Min Mening: Ingen skal ha´ permanente splinter i bagdelen

Intet er mere dræbende for fodboldlysten end at sidde og se kampene fra bænken. Alle spillere på alle niveauer fortjener at få masser af kampminutter i benene.


For meget på sidelinjen er dræbende for spilleglæden. Foto: Henrik Bjerregrav.


Hvis en fodboldspiller sidder på bænken i store dele af kampene, så er konsekvensen ganske ligetil: Udviklingen stopper, spilleglæden stopper – og spilleren stopper.

Det kan ikke understreges tydeligt nok, hvor vitalt det er, at alle spillere får masser af minutter på banen, så fodboldkundskaberne og ikke mindst fodboldglæden bevares og styrkes. Og det er især vigtigt, når vi taler om børnefodbold og ungdomsfodbold. Ingen kan være tjent med at sidde og glo på bænken i størstedelen af en eller flere fodboldkampe. Hverken drenge eller piger. Uanset niveau.

For nogle trænere kan det måske være fristende i jagten på et hurtigt resultat-kick at undlade at skifte spillere ind, som ikke umiddelbart kan forstærke holdet. Men der må jeg bare slå fast, at det ikke er måden at drive et børne- eller ungdomshold på.

Ingen udvikler sig som fodboldspiller ved at sidde uden for banen blandt mælkebøtterne. Det er dræbende for enhver fodboldlyst. Og vi ved, at splinter i bagdelen er blandt de allerstørste syndere, når vi taler frafald i fodboldklubberne.

Derfor anbefaler vi altid fra DBU Jyllands side, at man overholder, det vi kalder for HAK-princippet. Det står for Halvdelen Af Kampene og dækker over, at alle spillere mindst spiller halvdelen af kampene.

HAK-princippet er en del af DBU’s Holdninger til børne- og ungdomsfodbold.

Fortsat god sæson – med alle spillerne på banen og uden permanente splinter i bagdelen!

Bent Clausen, formand for DBU Jylland

Log ind