her er trods alt en god løsning, og børnene er glade for det, forklarer Mathias Blankensteiner og tilføjer:

- Vi har selv været ude at investere i nogle futsalbolde. Det kræver, at klubben er villig til at prioritere det rent økonomisk, så alle børnene har mulighed for at spille med en futsalbold. Det går ikke, at kun halvdelen af børnene til en træning har en futsalbold, mens den anden halvdel spiller med almindelige fodbolde, siger han.