MENU

Få tjek på lovlige spillere til de sidste kampe

Pas på ikke ryge i regelfælden, når du skal sikre dig lovlige spillere i sæsonfinalen - der gælder nemlig helt særlige regler, når det kommer til nedrykning af spillere. Få bl.a. forklaring på forskellen mellem spillerunde og spilledag.

foto: Bob Gisselmann, DBU Jylland Kommunikation

Få tjekket op på, hvilke spillere du må bruge i sæsonens sidste kampe (Foto: Bob Gisselmann, DBU Jylland Kommunikation)Sæsonfinalen er lige om hjørnet og nu gælder det om at holde tungen lige i munden, når det gælder nedrykning af spillere i de sidste kampe, før sæsonen går på hæld. I de sidste to kampe gælder der nemlig nogle helt særlige regler.

Du kan se reglerne og case-eksempler herunder.

Hvornår er der tale om at rykke en spiller ned i de to sidste kampe? 

Eks. 1: 
En spiller rykkes ned i 2. holdets tredjesidste kamp. Hér skal man så blot tage højde for de almindelige regler om op- og nedrykning af spillere. Bliver spilleren herefter nede på 2. holdet i de resterende kampe, så er der ikke tale om nedrykning i en af de sidste to kampe. 

Eks. 2: 
En spiller rykkes ned i 2. holdets tredjesidste kamp. Hér skal man så blot tage højde for de almindelige regler om op- og nedrykning af spillere. Spilleren er herefter med i 1. holdets kamp i den efterfølgende weekend, hvorefter han igen skal ned på 2. holdet – nu i sidste kamp. NU skal man så tage højde for reglerne om nedrykning i en de sidste to kampe. 

Eks. 3: 
1. holdet bliver ramt af en skade inden sidste kamp. De ønsker nu at benytte en spiller, som har spillet alle kampe på 2. holdet i hele sæsonen. Han har således aldrig før spillet på 1. holdet. Må de det? Svaret er ja, det må de. Man må altid rykke en spiller op på et højere rangerende hold, når bare oprykningen sker til en ny spilledag. 

Det springende punkt er altså, om spilleren rykkes NED, og om dette foregår i en af de sidste to kampe på et lavere rangeret hold.

Hvornår er man spilleberettiget? 

I turneringsreglementet er der angivet et antal kampe, som spilleren skal have været spilleberettiget i, for at kunne rykke ned på et lavere rangeret hold i en af de sidste to kampe.

I rækker, hvor der spilles 14 kampe i en sæson, skal spilleren have spillet/været spilleberettiget i minimum seks af de første 12 kampe, mens det forholder sig lidt anderledes i rækker, hvor der bliver spillet ti kampe. Her skal spilleren nemlig have spillet/været spilleberettiget i minimum tre af de første otte kampe.

Og hvad betyder det så at have været spilleberettiget? Det forklarer Inge Lund-Nielsen fra DBU Jylland Turneringer her.

- At være spilleberettiget betyder, at spilleren ikke behøver at have spillet de pågældende kampe rent fysisk. Det er nok, at spilleren – som ikke deltog pga. arbejde, skader mv. – lovligt KUNNE have spillet i det påkrævede antal kampe på det lavere rangerede hold, fortæller Inge Lund-Nielsen, og henviser til § 19.3 i Turneringsreglementet.

Spillerunde tæller ikke

- Det er desuden vigtigt at skelne mellem runde og spilledag. Det er den fysiske afvikling af kampen, der er gældende - ikke rundenummeret eller hvornår kampen skulle have være spillet - når man skal definere, hvilke to kampe, der er de sidste, afslutter Inge Lund-Nielsen.

Krav om fysisk at have spillet

Der er dog i nogle tilfælde et krav om, at spilleren fysisk skal have spillet det krævede antal kampe. For halvårsspillere samt for 1. års seniorer, der benyttes på U19-Drengehold eller U18-Pigehold, gælder, at det ved nedrykning i de 2 sidste kampe ikke er nok at have været spilleberettiget på det yngre og lavere rangerede hold i det givne antal kampe inden de 2 sidste kampe – spillerne skal fysisk have spillet det krævede antal kampe.  

Log ind