Som træner kan det være svært at mærke, hvornår man har kørt en træningsøvelse for mange gange. Eller for få gange. Derfor har vi spurgt trænerfaglig rådgiver hos DBU Bredde, Lasse Vinning, hvor mange gange man kan køre de enkelte øvelser.

Denne artikel er rettet mod ungdomsfodbold. Ønsker du tips og råd til børnefodbold, kan du i stedet læse denne nyhed. Som du vil kunne læse, er der ikke én rigtig løsning. Spillernes niveau, alder med mere spiller selvfølgelig ind. En sæson er lig med cirka fem måneders træning i denne nyhed.

Den rette balance og trænerens dygtighed
Først og fremmest handler det ifølge Lasse Vinning om at finde den rette balance. Det kan nemlig både blive for lidt og for meget:

- Man skal selvfølgelig passe på ikke at overgøre det. Alt kan blive kedeligt på sigt. På den anden side skal spillerne også lære at mestre øvelserne og ikke mindst kunne se, hvordan de kan overføre de enkelte øvelser til kamp.

Tekniske øvelser og opvarmning
Tekniske øvelser og opvarmning går som regel hånd i hånd, og de fleste trænere har et par håndfulde øvelser, de kan skifte imellem – alt efter træningspassets fokusområder. Men hvor mange gange skal man have dem med? Det giver Lasse Vinning et bud på:

- Tekniske øvelser såsom Ajax-firkanten og teknikcirkelen kan du godt køre 6-10 gange i løbet af en sæson. Og hvis spillerne mestrer dem til perfektion, så er det okay at udfordre sig selv og spillerne ved at forsøge at sætte progressioner på, så øvelsen bliver sværere.

Han peger også på, at når spillerne kender til øvelser som disse, er spillerne hurtige til at tune ind, og de behøver derfor ikke så mange instruktioner. Hvis du er i tvivl om, hvilke øvelse Lasse Vinning snakker om, kan du finde Ajax-firkanten og teknikcirkelen ved at klikke på øvelserne.

Tips og gode råd fra Lasse Vinning
Det er okay at nørde og gå i dybden med træningsøvelser – og inddrag gerne spillerne
Hvis du selv finder på en helt ny øvelse, men den ikke fungerer, så lad være med at stresse. Få ilt til hjernen og gør den bedre til næste træning
Gentagelser er godt – men udfordr gerne spillerne, hvis øvelsen bliver for nem
Spil gerne kamplignende spil til hver træning

Spil i to retninger
Når det kommer til spil i to retninger, er rådet fra Lasse Vinning, at man gerne må køre spillene lidt flere gange. Han peger blandt andet på spillet selvhenter:

- Et spil som selvhenter kan du sagtens køre 8-15 gange alt efter, hvad vi gerne vil arbejde med og spidskompetencerne på holdet. Hvis jeg gerne vil arbejde aerobt og anaerobt, fordi vores kampe er åbne med høj intensitet, vil jeg køre den ofte, fortæller han og fortsætter:

- Du kan træne mange taktiske ting i spillet, der er masser af knald på, og den er ikke mindst kamplignende. Generelt vil jeg også sige, at kamplignende spil gerne må spilles til hver træning. På den måde får spillerne en endnu bedre forståelse af træningens tema, og det kan de så nemmere overføre det til kampe.

Det må gerne blive lidt nørdet
Alt efter niveauet på spillerne, må du som træner godt køre øvelserne over en længere periode, hvis spillerne er gode nok, fortæller Lasse Vinning:

- Hvis du har et rigtig godt hold, kan du med fordel køre den samme øvelse gennem længere tid, fordi du kan nørde og gå lidt mere i dybden. Hvis niveauet ikke er så højt, kan du med fordel skifte lidt mere.

Lasse Vinning nævner også, at de dygtige trænere selv kan ”bygge oven på” øvelserne, så de enten bliver nemmere eller sværere, og han fremhæver hammeren:

- Det fede er, hvis man kan tage en øvelse og bygge elementer på. Fx hammeren – den kan man også køre 2v1 eller 4v3. Så i stedet for at lave reglerne om i øvelsen eller spillet, gør man den enten mere eller mindre kompleks, afslutter han.

Vil du gerne selv blive en skarpere træner? Så kan du finde og tilmelde dig DBU’s uddannelser her.

Og hvis du mangler inspiration til dine træningspas, kan du læse mere om, hvordan du kan modtage DBU Træningsprogrammer hver uge – helt gratis.