Nyt tilbud til de dygtigste børnehold

For at skabe et sportsligt udviklende tilbud for de allerdygtigste drengespillere i årgangene U10, U11 og U12 lancerer DBU Jylland og DBU Fyn et helt nyt og anderledes turneringstilbud, Golden League, med fokus på optimal matchning. SE VIDEO.


Bedre sportslig matchning.

Det har gennem de senere år været en stadig stigende udfordring for de dygtigste jyske drengespillere i årgangene U10, U11 og U12.

Konsekvensen har været, at de pågældende klubbers hold i disse årgange enten har tilmeldt sig en ældre årgang, har deltaget i alternative turneringer eller har vundet deres kampe i DBU Jyllands turneringstilbud uhensigtsmæssigt stort – uden værdi for hverken dem selv eller deres modspillere.

På den baggrund har DBU Jylland - sammen med DBU Fym - nu valgt at udbyde et helt nyt turneringstilbud – forbeholdt de allerdygtigste spillere i årgangene U10, U11, og U12.

Aktiviteten har fået betegnelsen Golden League. Dels for at markere at tilbuddet adskiller sig markant fra DBU Jyllands øvrige børnetilbud og dels på grund af fokus på den såkaldte guldalder.

Et tilbud til de absolut bedste

Golden League udbydes som øverste niveau i årgangene U10-U12 Drenge i sæsonen 2016/17 som et pilotprojekt.

Der spilles hverken om mesterskaber, medaljer eller pokaler. Formålet med Golden League er helt grundlæggende at optimere kampmatchningen og sikre et bedre tilbud for spillerne på det øverste niveau i de ældste børneårgange.

Ved tilmelding til Golden League erklærer man sig samtidig indforstået med, at det er matchningen, der har førsteprioritet – ikke kørselsafstandene. Gennem hyppig ombrydning sikres den sportsligt mest optimale niveaudeling, således alle deltagende hold får bedst mulig matchning oftest muligt.

Konceptet er tænkt til absolut øverste niveau, så der er plads til 32 hold pr. årgang og ikke flere. Holdene udvælges af DBU Jylland og DBU Fyn, hvis der er for mange ansøgere. Løbende tilpasning kan forekomme.

Puljeinddeling og ombrydning

Golden League indledes med et ”matchstævne” i august, hvor de tilmeldte hold i hver årgang spiller et ”almindeligt” stævne med puljespil og slutspil. På baggrund af resultaterne inddeles holdene i 4 niveauer: Bronze, Sølv, Guld og Platin.

Hvert niveau inddeles i puljer á 4 hold. Holdene spiller alle mod alle (3 runder), hvorefter der foretages ombrydning igen.

• Platin: Nr. 1-3 bliver i Platin-niveauet. Nr. 4 rykker ned i Guld.
• Guld: Nr. 1 rykker op i Platin. Nr. 4 rykker ned i Sølv.
• Sølv: Nr. 1 rykker op i Guld. Nr. 4 rykker ned i Bronze.
• Bronze: Nr. 1 rykker op i Sølv. Nr. 2-4 bliver i Bronze.
• Det tilstræbes at være i tæt dialog med trænerne, så man gennem åben og ærlig meningsudveksling evt. kan afvige fra ovenstående koncept, hvis det måtte give mening.

Puljerne blandes fra gang til gang – dog med en skelen til geografien – så holdene ikke skal spille mod de samme modstandere hver gang.

Kampafvikling og indrapportering

Kampene spilles á 3 halvlege. Stillingen efter de første 2 halvlege tæller som kampens resultat, som indberettes.

3. halvleg fungerer som en ”fodbold-kravlegård”, et udviklingsrum, hvor trænerne opfordres til at aftale på forhånd, hvorledes spillernes tid bruges bedst. Det kan være eksperimenter, hvor det ene hold presser højt, mens det andet hold øver sig i at spille bolden ud fra målmanden, det kan være her, man giver ekstra spilletid til de yderste mandater i truppen, eller det kan være her, hvor trænerne bytter hold og træner deres favoritøvelse med modstandernes spillere.

Assistenterne kan observere og på den måde sikres inspirationstræning og en vidensdeling som er med til at sikre et fokus på udviklingsperspektivet i børnefodbolden.

Kampens afvikling aftales imellem holdene i den fastsatte weekend – eller alternativt i en hverdag tidligere, hvis holdene kan blive enige herom. Kampene skal dog være spillet senest den afsatte weekend af hensyn til den efterfølgende ombrydning.

I U10 Drenge spilles der i efteråret 5-mands (dog: på 8-mands mål og uden tilbagelægningsregel) og i foråret 8-mands.

Stævnedage og netværk for trænere

Der udbydes et indledende ”match-stævne” i august over lørdag-søndag. Det præcise antal steder afhænger af antallet af tilmeldte hold. Én eller flere af de deltagende klubber bliver vært, mens DBU Jylland blot leverer stævneprogrammet. Holdene inddeles i puljer og spiller efterfølgende slutspil. Resultaterne benyttes til at lave de første puljeinddelinger i den løbende turnering.

Der udbydes på samme vis et midtvejsstævne.

På stævnedagene er der lørdag aften et dialogmøde med de deltagende klubber og trænere. Her kan DBU Jylland/DBU Fyn og de deltagende klubber inspirere og lytte til hinanden.

Fokus på det gode kampmiljø

Der opfordres til at lave én sidelinje for trænere og spillere og én for forældre og øvrige tilskuere.

Det indskærpes, at det er børnenes spil, hvorfor tilråb fra forældre og tilskuere alene skal begrænse sig til opmuntringer og ikke vejledninger eller instruktioner. Trænerne opfordres endvidere til en positiv, opmuntrende og coachende tilgang til spillet.

Der opfordres til, at man anvender HAK-princippet.

Stillinger offentliggøres ikke, men resultaterne af de enkelte kampe fremgår af nettet. Formålet er at lave så god en ombrydning som muligt samt synliggøre styrkeforholdene til brug for træneren til at sikre endnu bedre matchning i de enkelte kampe.

Både før og efter kampen mødes alle spillere i midtercirklen for at lave fairplay-hilsen. Trænerne påmindes endvidere om deres ansvar i forhold til at kampafviklingen opleves i så god og fair en tone som muligt på banen såvel som fra publikum og sidelinjer.

Regler

Der udarbejdes et specifikt regelsæt for GL, men generelt set spilles der efter gældende regler i DBU Jylland med de i dette dokument anførte undtagelse/ændringer.

I forhold til evt. dispensationer, så spilles der for de fynske holds vedkommende efter DBU Fyns regler og for de jyske holds vedkommende efter DBU Jyllands regler.

I forhold til spillere, så understreges det på det allerkraftigste, at man kun spiller med spillere, som er medlem af klubben og registreret med spillercertifikat i den medvirkende klub. Skal man låne/fiske spillere i naboklubberne for at stille et stærkt nok hold, så er man slet ikke berettiget til at være med i det hele taget. Formelle klubsamarbejder kan sagtens deltage, men lånespillere accepteres ikke.
 
Datoplan:

Opstartsstævne: 20.-21. august

Kampdatoer:
1. pulje: 28/8, 11/9, 18/9
2. pulje: 25/9, 2/10, 9/10
3. pulje: 30/10, 6/11, 20/11
4. pulje (vinterperiode m. lavblus og mere geografiske puljer): 4/12, 22/1, 5/2
5. pulje: 5/3, 12/3, 26/3
Midtvejsstævne: 8.-9. april
6. pulje: 23/4, 30/4, 7/5
7. pulje: 21/5, 11/6, 18/6

Tilmelding, pris og spørgsmål

Tilmelding til Golden League 2016/2017 for U10, U11 og U12 Drenge skal ske senest den 21. juni 2016.

Interesserede klubber kan tilmelde sig ved at sende en mail til David Kiær Nielsen, DBU Jylland, på dakj@dbujylland.dk.

Spørgsmål om tilbuddet kan også rettes til David Kiær Nielsen, DBU Jylland, på dakj@dbujylland.dk eller på tlf. 8939 9960.

Det skal bemærkes, at konceptet er tænkt til absolut øverste niveau i U10, U11 og U12, så der er kun plads til 32 hold pr. årgang og ikke flere. Tilbuddet er ikke forbeholdt licensklubber. Holdene udvælges af DBU Jylland/DBU Fyn, hvis der er for mange ansøgere. Hvis man ikke bliver udvalgt til Golden League, indplaceres man automatisk i A-rækken.

Det koster 455 kr. pr. halvår at deltage.

Hertil kommer udgifter til dommere, som automatisk påsættes alle kampe for 3*25 min. Ønsker man ikke at benytte en autoriseret dommer, kan denne afbestilles. Klubberne deler udgiften til dommeren i den enkelte kamp.

Tekst: David Kiær Nielsen og Mads D. Larsen



Log ind