Langt størstedelen af kampene i DBU Jyllands turneringer foregår under positive og trygge forhold.  Men enkelte klubber eller hold har desværre en historik, der gør, at de vurderes til at være i farezonen for at gå over stregen under kampene.

Som en forebyggende instans får disse såkaldte obs-klubber besøg af DBU Jyllands observatørkorps. I 2020 har det frivillige korps været til stede ved 46 kampe.

Observatørerne hilser på begge hold og dommeren, men blander sig ellers ikke i kampens forløb. De overværer kampene og sender en rapport om kampens forløb. Og idéen med korpset er, at de med deres blotte tilstedeværelse er med til at forhindre uheldige optrin på grønsværen.

Korpset har en præventiv effekt
Finn Jensen er sekretær for observatørerne i Aarhus-området. Han melder om 34 dækkede kampe i 2020, og han oplever en positiv tendens.

- Generelt ser vi store forbedringer omkring obs-kampene. Der er ikke meget at komme efter. Jeg tror jo på, at det har en forebyggende virkning, at vi er med til kampene, siger Finn Jensen.

Også i Region 4 har et korps af observatører rykket ud til obs-kampe. 12 kampe er det blevet til i efteråret, og Holger Jørgensen, der er formand for Region 4’s Disciplinærgruppe og tovholder på observatørkorpset, melder også her om fred og fordragelighed.

- Der har ikke været noget at komme efter, siger han.

DBU Jylland har observatører i Aarhus- og Esbjerg-området.