Velsmurte landsbyklubber trækker folk på landet

En velfungerende fodboldklub har stor indflydelse på, om folk flytter til netop din by. Landsbyklubber indeholder mange af de ting, som potentielle tilflyttere efterspørger. Corona-nedlukningerne har sat skub i udviklingen, mener formanden for Landdistrikternes fællesråd, Steffen Damsgaard.

MG 4758 Copy Folk har gode minder fra barndomsklubben, og de samme minder vil de give videre til deres børn. Derfor er en landsby med en fodboldklub med vægt på det sociale og gode værdier i høj kurs blandt børnefamilier, lyder det fra Steffen Damsgaard. Foto: Roar Paaske

Af: Bob Gisselmann, DBU Jylland Kommunikation // september 2022

Du har færdiggjort din uddannelse i en af Jyllands største byer. Du har fundet en kæreste. Du har måske endda også fundet et godt job. Nu presser næste store spørgsmål sig på: Hvor skal du bosætte dig med udsigten til at stifte familie?

Sådan ser virkeligheden ud for mange, unge danskere, og modsat tidligere, hvor fremtiden død og pine skulle være i eller omkring en større by, så kigger flere mod landsbysamfundene.

De mindre byer indeholder nemlig mange værdier, som passer perfekt ind i familielivet. Det er kerneværdier som tryghed, tillid, nærvær og gode relationer med de øvrige beboere.

Det er værdier, som både bliver tilstræbt og dyrket i stort set samtlige jyske fodboldklubber. Derfor er fodboldklubberne et centralt omdrejningspunkt for landsbysamfundene, da fodboldklubberne eksisterer i næsten enhver lille by. Og ikke blot fordi de er der, men fordi de ofte har en vis volumen og er bindeled til en masse øvrige aktiviteter med lokalsamfundets indbyggere, lyder det fra Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Folk søger i høj grad efter nogle stærke, sociale fællesskaber. Det er styrken i de mindre landsbysamfund, måske faktisk den allerstærkeste. Man kender hinanden, og det er vigtigt for folk, som vælger at bosætte sig her. Og der er foreningslivet, og ofte fodboldklubben, et naturligt omdrejningspunkt, hvor man kommer til at kende hinanden via aktiviteter af forskellige slags, lyder det fra Steffen Damsgaard, der også er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune (V).

- Foreningslivet skal være stærkt. Foreningslivet, med ildsjæle og aktiviteter som andre deltager i, er fundamentale for landsbyerne.

Fodboldklubben skal være synlig og i det hele taget være et fedt sted at være. Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd
Steffen Damsgaard Krediter Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard er formand for Landdistrikternes Landsråd. Han påpeger, at en aktiv fodboldklub med sunde værdier er blandt de første ting, potentielle tilflyttere kigger efter. Foto: Landdistrikternes Fællesråd


Gode minder fra fodboldklubben
En aktiv idrætsforening er i samspil med en skole, et supermarked og en daginstitution de ting, som potentielle tilflyttere kigger først efter, når de leder efter et sted at være. For er de ting på plads, så står landsbyen per definition et godt sted.

- Det er meget vigtige funktioner for et lokalsamfund, før det kan kaldes velfungerende, siger Steffen Damsgaard, som selv er bosat i et landsbysamfund lidt uden for Lemvig.

Han er ikke bleg for at konkretisere lige netop fodboldklubbens betydning.

- Der er fodboldklubber i de fleste landsbyer, og mange folk har gode minder fra egen barndom og ungdom i fodboldklubberne. De er et udgangspunkt for fællesskab, sammenhold og sportslig aktivitet, og der følger desuden masser af øvrige sociale aktiviteter med som fællesspisninger, fester og så videre. Der er også ildsjæle, trænere og engagerede folk med ønsker om en positiv udvikling i lokalområdet. Sportsfrivillige er ofte omdrejningspunkt for mange af de øvrige tiltag, der foregår i landsbyerne. Foreningslivet har en kæmpe betydning som et socialt omdrejningspunkt, fortæller han.

DJI 0267 Copy Foto: Roar Paaske


Vær visionær og værn om værdierne
Udgangspunktet med en fodboldklub er altså i sig selv tillokkende for mulige boligkøbere i området. Men der skal mere til. Fodboldklubben skal værne om de vigtige værdier og turde være visionær.

- Fodboldklubben kan gøre sig selv attraktiv ved at tage del i landsbylivet, til festuger, markedsdage eller lignende. Samtidig skal de frivillige huske at tænke i udvikling, fx med hensyn til faciliteter. Det har også stor betydning, siger Steffen Damsgaard.

- Der skal også være de rigtige værdier. Klubben skal være synlig og i det hele taget være et fedt sted at være. Man skal som forælder føle, at man kan sende sit barn trygt til fodbold med alle de værdier, som hører med. Det er fællesskab, kammeratskab, anti-mobning, en god kultur, og et sted hvor man hjælper hinanden. Folk skal se netop jeres fodboldklub som en del af en god opvækst.

Nøglebegreber for folk, der overvejer at flytte i et landsbysamfund

  • Tillid
  • Tryghed
  • Nærvær
  • Den gode relation mellem mennesker


Corona-kedsomhed kickstarter modurbanisering
Under de to store coronanedlukninger har mange især unge siddet alene i en lejlighed og mildt sagt kedet sig. Det har fremkaldt et sandt tankemylder, og flere har gjort sig grundige tanker om, hvilket liv de ønsker at have, ifølge Steffen Damsgaard.

- Efter to hårde år med corona, har flere valgt at flytte væk fra de største byer og enten ”hjem” eller ud til et mindre samfund. Mange har tænkt over, hvad det er for et liv, de ønsker med familien. Og der vægter tryghed og fællesskab højt, begge dele ting, som en aktiv fodboldklub/idrætsforening kan sikre. Folk elsker tanken om, at børnene trygt kan rende frit rundt og lege og fx spille fodbold, forklarer han.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd tilføjer, at den teknologiske udvikling med især mulighed for hjemmearbejde har været med til at skubbe folk længere ud på landet for at bosætte sig.

Han påpeger, at den efterhånden mangeårige udvikling fra land til by er stagneret. Og at der er håb for mere liv i landsbyerne i fremtiden.

- Udviklingen er ikke vendt. Men vi oplever, at flere folk flytter fra de større byer og bosætter sig i de mindre. Hvis der skal være tale om en decideret modurbanisering, så skal strømningen fortsætte. Jeg tror på, at der kommer en stabil udvikling i vores landdistrikter. På det punkt er jeg fortrøstningsfuld, slutter Steffen Damsgaard.

Læs mere om fodbold på landet: