En ganske enestående frivillig indsats for fodboldklubben Mammen IF udløste fredag jysk fodbolds fineste personlige hæder, DBU Jyllands Guldemblem.

Modtageren var Peder B. Pedersen, frivillig leder i klubben og formand gennem de seneste 50 år.

Overrækkelsen af prisen fandt sted ved en reception i Mammen IF, særligt arrangeret for at markere Peder Pedersens flotte jubilæum, og det var bestyrelsesmedlem i DBU Jylland, Hans Mogensen, der dukkede op med det glade budskab.

”Guldemblemet gives til personer, som har gjort en forskel for fodbolden. Det er altså kun lederbedrifter ud over det sædvanlige, der kan udløse denne hæder, og der ingen tvivl om, at din indsats her i klubben fuldt ud lever op til dette. Du er en fantastisk ildsjæl. Og formand uafbrudt gennem 50 år. Selv på godt jysk må det være det, som man kalder for en helt unik præstation”, sagde Hans Mogensen i sin tale til Peder B. Pedersen.

Genstartede klubben som 16-årig

Prismodtageren blev formand for Mammen IF i 1972, hvor han som blot 16-årig fik genstartet foreningen, efter at den havde været lukket ned i nogle år.

Der kom fodbold på programmet, men også aktiviteter som badminton og gymnastik.

Og posten som formand er naturligvis ikke det eneste, som Peder B. Pedersen har løftet. Han har gennem årene også haft poster som kasserer, kampfordeler og træner, været med til at arrangere sportsfest, været sportsbladsudgiver og meget andet.

Også tid til de større fællesskaber

”Man kan vist rolig sige, at du har gjort et kæmpe arbejde for idrætsforeningen her i byen. Du har om nogen gjort det muligt for en masse børn og unge at dyrke sport. Mammen IF har selv beskrevet det således, at klubben er dit andet hjem. Og at dit liv her går forud for næsten alt”, sagde Hans Mogensen.

Ved siden af de mange funktioner og opgaver i Mammen IF har Peder P. Pedersen såmænd også fundet tid og energi til at yde en frivillige indsats i andre sammenhænge.

Han spiller en vigtig rolle i Viborg Idrætsråd, og også DBU Jylland har glæde af hans viden og erfaringer på fodboldområdet. Dels som medlem af den lokale seniorgruppe i DBU Jylland Region 2, men også i DBU Jyllands centrale seniorgruppe.

Frivillige gør forskellen

Hans Mogensen fremhævede også betydningen af Peder B. Pedersens indsats i et lidt større perspektiv.

”Hver eneste fodboldklub er vigtig for os i DBU Jylland. Og netop dette har du også rigtig megen fokus på. Du ved om nogen, at foreninger som Mammen IF skal kæmpe hårdt for overlevelse. For det er ikke nogen hemmelighed, at der er mange små fodboldklubber, der har det svært i disse år. Måske lukker skolen eller købmanden. Det påvirker udviklingen i lokalsamfundet, og det kan være vanskeligt at skaffe frivillige, og det kan være svært at skaffe spillere nok til at stille hold. Men der er også små klubber, der får tingene til at fungere, trods de mange udfordringer og benspænd. Og det er netop i kraft af ildsjæle som dig, Peder”, sagde Hans Mogensen.

Små fodboldklubber får ofte tingene til at fungere, trods vanskelige vilkår, mange udfordringer og forskellige benspænd. Og det er netop i kraft af ildsjæle som dig, Peder. Hans Mogensen, DBU Jyllands bestyrelse

Guldemblem-modtager nr. 92

Peder Pedersen var i forvejen indehaver af en lang række anerkendelser for sit frivillige lederarbejde.

Han har tidligere modtaget såvel DBU Jyllands Sølvemblem som DBU Jyllands Hædersemblem, og i 2013 modtog han også DBU Jyllands Rejselegat.

I forbindelse med overrækkelsen af DBU Jyllands Guldemblem modtog Peder Pedersen også DBU’s Sølvnål.

Peder Pedersen blev modtager nr. 92 af DBU Jyllands Guldemblem, som oprindeligt blev indstiftet i 1943. Samtlige modtagere kan findes her.

Hæderen til Peder Pedersen gav anledning til et Indslag fra TV Midtvest.