Aarhusiansk kraftværk vil booste fodbolden

49-årige Pia Katballe fra Aarhus er ny formand i spidsen for DBU Jyllands samfundsudvalg. Hun vil arbejde for at fodboldklubber og kommuner kommer til at spille endnu bedre sammen.

Aarhusiansk kraftværk vil booste fodbolden
Pia Katballe er ny formand for DBU Jyllands samfundsudvalg. Til dagligt arbejder hun med helhedsplanen i Gellerupparken i Aarhus. Foto: Martin Weibel
Af: Martin Weibel, DBU Jylland Kommunikation

Vi møder den nye formand for DBU Jyllands samfundsudvalg i de lidt slidte lokaler hos den Aarhusianske fodboldklub ACFC, som ligger i hjertet af Gellerupparken i det vestlige Aarhus.

Hun bliver modtaget med åbne arme af to midaldrende mænd af anden etnisk herkomst. Og glæden over mødet er gensidigt.

De brede smil er meget sigende for Pia Katballe, som i en årrække har arbejdet for Aarhus Kommune i Borgmesterens afdeling, hvor hun arbejder med Gellerup Højskole, Gellerup Forsamlingshus og i det hele taget med udviklingen af området. Og sideløbende med sit arbejde er hun ved at skrive en Master i socialt entreprenørskab.  

Og selv om hun ikke selv har den store fodboldmæssige erfaring, så har hun i Gellerup set med egne øjne, hvad fodbold har af betydning for området.

- Fodbold kan rykke, som intet andet kan. Jeg kan jo se den forskel, som fodbold gør. Hvor meget, det kan ændre mennesker og forbedre relationer, lyder det passioneret fra den 49-årige ildsjæl.

Fodbolden kan forandre mennesker og områder

Pia Katballe ser store muligheder for, at fodboldklubber og kommuner kan spille hinanden bedre. F.eks. synes hun, at det kunne være spændende, hvis kommunerne ansatte arbejdsløse til at hjælpe fodboldklubberne med at sælge øl og sodavand i cafeterierne.

Først og fremmest er det dog fodboldens stærkt inkluderende karakter, som har lokket Pia Katballe ind i det frivillige arbejde i DBU Jylland.

- Jeg har set, hvordan folk bliver indlemmet i samfundet gennem fodboldklubber, hvordan fodbold skaber tryghed og kan få folk til at blomstre. Helt konkret har jeg f.eks. set en 19-årig kvinde, som fik så meget selvtillid igennem fodbolden, at hun stillede sig op foran 150 personer på en fodboldskole. Det er fantastisk, lyder det fra Pia Katballe, som giver ACFC og især klubbens formand, Afif Abdallah, æren for at have takket ja til hvervet i DBU Jylland. Men også DBU Jyllands formands holdninger og rolle i integrationsindsatsen har spillet ind på hendes beslutning.

- Uden ACFC ville jeg aldrig have sagt ja. Jeg kan se, hvor ekstremt meget, den klub betyder for lokalområdet her i Gellerup. Afif og de øvrige frivillige gør en kæmpe forskel. Og så har jeg en kæmpe respekt for Bent (Clausen, DBU Jyllands formand, red.), som jeg har mødt igennem Get2Sport Aarhus, siger hun, inden hun rejser sig fra den slidte sofa i det interimistiske lokale i ungdomshuset.

Nu skal der skydes et par fotos af den nye samfundsudvalgsformand – og meget symptomatisk vil hun helst ikke figurere på fotoet alene.

- Kom Mohammad, du skal også være med, siger hun og trækker i vinterjakken. Nu glæder hun sig til at få arbejdshandskerne på – i DBU Jylland-regi. Så ACFC og de omkring 920 øvrige jyske klubber, kan få endnu bedre vilkår i de jyske kommuner.

Læs også

DBU Jyllands 2019-hold er på plads

Log ind