På hver side af den smalle asfaltvej nærmest omringer de halvanden meter høje majsplanter byskiltet. Planterne er så mange, at når man stiller sig på tæer og kigger ud over markerne, får de ellers stride strithår i toppen af de mange planter et blødt og bølgende udtryk. På trods af majsplanternes højde kan man alligevel lige kan skimte et hvidkalket kirketårn i baggrunden.

Det er dog kun i den ene ende af den lille landsby, hvor de velnærede planter udgør en spiselig allé ind mod Ølstrups relativt få huse.

I den anden ende er der allerede blevet høstet, og en muskuløs John Deere-traktor, med en kombineret harve- og såmaskine bagpå, er ved at så nye frø i den mørke muldjord.

Anderledes grønt er underlaget lige på den anden side af vejen, hvor den lokale fodboldklub, Ølstrup GU, har sine baner. Og på trods af den høje motorlyd fra traktoren, bliver den insisterende brummen alligevel overdøvet af tilråb og jubel fra fodboldbanerne, hvor førsteholdet på herresiden spiller lokalopgør mod Ringkøbing IF denne aften.

Normalt ville man måske ikke forvente det store fremmøde en tirsdag aften til en seriekamp i en by med 300 indbyggere. Men en løs optælling afslører, at der i hvert fald er på den gode side af 150 tilskuere på plads langs de massive bander omkring banen. Der er dukket så mange mennesker op, at parkeringspladsen ved stadion langt fra har pladser nok til alle bilerne. Derfor er der parkeret biler i tre rækker på græsset ved træningsbanen bare et stenkast fra kampbanen.

Byen og fodboldklubben er livgivende for hinanden Per Nilsson, fodboldformand i Ølstrup GU

I konkurrence med hold fra større byer
Når man kører på landevejene i Jylland, støder man på mange byer med Ølstrups størrelse. Byer, hvor man med nød og næppe kan mønstre en skole, en kirke og en lokalbrugs. Det usædvanlige er, at denne bys fodboldhold er så imponerende i antal og niveau, som tilfældet er. Udover at kunne prale af et hold i Jyllandsserien 2, har klubben yderligere to herreseniorhold. Der er også et kvindeseriehold i klubben, og så er der en række børne- og ungdomshold.

Det gode spørgsmål er så, hvordan det kan lade sig gøre?

- Jeg tror, det er fordi, vi har så godt et fællesskab herude. Det tror jeg også, man bliver god af at have. Vi har tre herreseniorhold og ét kvindeseniorhold, og der bliver ikke gjort forskel på nogen. Alle får det samme, og det kan sagtens ske, at andetholdet får nyt spillersæt før førsteholdet, lyder det fra Per Nilsson, som er klubbens fodboldformand.

Se video fra Ølstrup

Du se en video fra en kampdag i den naturstridige fodboldklub, Ølstrup GU, på DBU Jyllands YouTube-kanal, Jysk Fodbold.

Merchandise og udebanebus
Der kommer løbende flere og flere tilskuere langs kampbanen på Ølstrup Stadion, efterhånden som kampen skrider frem. Flere af dem har særlige Ølstrup GU-halstørklæder eller kasketter på. I den velbesøgte bod ved klubhuset, kan man således ikke alene få kolde sodavand, øl og snacks, men også Ølstrup GU-merchandise.

Selv om klubben ikke har en decideret fanbase, så oplever de opbakning fra de lokale lidt udover det sædvanlige.

- Vores tilskuere lejer en gang imellem en partybus inde i Herning og kører med ud og ser os på udebane. Det er super hyggeligt, lyder fra Per Nilsson, som nævner fodboldklubben som en af årsagerne til, at han i sin tid flyttede til byen. Og Per Nilsson er ikke den eneste.

- Der er mange af spillerne på holdene, som er flyttet til byen, fordi de spiller i Ølstrup GU, mens andre nævner, at de overvejer at flytte hertil. Jeg er ikke i tvivl om, at det skyldes vores gode sammenhold. Det er ret unikt, og det understreger bare, at byen og fodboldklubben er livgivende for hinanden, siger Per Nilsson, mens han spejder ud over klubbens baner.

Om Ølstrup GU

- Klubben er fra 1900
- 117 medlemmer i fodboldafdelingen (2021)
- Har siden 2008 samarbejdet med Hover UIF om børne- og ungdomsfodbold
- Samtlige virksomheder i byen er sponsorer
- Har flere spillere, som er bosat i Aarhus
- ØGU tjener blandt andet penge ved at fange kyllinger og sælge gødning

Frivillige og spillere fra Aarhus
I baggrunden kan man høre kampens dommer fløjte første halvleg af, hvilket med det samme får en stor del af de mange tilskuere til at søge mod boden i klubhuset. De fleste vil gerne have en kold øl samt en pølse med brød. Så med en klassisk oplukker i højre hånd, knapper en af klubbens unge frivillige en helt stribe flaskeøl op på trædisken.

Den frivillige hedder Martin Mikkelsen, og han har kørt de 130 kilometer fra Aarhus for at være en del af den frivillige garde i forbindelse med dagens kamp.

 - Jeg nyder at komme her og bruge en masse frivillige timer for at være med til at hjælpe klubben. Sammenholdet herude er enormt, og man kan jo bare kigge rundt og se, hvor mange der er mødt frem sådan en tirsdag aften her. Det er jo trods alt, i gåseøjne, kun Jyllandsseriefodbold, det her, lyder det fra Martin Mikkelsen, som også tog turen frem og tilbage til træning og kamp, da han selv var aktiv spiller i Ølstrup GU for nogle år siden.

En hvid varevogn er netop trillet ind på græsset ved siden af klubhuset, og her er føreren, Poul Bilgrav Nielsen, ligeledes en tidligere spiller. Her ligger den aktive karriere dog noget længere tilbage.

Den lokale 70-årige er dog stadigvæk aktiv i klubben.

- Jeg har været i klubben her i 50 år. Først som spiller, og bagefter i forskellige, frivillige hverv. Den dag i dag er jeg blevet opkridter. Det er fedt at være med omkring holdet, og vi har et hammergodt sammenhold. Det er man også med i, når man er frivillig i klubben, lyder det fra Poul Bilgrav Nielsen.

I kampen mod Ringkøbing IF har udeholdet netop udlignet til 1-1 direkte på frispark, og der bliver bidt negle blandt en del af tilskuerne, som mere end noget andet ønsker sig, at lille Ølstrup GU kan besejre storebroren, Ringkøbing IF.

Måske på grund af spændingsniveauet er der lidt sporadiske protester fra sidelinjen, da en af hjemmeholdets spillere mister balancen og appellerer for straffespark i dommerens overtid. ”Nej, dommer”, lyder det fra et par af tilskuerne, inden de igen tager et sip af den kolde flaskeøl og hyggesnakker med sidemanden. Der bliver ikke scoret yderligere i kampen, som slutter med cifrene 1-1.

De 150 tilskuere så en intens og underholdende kamp mellem de to klubber. En kamp, som var mere jævnbyrdig på banen, end byernes størrelse berettigede til. Nu er de mange biler tilbage ude på landevejen efter en aften i sportens og fællesskabets aften, mens John Deere-traktoren er ved at være færdig med aftenens arbejde i baggrunden. Der er ingen tvivl om, at Ølstrup er en helt klassisk landsby med et usædvanligt godt fodboldhold. At byen og klubben er spiller hinanden gode, og at fodboldklubben er byens helt store stolthed.