Se fodboldspillernes mest populære kælenavne

Ralle, Mini, Dalle og Frede. Over halvdelen af de jyske fodboldspillere har et kælenavn. Her kan du se en liste over de mest populære kælenavne blandt de jyske fodboldspillere.


Et flertal af de jyske fodboldspillere har kælenavne, viser en ny undersøgelse fra DBU Jylland. Foto: Henrik Bjerregrav

Det er yderst populært med kælenavne i de jyske fodboldklubber.

Faktisk har flere end halvdelen af de jyske fodboldspillere et kælenavn, viser tallene i en stor undersøgelse fra DBU Jylland, hvor cirka 1250 fodboldspillere har svaret.

Navne som Niko, P, Dalle og Frede er højt på listen over populære kælenavne, men også mere særlige øgenavne som Pommes, Bremseklods og Lynlåsen er at finde blandt de jyske fodboldspillere.

Ekspert: kælenavnene knytter os sammen

Ifølge Michael Lerche Nielsen, som er navneforsker på Københavns Universitet, så er kælenavnene med til at knytte spillerne tættere sammen i en fodboldklub.

- Kælenavnene skaber sammenhold og korpsånd. Det viser, at vi er en del af det samme fællesskab, på samme måde, som når vi tager fælles spillertrøjer på og har vores helt eget kampråb, lyder det fra eksperten, som fortæller, at man kan få tildelt sit kælenavn på flere forskellige måder.

- Mange kælenavne er blot en anderledes version af fornavnet eller også er det slet og ret dit efternavn. Men det kan også stamme ud fra dine karakteristika, f.eks. hvis du er meget klog, højrøstet eller kortbenet. Du kan også få dit navn ud fra din geografiske oprindelse, og endelig kan det hænge sammen med en helt bestemt begivenhed. Det kan sagtens kaste et kælenavn af sig, hvis du f.eks. er løbet ind i dommeren i en kamp eller har ramt en fugl med bolden engang, siger han.

Kælenavne er en hårfin balance

Det er som regel positivt at få tildelt et kælenavn på et fodboldhold, fortæller Michael Lerche Nielsen.

- Jeg synes bestemt ikke, det er noget, man skal dæmme op for i klubpolitikker eller andet. Det at få et kælenavn er en del af den dynamik, der er i en gruppe, og det vil næsten altid være positivt for den, som får kælenavnet. Det er et bevis på, at du er accepteret af gruppen, siger han.

I DBU Jyllands undersøgelse har 53,6 procent af alle respondenter angivet, at de har et kælenavn, når de spiller fodbold. 44 procent angiver, at det har de ikke. 2,4 procent har sat kryds ved ”Andet”.

Se de mest populære kælenavne

Top 10 kælenavne i de jyske fodboldklubber
Forekomster Kælenavn
9 Nico/Niko
6 Madsen
5 Mini
4 Andersen
4 P
4 Ralle
4 Seb
3 Chris
3 Dalle
3 Frede

Andre kælenavne fra undersøgelsen
Forekomster Kælenavn
1 Mejetærskeren
1 UZI
1 Lynlåsen
1 Gummiben
1 Dansemusen
1 Savværket
1 Beast
1 Bremseklods
1 Bjørnen
1 PommesAf: Martin Weibel, DBU Jylland Kommunikation - 13. februar 2018, 14:27