Skive satser på unge dommere

Som noget nyt er fodbolddommerkurser på programmet hos ungdomsskolen i Skive. Over fem aftener kan byens unge få DBU's dommergrundkursus på cv'et og dermed blive rustet til et anderledes fritidsjob.



Ungdomsskolen-Skive giver nu byens unge mulighed for at uddanne sig til fodbolddommere. Foto: DBU Jylland Kommunikation


Ungdomsskolen-Skive inkluderer nu fodbold i sine undervisningstilbud. I slutningen af februar har de kursusopstart for DBU’s dommergrundkursus, der skal udstyre en gruppe unge fra byens ældste folkeskoleklasser med et fodbolddommerbevis.

Ungdomsskolens dommerkursus er resultatet af et nyt samarbejde mellem Ungdomsskolen-Skive, DBU Jylland Dommerområde 2 og Skive Idrætssamvirke. Projektet har til formål at tiltrække unge dommere i regionen, hvor dommernes gennemsnitsalder stiger, og der generelt er dommermangel.

- Projektet er unikt, fordi Ungdomsskolen-Skive har direkte adgang til en masse unge mennesker i blandt andet 8., 9. og 10. klasse. Lige nu er vi midt i tilmeldingsprocessen, og vi ser god interesse for kurset, fortæller Henrik Nystrup Kragh, der er formand for DBU Jylland Dommerområde 2 og medlem af DBU Jyllands dommerudvalg samt DBU’s Dommergruppe.

Dommergerningen som fritidsjob

Den forhenværende superligadommer ser stort potentiale i at tiltrække helt unge til dommergerningen, og han mener, at kurset i ungdomsskolen er attraktivt af flere årsager.

- De unge kommer på kursus med ligesindede på deres egen alder. Det er et sjovt og fleksibelt fritidsjob, som giver mulighed for at tjene lommepenge på en anderledes måde. Og så får de unge dommere ledelse på cv’et fra en ung alder. Hvem ved, måske finder vi også et nyt dommertalent, der på sigt kan gøre karriere på eliteplan, siger Henrik Nystrup Kragh.

For at deltage i dommerundervisningen skal kursisterne være over 14 år, og det er et krav, at de unge dommerspirer fylder 15 år omkring eksamenstidspunktet. Efter overstået eksamen vil opgaverne i første omgang ligge i ungdomskampe, hvor dommeren optræder som rollemodel og har til opgave at bidrage til, at børnene får en god fodboldoplevelse. Til de første kampe får de nye, unge dommere en vejleder med, som skal hjælpe dem godt i gang.

Ét af flere initiativer

Dommergrundkurset på Ungdomsskolen-Skive er bare ét af flere initiativer målrettet rekruttering af nye dommere i DBU Jylland.

- Vi vil rigtig gerne rekruttere nye dommere. Der er i flere år ikke uddannet nok nye dommere i Skive, ja faktisk i hele dommerområdet, så vi mangler dommere, lyder det fra Henrik Nystrup Kragh, der repræsenterer DBU Jylland Dommerområde 2 i Nordvestjylland, men beskriver en situation, som også opleves i andre dele af Jylland.

Målgruppen for kurset på ungdomsskolen i Skive er byens unge med tilknytning til skolen, men personer med interesse for at blive dommer har i de kommende måneder rig mulighed for at komme på dommergrundkursus, som er det indledende kursus i DBU’s dommeruddannelse, forskellige andre steder i Jylland. Der afvikles kurser i Aulum, Horsens, Givskud, Haderslev, Brønderslev, Tilst og Viborg i januar, februar og marts.

Se også

Ungdomsskolen-Skives folder om fodbolddommerkurset

Dommergrundkurser i Jylland


Log ind