Få succes fra straffesparkspletten

Lars Højer Nielsen scorede i sin tid 11 gange i træk for FC København fra 11-meterpletten i Superligaen. Her fortæller han, hvordan du kan få succes som straffesparkskytte.



Lars Højer Nielsen foretrækker at sparke hård og præcist fra straffesparkspletten. Foto: Fodboldbilleder.dk


Hvis du efter en fodboldtræning skal dyste i staffespark om en sodavand, så er det en dum idé, at vælge den tidligere FCK-spiller Lars Højer Nielsen.

I sin tid scorede han 11 gange i træk i den særlige disciplin – og det er rekord i for den bedste danske række.

- Mit spark var et hårdt indersidespark i den ene side - oftest til højre for målmanden. Da målmanden i modsætning til i dag skulle stå stille på stregen, da jeg spillede havde jeg en klar fordel med den måde at sparke på, fortæller den notoriske dødboldspecialist.

Foretrækker en offensiv spiller

Den 43-årige københavner er i dag ansat som chefscout i FC København, og han ved godt, hvem han ville vælge, hvis han skulle pege på en straffesparksskytte på et fodboldhold.

- Jeg synes det er en forudsætning, at man har en god sparketeknik, og så mener jeg, at det klæder straffesparket bedst, at sparkeren er én, som er vant til at være målscorer. Derfor ville jeg vælge en angriber eller en offensiv midtbanespiller. De har også mest coolness, siger Højer Nielsen, som også mener, at man skal vælge en skytte, som har evnen til at være fokuseret.

- På det tidspunkt, hvor jeg scorede 11 mål i træk, sagde man, at man skulle vælge en side inden man gik til bolden, og den skulle man holde fast i uanset hvad. Inden jeg gik til bolden var jeg altid 100 % fokuseret og vidst, hvor jeg ville sende bolden hen. I dag har kravene ændret sig, fordi målmanden må bevæge sig på streget, sig han og fremhæver brasilianske Neymar som en fantastisk sparker.

- Han formår at kigge på målmanden og lade ham gøre udfaldet– og sågar endda indlægge en finte i sit løb – inden han sparker. Men det er jo ikke alle enhver, som mestrer den teknik, og så er det altså bedre at holde sig til det, man er tryg ved, siger Lars Højer Nielsen.

Gode råd til træner og sparker

Lars Højer Nielsen har følgende råd til de jyske spillere og trænere.

Råd til træneren:

- Vælg en sparker med coolness
- Vælg den med den bedste sparketeknik
- Vælg en offensiv spiller
- Vælg sparker efter situationen. Kan vedkommende holde fokus, hvis kampen allerede er afgjort?

Råd til sparkeren:

- Vælg det spark, som du er tryg ved
- Indlæg evt. kigge- eller løbsfinte
- Kan du sparke rimeligt højt i et målhjørne, så vil bolden gå i kasse, uanset hvem der står i mål.



Grafik: Martin Weibel

Log ind