MENU

Opstartssuppen set med en diætists øjne

Ser du frem til opstartssuppen efter årets første træning? Vi har bedt en sportsdiætist om at vurdere det traditionsrige måltid. For kan suppen mere end at tø kroppen op, eller er der bedre alternativer?Traditionel, klar suppe er på menuen i mange jyske klubber i forbindelse med træningsopstart. Foto: ColourboxMange jyske klubber tænder hvert år op under den helt store suppegryde, når de indkalder til første træning i januar-februar. Traditionen hænger ved – måske fordi mange er glade for suppens optøende effekt efter de indledende stivfrosne manøvrer på grønsværen.

Men hvad har den klare suppe med kød- og melboller og hvidt brød at byde på rent ernæringsmæssigt? Og burde man spise noget andet efter en omgang hård træning?

Vi har spurgt sportsdiætist i Team Danmark, Lene Bundgaard, som opfordrer til, at man ikke ser sort-hvidt på sagen.

- Der er sådan set ikke noget galt i at spise en gang suppe og noget hvidt brød – når det er en engangsting. Suppen sammen med brødet indeholder både protein og kulhydrat, og det er som sådan et fint nok måltid efter træning. Men der er jo ikke skyggen af grønt deri, og det dur ikke i længden, siger hun.

Afhænger af træningsfrekvens- og niveau

Lene Bundgaard forklarer, at opstartssuppen ernæringsmæssigt er okay, fordi spillerne spiser den lige efter træning, hvor kroppen har brug for restitution i form af kulhydrat og protein. Men hun understreger, at det kommer an på, hvor hårdt man har trænet, og hvornår man skal træne igen.

- For elitesportsudøvere er kulhydraterne og protein meget vigtigt efter træning: Depoterne er tømt, og de skal fyldes op igen, så man er klar til at træne senere på dagen og/eller dagen efter. For Serie 5-spilleren er det stadig vigtigt at få proteiner og kulhydrater efter træningen, men der er til gengæld masser af tid til at få fyldt depoterne op, hvis der går flere dage inden næste træning, fortæller diætisten.

For fodboldspillere, der ikke træner hver dag, er det altså ikke nødvendigt at indtage samme store mængde kulhydrat, som udøvere, der eksempelvis træner mere end halvanden time om dagen.

- Det svarer lidt til dem, der løber en halv time en-to dage i ugen, og så drikker en halv liter kakao efter træningen for at få kulhydrater og protein. Det er ikke nødvendigt, lyder det fra Lene Bundgaard.

Spis grønt til

Sportsdiætisten fremhæver især manglen på grønt tilbehør på tallerkenen som opstartssuppens svage punkt.

- Jeg ville ikke servere det måltid, for det er ikke det optimale, siger hun og forklarer, at kød og brød ikke dækker behovet tilstrækkeligt.

Fraværet af grøntsager er også en af grundene til, at den klare suppe ifølge Lene Bundgaard ikke ville være hensigtsmæssig at have på menuen hver aften – men diskvalificeret bliver opstartssuppen altså ikke.Anbefalinger fra Team Danmark

Team Danmarks sportsdiætister har udviklet nedenstående tallerkenmodeller, der viser sammenhængen mellem træningsfrekvens og anbefalet ernæring.
Var det noget med lidt broccoli efter opstartstræningen? Eller er dampende varm, klar suppe det eneste rigtige at...

Opslået af Jysk Fodbold på 22. januar 2016

Log ind