Der var højt humør, solskin fra en smuk september-himmel og stribevis af store smil, da det i lørdags blev fejret, at det er 50 år siden, at Aalborg-klubberne B52 og AFC fandt sammen i en fusion.

Den store dag blev markeret med en masse festlige fodboldaktiviteter, reception, taler og en stor fest om aftenen, ligesom en række ildsjæle blev hædret for deres vigtige indsats for klubben og lokalsamfundet.

Karsten Elkjær fra DBU Jylland Region 1’s bestyrelse repræsenterede fodboldens organisationer på den store dag, og han havde anerkendelser med i tasken til følgende frivillige:

DBU Jyllands guldemblem: Kjeld Ranum
DBU Jyllands hædersemblem: Kjeld Ranum
DBU 25 års sølvnål: Preben Lindblad og Bjarne Langgaard
DBU Jyllands 15 års sølvemblem: Louis S. Lantow og Morten Mønnike-Hald 

Det er ikke hver dag, at DBU Jyllands Guldemblem overrækkes. Faktisk blev Kjeld Ranum blot modtager nr. 93 af hæderen, siden den blev indstiftet for over 75 år siden.

Stiftede klub som 10-årig

Guldemblemet gives kun til personer, som gennem et langt frivilligt og ulønnet arbejde har gjort en forskel for fodbolden og fodboldklubberne.

Det er med andre ord altså kun lederbedrifter ud over det sædvanlige, der kan udløse et Guldemblem.

Og det er i høj grad også tilfældet for Kjeld Ranums vedkommende.

I en alder af blot 10 år samlede Kjeld Ranum en flok drenge om sig, og sammen dannede de en fodboldklub i 1952. Klubben fik i første omgang navn efter den gade, de boede i: Holbergsgades Boldklub. Det var på dette tidspunkt ikke ualmindeligt med små drengeklubber af denne type - usœdvanligt var det derimod, at klubben bestod i det lange løb.

Da Kjeld Ranum med sine forœldre flyttede til et andet kvarter, opløstes den gamle klub, men da Kjeld var i besiddelse af klubbens trøjer og bold, førte han den videre, men nu under det nye navn: B52. Og i det børnerige kvarter kom der for alvor gang i klubbens udvikling med stor medlemsfremgang.

I har bare gjort en kæmpe forskel. Skabt fællesskab, rammer for gode oplevelser og fået rigtig mange folk engageret omkring jeres klub. Karsten Elkjær, DBU Jylland Region 1, til de frivillige i B52/AFC

Han var formand i klubben gennem en periode på 28 år, han har også haft roller som både seniorformand og ungdomsformand, og sideløbende med klubarbejdet har han ydet en stor indsats for både DBU Jylland og DBU.

Han var bl.a. med i det første dameudvalg – som det hed dengang - under DBU Jylland, han var også med i det første indefodboldudvalg, og han har siddet med i Region 1’s bestyrelse i en periode på 12 år, ligesom han siddet i DBU's Repræsentantskab og i DBU's Appeludvalg.

Senest har han også været en afgørende faktor i etableringen af B52/AFC’s kunstgræsbane.

Vigtig indsats for fodbolden

Karsten Elkjær benyttede lejligheden til at takke B52/AFC – der for to år siden modtog prisen som årets fodboldklub i Danmark - for klubbens vigtige indsats for fodbolden:

” I er naturligvis gode til at organisere fodbold, lave god træning og alt det praktiske i hverdagen. Som man jo gør i en fodboldklub. Det fungerer rigtig godt her i B52. Men derudover har I bare gjort en kæmpe forskel for hele området. Skabt fællesskab, rammer for gode oplevelser og fået rigtig mange folk engageret omkring jeres klub. Det arbejde har tidligere indbragt jer nogle meget velfortjente priser, bl.a. Årets Fodboldklub i Danmark. Den slags kommer naturligvis ikke af sig selv. For det jo i sidste ende de frivillige ildsjæle, der driver og løfter foreningslivet. Derfor skal der fra vores side lyde en kæmpestor hyldest og en stor tak til hver enkelt af jer frivillige, der gør en indsats her i B52. Bestyrelsesmedlemmer, trænere, holdledere – og alle jer andre. Tusind tak. Uden jer var der ingen fodboldklub”, lød budskabet fra Karsten Elkjær.

(Tak til B52/AFC for informationerne og formuleringerne omkring klubbens fødsel, historie og udvikling.)

Samtlige modtagere af DBU Jyllands Guldemblem kan findes her.