Jysk klub i nødråb: ”Lad nu børnene spille fodbold”

I Ammitsbøl SG&I er man efterhånden godt og grundigt træt af forældre og trænere, som fjernstyrer børn og unge bag mållinjen. – Det er et kæmpe problem, lyder meldingen fra DBU Jylland.

Foto: Henrik Bjerregrav

Børne- og ungdomsspillere skal selv have lov til at drage erfaringerne i kampene, lyder det fra en jysk breddeklub og DBU Jylland. foto: Henrik Bjerregrav

Trænere og forældre har godt nok ikke en PlayStation-controller i hånden og spillerne har ikke en ledning i nakken.

Alligevel oplever man i fodboldklubben Ammitsbøl SG&I, at der er mange trænere og forældre, som fjernstyrer børne- og ungdomsspillere til klubbens kampe, som var de i færd med at spille en FIFA på spillekonsollen. F.eks. i U8-rækken, hvor den frivillige leder, Allan Lund, forsøger at gøre modstanderne opmærksomme på problemstillingen.

- Der bliver sendt en ekstra træner ned til mållinjen for at dirigere spillerne, eller også er det forældrene, som står og konstant råber til børnene, hvad de skal gøre inde på banen. Og det synes vi, er rigtigt ærgerligt. Både fordi, det lader til at smitte rigtig meget af på børnenes lyst til at spille fodbold, men også fordi det er synd, at de ikke få lov til at træffe beslutningerne i kampene selv, siger Allan Lund.

Børnene parerer bare ordrer

Hos DBU Jylland ser man tit situationen til børne- og ungdomskampe. Og det er et kæmpe problem, lyder det fra unionens fodboldfaglige rådgiver, David Kiær Nielsen.

- Jeg synes det er et kæmpe problem, og vel nok den største trussel i hele udviklingen af fodboldspillere, og det er noget, som vi har meget fokus på i den nye C-uddannelse, lyder det fra David Kiær Nielsen, som oplever, at børnene i højere grad blot parerer ordrer end selv at løse problemstillingerne i kampene.

- I England siger man ”never speak to the man with the ball. He is busy”, og det giver faktisk rigtig god mening, for hvordan skal man kunne agere selvstændigt, hvis man konstant skal forholde sig til kommandoer fra mållinjen? Fodbold er et komplekst spil, og der er jo tusind valgmuligheder hver gang, man har bolden – og det er netop i det kaos, man skal kunne agere, siger han.

- Når vi spiller PlayStation på mål- eller sidelinjen, så fratager vi som voksne, at børnene selv får muligheden for at tænke og vælge selv – ud fra egne erfaringer. Det kan godt være, at børnene i situationen træffer den rigtige beslutning, men de lærer aldrig, hvorfor de gør, som de gør, lyder det fra den fodboldfaglige rådgiver.

”Lad nu børnene spille fodbold”

For Allan Lund og resten af bestyrelsen i Ammitsbøl SG&I er det en svær opgave at overbevise om, at man skal lade spillere træffe beslutninger på grønsværen selv.

- Så sent som i går forsøgte jeg at tage dialogen med et modstanderhold før en kamp, men de ville ikke være med til, at vi ikke skulle stå ved mållinjen og dirigere, lyder det fra den frustrerede fodboldleder, som har en bøn til alle forældre og trænere til børne- og ungdomshold.

- Lad nu børnene spille fodbold! Jeg er alvorligt bange for, at det her dræner deres lyst til at gå til fodbold. Og så bremser det deres udvikling, siger klublederen.

Se også

DBU C-træneruddannelse 

Log ind