1250 fodboldspillere: Fællesskabet er afgørende

For 1250 jyske fodboldspillere er fællesskabet afgørende for deres lyst til at gå til fodbold. Det viser en stor undersøgelse fra DBU Jylland.


- Jeg elsker at spille fodbold, men 50 procent af det er at være sammen med gutterne.

25 fodboldspillere er mødt op i regn og blæst til årets bare anden træning i seniorafdelingen hos Hammel GF. Èn af dem er 21-årige Lauge Vinther, som tre gange i ugen kører fra Aahus for at være med til træningen med vennerne fra barndomsbyen.

- Selv om man ikke kommer på hold, og selv om det er koldt og træls engang imellem, så er det alligevel fedt at komme og mødes med gutterne, fortæller den østjyske fodboldspiller.

Og Lauge Vinther er ikke den eneste, for hvem begrebet ”fællesskab” er meget langt fra at være over sidste salgsdato. Det viser en ny, stor undersøgelse fra DBU Jylland, hvor 1268 jyske fodboldspillere har svaret.

Tallene er nemlig helt og aldeles utvetydige: 57,7 procent har nemlig svaret, at fællesskabet er helt afgørende for deres lyst til at spille fodbold, mens 39,8 procent angiver, at det er betydningsfuldt. Det giver samlet set 97,5 procent af alle besvarelser. Kun én ud af 40 fodboldspillere, eller 2,5 procent, mener, at fællesskabet er mindre betydningsfuldt eller helt ligegyldigt.

Forsker: Fodboldens sociale egenskaber ligger i top

Tallene fra DBU Jyllands undersøgelse er entydige, men ifølge Karsten Elmose-Østerlund, som er adjunkt og forsker ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved SDU, er de ikke den helt store overraskelse.

- Mine egne undersøgelser viser, at fodbold er den idrætsgren i Danmark og i hele Europa som ligger i top i forhold til det sociale liv. Det er her, du danner den stærkeste sociale relation. Det dækker blandt andet dækker over, hvor let det er at få nye venskaber, siger han. Og han understreger, at der er en lang række fordele ved det stærke fællesskab i fodboldklubberne.

- Fællesskabet gør ikke, at du bliver bedre til at spille fodbold. Men vi kan se, at jo mere engageret du er socialt, des mere tilbøjelig er du til at lave frivilligt arbejde også. Og skal man tage den endnu højere op, så kan man sige, at vi alle sammen har brug for nogle gode, sociale relationer. Det er simpelthen et helt grundlæggende, psykologisk behov, som vi har som mennesker. Det er simpelthen godt for os, siger Karsten Elmose-Østerlund.

Den bredeste spændvidde

Når næsten samtlige besvarelser fra breddefodboldspillerne viser, at fællesskabet er vigtigt for dem, så kan det have flere årsager, siger Karsten Elmose-Østerlund.

- Jeg tror både, at det hænger sammen med, at vi har det her helt grundlæggende behov for at socialisere. Og så kan vi faktisk også få noget andet, helt håndgribeligt ud af det. For fodbold er også den idrætsgren, som går mest på tværs af rang, siger forskeren og uddyber:

- Her er håndværkeren måske holdkammerat med direktøren og brugsuddeleren. Det giver et fællesskab, som kan gavne os. Måske skal brugsuddeleren have udført VVS-arbejde arbejde i butikken eller måske har direktøren brug for et godt tilbud på gavevin. Og så kan vi bruge hinanden i den sammenhæng også, lyder det fra Karsten Elmose-Østerlund, som selv har spillet fodbold i en periode, hvor han, ligesom Lauge Vinther fra Hammel GF, pendlede til og fra en klub, som lå et stykke fra bopælen.

- Det gjorde jeg også på grund af fællesskabet. Så fodbolden har nok nogle helt særlige kvaliteter på det område, siger han.

Formand: fællesskabets død er en myte

For DBU Jyllands formand, Bent Clausen, er de overbevisende tal et glædeligt bevis på, at fællesskabet ikke alene har overlevet, men at det også er ligeså betydningsfuldt for fodboldklubben, som det altid har været.

- Det kan godt være, at vi har fået sociale medier og individualiserede vaner, men de her tal er et klart og tydeligt bevis på, at fællesskabets betydning ikke er mindre vigtigt end tidligere. Det er en myte, som vi godt kan aflive, siger han, og tilføjer, at den enorme brug af sociale medier, betyder, at fællesskabet aldrig være vigtigere. Og her kan fodboldklubben spille en meget stor rolle.

- Det skal vi være klar over, når vi snakker om fremtidens fodboldklubber. For det er fortsat væsentligt, at vi understøtter lysten til at være sammen og f.eks. helt lavpraktisk husker det, når vi renoverer eller opbygger fodboldens faciliteter, lyder det fra Bent Clausen.

Log ind