MENU

KOMMENTAR: Curlingforældre som ressource for vores foreninger

Johanne Berg, formand for DBU Jyllands Børneudvalg, kommer her med sine tanker om de allestedsnærværende curlingforældre.


Johanne Berg er blandt andet formand for DBU Jyllands Børneudvalg, formand i DBU Jylland Region 2's bestyrelse og børnetræner i Harboøre IF.


Vi ved, at de findes derude. De dukker op til børnestævner over hele Jylland og skaber dårlig stemning. De er slet ikke i overtal, men de fylder meget – og de bliver flere og flere. Jeg taler naturligvis om de frygtede curlingforældre.

Curlingforældre har et indskrænket syn på foreningslivet, fordi de kun kigger på, hvad der er til gavn for deres eget barn. ”Hvorfor spiller mit barn ikke?”, ”Hvorfor spiller de ikke bolden til mit barn?”, ”Hvad betyder det for min søns hold?”. Fokus er udelukkende på eget barn – og ikke på resten af foreningen og fællesskabet.

I DBU Jyllands Børneudvalg har vi tit emnet på dagsordenen, og vi hører historier om den ene forælder efter den anden, der ikke forstår, hvordan man skal opføre sig til børnenes fodboldkampe. Episoderne finder sted fra øverste til laveste niveau.

Vi som voksne nøjes tit med at krumme tæer og forsøger at ignorere den pinlige forælder, som skaber sig på sidelinjen. Men børnene kan ikke undgå at blive påvirket af de, ja, undskyld sproget, til tider kugleskøre forældre. Det er i den grad med til at skabe mistrivsel blandt børnene – men også blandt trænerne. Faktisk oplever vi et stigende behov fra trænerne, der efterspørger redskaber til at håndtere forældrene. Det siger også en del om, at det er en egentlig udfordring for klubberne.

Fra DBU Jyllands side er vi netop fra dette forår på banen med et forældrekursus, kaldet Gode Fodboldforældre, der skal introducere forældrene til foreningstankegangen. Håbet er, at hvis de får en grundlæggende forståelse for, at alle skal bidrage for, at de frivillige fodboldklubber kan eksistere, så skulle forældrene gerne blive en ressource frem for en byrde.

Læs mere

Du kan læse meget mere om curlingforældre i DBU Jyllands fodboldmagasin, Jysk Fodbold, hvor der er et stort tema om emnet. Du finder det helt gratis lige her.

Log ind