MENU

Frivillliguge: Holger har givet 40 år til breddefodbolden

Niels Holger Hansen kender de aarhusianske klubber bedre end de fleste. Han fejrer sit 40års-jubilæum som træner, der bl.a. har budt på gambianske landsholdsspillere, pressemøder med Svend Gehrs og opkald fra Allan Simonsen.


Der er mange seriespillere i årenes løb, der har stiftet bekendtskab med Niels Holger Hansens blå køletaske. Hvis hans hold vinder, er øllene og sodavandene i tasken gratis, hvis de taber, koster de en femmer. Vinderkassen kalder han den og med 40 år som træner i otte forskellige klubber har kassen været vidt omkring.

I dag hører den hjemme i tst Fodbold, hvor Niels Holger Hansen træner Serie 4-holdet. Han er på sit 40. år som træner for et fodboldhold, siden han startede som 14-årig i Hinnerup OG. Her startede han med at træne 5-8-årige eller puslinge dengang, og han blev hurtigt bidt af trænerfaget.

- Man bliver jo fanget af det, når der står sådan en flok drenge og synes, at det er sjovt, at gå til fodbold. Jeg var jo selv bare en bette knægt, men når man kan mærke, at de synes, det er sjovt, så er det fedt at være træner, siger Niels Holger Hansen, der blot bliver kaldt Holger.

Han lægger selv vægt på de oplevelser, som trænergerningen giver og med 40 år på bagen, har han et og andet at fortælle.

TV-kamp med HOG Hinnerup

Han har blandt andet oplevet at skulle svare på spørgsmål fra Danmarks Radio, da Hinnerups lilleputter i 1981 skulle møde Korsholm IF. En mand i klubben arbejdede nemlig for DR, og han fik arrangeret, at kampen på Korsholm Stadion blev foran rullende kameraer.

- Vi havde egentlig vundet første kamp over Korsholm, men drengene gik helt i baglås foran de her mange mennesker, så vi tabte 3-0. Vi havde Svend Gehrs til at kommentere kampen og lave pressemøde på forhånd, så det var virkelig skægt, og det er jo den slags oplevelser, man samler på som træner.

Her fik han smag for det at være træner, men det skulle nu være seniorfodbolden, der blev Niels Holger Hansens bane de næste 30 år.

Allan Simonsen i røret

Et af de hold, som han fik lov at træne som senior, var Skovbakken IK. Her var han træner for 3.-holdet, der fristede en tilværelse i Serie 3. Der var dog ikke mangel på kvalitetsspillere, som kom ned fra Danmarks- og Jyllandsserien ovenover. Her fik han bl.a. lov at træne landsholdsspillere.

- Jan Faurholt, som var træner i AIA Tranbjerg, ringede en dag til mig og gjorde mig opmærksom på, at jeg havde fået en gambiansk landsholdsspiller ned fra holdene ovenfra. Han havde spillet i Hertha Berlin, men ham kunne de ikke bruge på holdene over, så han spillede for mig, fortæller Niels Holger Hansen.

- En anden gang sidder vi torsdag eftermiddag i klubben og er ved at sætte hold til weekendens kampe, og der ringer telefonen. Henrik Beckmann, der var træner for Danmarksserieholdet, kalder på mig og siger, at det er Allan. Hvem Allan? Ja Allan Simonsen for helvede. Det var så, fordi jeg havde en færing på mit hold, som han gerne ville bruge på landsholdet, så han skulle lige have fri om onsdagen, så det fik han jo.

Tredje halvleg er guld værd

Der er mange historier fra et 40-årigt trænerliv. Om dengang han trænede Frank Krogsdal på Hinnerups seriehold, eller da hans egen formand i tst Fodbold nedlagde protest mod ham efter et stævne i Randers, eller da han rykkede op med barndomsklubben i Grundfør UI. Fælles for det hele er dog, at drivkraften er hyggen med fodbolden.

På den måde er der ikke meget, der har ændret sig siden de spæde år i Hinnerup i 1978, hvor det handlede om, at puslinge-drengene skulle have det sjovt, når de gik til fodbold.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man husker at have hyggen om fodbolden med. Den der tredje halvleg, hvor man får en øl eller en sodavand og lige sidder og snakker lidt. Det er guld værd, og det prøver jeg at få arbejdet ind på alle mine hold, siger han.

Herunder kan du se Niels Holger Hansens træner-CV:

1978-1985: HOG Hinnerup

1986-1989: tst Fodbold

1990-1993: HOG Hinnerup

1994-1996 Skovbakken IK

1997-1998: Grundfør UI

1999-2000: ST-70

2001-2003: Hasle B

2004-2006: N.V.U.I

2007-2008: HOG Hinnerup

2009-2013: Søften GF

2014-2015: HOG Hinnerup

2016- : tst Fodbold

Log ind