MENU

Dilemma-kort skal give stof til eftertanke

Som træner eller leder kan du næsten ikke undgå at støde på etiske udfordringer i fodboldklubben. Med en stribe oplistede dilemmaer forsøger DBU Jyllands Fairplay-udvalg at klæde dig bedre på til den dag, du står i en svær situation i klubregi.


Der kan pludselig opstå situationer i fodboldklubben, som stiller de frivillige i et vanskeligt dilemma. Foto: Henrik Bjerregrav.


Man skulle næsten tro, det var et spørgsmål til Mads og Monopolet:

”Via de sociale medier er jeg blevet gjort opmærksom på, at min bedste spiller har slået og spyttet en modspiller i kampen forinden, uden dommeren har set det. Hvordan håndterer jeg det som træner”.

Men det er nu DBU Jyllands Fairplay-udvalg, der er på banen med et nyt tiltag. For med en stribe, forproducerede dilemmaer kan klubbens frivillige, diskutere de opstillede situationer og dermed være bedre rustede til den dag, de står foran en svær diskussion i virkeligheden.

Her kan du se og downloade dilemmaerne.

2018 stiller flere krav

Fodbold er heldigvis langt hen ad vejen positive oplevelser og stærke fællesskaber. Men det sker jo indimellem, at du som frivillig bliver stillet over for svære beslutninger.

Rikke Østergaard fra DBU Jyllands Fairplay-udvalg pointerer, at du som frivillig har flere potentielle etiske faldgruber i dag end tidligere.

- Som fodboldleder anno 2018 skal du tænke over mange ting, fx god opførsel på Facebook. Du kan pludselig befinde dig i et svært dilemma, som du ikke havde set komme. Med de her opstillede dilemmaer kan du i hvert fald gå nogle af de situationer i møde, lyder det fra Rikke Østergård, der har sin daglige gang i Ørslevkloster IF.

Oplæg til en god debat

Dilemmaerne som rammer de fodboldfrivillige kan foregå på banen, i omklædningsrummet, i mødelokalerne og ikke mindst på de sociale medier. Derfor er det også vigtigt for Rikke Østergård at uddybe, at de fremstillede dilemmaer ikke er komplet dækkende.

- Vi har forsøgt at komme vidt omkring med dilemmaerne. Vi ved godt, at vi slet ikke har alle tænkelige scenarier med. Men idéen er også, at klubfolkene blot skal se dilemma-kortene som inspiration, og eventuelt selv liste flere og mere relevante situationer op for netop deres klub, siger hun og fortsætter:

- Vores udgangspunkt har været, at de frivillige fx kan tage et par af situationerne med til et ledermøde, trænermøde eller forældremøde og så diskutere dilemmaerne. På den måde står de stærkere, hvis de en dag løber ind i en vanskelig situation, lyder det afsluttende fra Rikke Østergård.

Her kan du se et afsnit om fairplay, hvor du blandt andet kan downloade dilemma-kortene.


Log ind