Be Henriksen Flash Foto: AC Horsens
Bos Oevelse Vertikalt

Beskrivelse:

Man spiller på en 11-mandsbane med to hold, blåt og rødt. Blåt hold angriber med fire spillere, mens rødt hold består af tre forsvarsspillere. Bolden sættes i gang fra en af de centrale spillere på det angribende hold. De fire angribere starter med bolden cirka midt på egen banehalvdel, og de skal så forsøge at komme hurtigt til en afslutning eller chance i en overtalssituation. 

De tre forsvarsspillere tager deres udgangspunkt på buen på modsatte banehalvdel og skal læse spillet og naturligvis forhindre blåt hold i at komme til en chance. Efter et endt angreb starter fire nye spillere et angreb, mens de tre forsvarsspillere gør klar til at forsvare endnu en omstilling.

Der er fokus på, at de tre forsvarsspillere skal starte med at falde til kanten af eget målfelt, hvorfra de så laver deres udfald.

Der spilles almindelig fodbold uden særregler, dog er det et krav, at angrebet skal gennemføres som en omstilling, altså i høj fart.

Vi kører med øvelsen i 20-25 minutter. Hvert angreb skal optimalt set afsluttes inden for otte sekunder.

Fokuspunkter

Fokus er først og fremmest på de tre forsvarsspillere. På hvordan de falder, hvor langt de falder og hvornår de laver deres udfald. Vi arbejder meget på, hvornår de skal forsinke opspillet og hvornår de skal agere – og også hvorfra udfaldet skal komme. Udfaldet skal som udgangspunkt komme indefra. Det er næsten aldrig de ydre backs, der skal lave udfaldet.

Forsvarsspillerne får også øvet sig i mand-mod-mand-situationerne og får indarbejdet vigtige redskaber på rygraden, som fx at vi accepterer skud foran os, men ikke bag. Hvis forsvaret står rigtigt i de her undertalssituationer, så er succesraten, altså målraten, ikke ret stor for angriberne. Og det har stor betydning, da de fleste mål bliver lavet på omstillinger og så dødbolde.

Progression/variation

Som en meget naturlig progression kan man indsætte en ekstra spiller på begge hold. Her er mit fokus mest er på 6’erens rolle. Når 6’eren er med, starter jeg spillet med at sende en høj bold fra angriberens banehalvdel, og så er jeg opmærksom på, hvordan 6’eren gør. Om han forsøger at forsinke angrebet, eller om han vil angribe bolden. Han skal sørge for, at bolden bliver spillet ud i banen, så han skal positionere sig i de rigtige vinkler for, at det forsvarende hold vinder tid – og så må han aldrig blive snydt. 
Meget naturligt med en defensiv midtbanespiller, så når de kan det, så sætte ekstra 6’er.

Og så kan man skiftevis starte forsvarskonstellationen uden højre og venstre back. Det giver også lidt variation og nye ting at forholde sig til for forsvarsspillerne.

Hvorfor favorit

Jeg skrev min P-Licens-opgave om 6’erens position i de defensive omstillinger. Jeg har været med til at lave undersøgelser omkring, hvor vigtig sekseren er i de situationer. Jeg vidste godt, at han har stor betydning, men jeg blev overrasket over hvor meget. Jeg ved, hvor mange mål man kan undgå, hvis 6’eren og forsvaret står rigtigt i omstillingsspillet. Der bliver scoret mange mål efter omstillinger, så derfor er det ekstremt vigtigt at træne det.

Vi bruger øvelsen rigtig tit. Og det giver noget til spillerne, når de kan se, at de lykkes med den. Spillerne synes som udgangspunkt, at det er en fed øvelse, fordi de lærer noget. Det er en hård øvelse, især for forsvarsspillerne – derfor giver det god mening med et ekstra sæt forsvarsspillere, så de skiftes til at være med. Og så er det kampafgørende, at nedsætte succesraten for angribende hold i omstillingerne. Det er noget af det mest essentielle i fodbold, så det skal trænes. 

Niveau og alder

Jeg har trænet stort set hvem som helst med den her øvelse. Jeg har trænet den med 10-årige og 12-årige, og de kan godt finde ud af det. Det skal naturligvis være i kortere tid, da de ikke gider træne forsvarsspil i ret lang tid.