En julehilsen til alle klubbernes frivillige

DBU Jyllands formand, Bent Clausen, sender i dag en julehilsen til alle frivillige i de jyske fodboldklubber og hylder den indsats, som hver dag ydes til gavn for tusindvis af børn, unge og voksne.Jul og nytår er lige om hjørnet – og et nyt spændende fodboldår venter snart forude.

Derfor vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige tak til hver enkelt frivillig i de jyske fodboldklubber.

Og jeg mener bogstaveligt talt alle. Fra kampfordeleren, kassereren, bestyrelsesmedlemmet, børnetræneren og holdlederen til dommeren, kridtmanden, materialemanden, kage-bageren, cafeteriabestyreren, formanden og alle de andre. 

For I er alle uvurderlige for jysk fodbold.

Statistikken siger, at der findes omkring 126.000 frivillige i fodboldklubberne i Danmark. Det er et utroligt flot tal, som siger noget om fodboldens forankring i lokalsamfundene.

Den ubemærkede ildsjæl

I 2018 satte vi i DBU Jylland fokus på holdlederens rolle og betydning i fodboldklubberne.

Vi bragte bl.a. historien om Otto Engelhardt fra Bredballe IF (Se en video om ham her). 

Han er i høj grad en person, der får tingene til at fungere i den vejlensiske klub. Men pudsigt nok kan holdlederen mange steder være en funktion, som ikke rigtigt bliver fremhævet eller bemærket, men det skal man ikke tage fejl af. I en undersøgelse foretaget af DBU Jylland i 2018 tilkendegav 93,3 procent af respondenterne (primært fodboldspillere og trænere), at holdlederen er ”meget vigtig” eller ”vigtig”, mens blot 2,6 procent mente, at funktionen er ”mindre vigtig” eller ”slet ikke vigtig”.

Derfor kan man roligt sige, at holdlederens indsats i høj grad bliver bemærket og påskønnet af de øvrige aktører omkring et fodboldhold. 

Mange steder er en holdleder simpelthen holdets talisman, som spillerne kan betro sig til, og træneren kan stole på. Og det helt unikke ved holdledere er, at de ikke forventer noget til gengæld. De glæder sig oprigtigt på spillernes og trænerens vegne og ved at være en del af holdets fællesskab.

Fokus på de frivillige

I DBU Jylland arbejder vi hårdt hver eneste dag for at skabe de bedst mulige rammer for de jyske fodboldklubber og breddefodbolden, og sådan vil det også blive i 2019.

Vi forsøger konstant at holde fokus på at bruge vores ressourcer og vores energi på de helt grundlæggende forhold, som fylder noget i den enkelte fodboldklubs hverdag: Nemlig frivillighed, rekruttering, fastholdelse, klubudvikling, faciliteter og så videre. 

Alt sammen for at sikre, at det også i fremtiden er sjovt og spændende at være frivillig en fodboldklub.

Nytårskur og delegeretmøde


Med disse ord vil jeg endnu engang sige tak for indsatsen og på forhåbentlig gensyn i forbindelse med DBU Jyllands delegeretmøde den 5. januar 2019 i Herning. 

Hvis I vil pleje de sociale relationer sammen med andre fodboldledere, er I meget velkomne til den traditionelle Nytårskur allerede fredag den 4. januar, hvor man kan møde DBU’s nye fodbolddirektør, Peter Møller

Samtidig gentager vi konceptet, ”Fodboldens Dag”, som indebærer, at lørdag formiddag afsættes til seks forskellige workshops med inspiration, netværk og fagligt indhold, mens de formelle punkter med beretning, forslagsbehandling o.s.v. skubbes til lidt senere på dagen.

Med disse ord vil jeg ønske alle jyske frivillige en glædelig jul og et godt fodboldår 2019.

Bent Clausen
Formand for DBU Jylland, næstformand i DBU og medlem af bestyrelsen i DIF

Log ind