Ekspert: Drop bare cølibat før kamp

I fodboldkredse er det en sejlivet myte, at sex inden en kamp forringer din præstation på banen. Der er dog intet hold i myten, mener ekspert



Aftenen før en kamp behøver ikke stå i cølibatens tegn, siger ekspert. Foto: Fodboldbilleder.dk


Der er flere forskellige teser om, hvorfor sex inden en kamp ikke er en god idé; Du bruger dine kræfter, du bliver ufokuseret og du kan ikke komme op på samme spændingsniveau, som hvis ikke du havde dyrket sex.

Den store bokser, Muhammad Ali, mente, han kunne opspare ekstra energi, ved ikke at få udløsning i seks til otte uger inden sine kampe. Derfor gik han altid i cølibat op til kampene.

Det kunne han dog godt have sparet sig selv for, hvis det stod til Jacob Wienecke, der er lektor i neurofysiologi og idræt ved Københavns Universitet. Han mener ikke, at sex inden sportspræstationer har nogen indvirkning på ydelsen på banen.

Sex svarer til cykeltur

- Nej, sex inden en kamp har ingen negativ betydning for din præstation på fodboldbanen. Så gør endelig det, lyder det fra lektoren.

Ifølge ham bruger du ikke nok energi under et samleje til, det får betydning for din indsats i kampen.

- Rent fysiologisk har det ingen betydning. Den energimængde du bruger ved et almindeligt samleje er så lille, at den ikke har nogen betydning i forhold til den energimængde, du bruger i fx en fodboldkamp. Energiforbruget ved sex svarer typisk til, hvad du bruger på en cykeltur. Og det er der mange, der gør inden en kamp uden at tænke over, at det betyder noget for fodboldkampen, siger Jacob Wienecke.

Sex er godt for spændingsniveauet

Kroppen lider altså ikke nok ekstrabelastning i forbindelse med en omgang sex til, at det påvirker din præstation dagen efter på fodboldbanen.

Heller ikke når snakken falder på hormoner og spændingsniveau i fodboldkampe efter lagengymnastik, er eksperten fra Københavns Universitet til at rokke ud af sin overbevisning.

- Det er ikke sådan, at du gennem sex opbruger din kvote af hormoner, fx testosteron. Du oplever ofte at blive træt efter sex og så falder dit niveau af bestemte typer hormoner, men det er ganske kortvarigt, forsikrer Jacob Wienecke.

- Omvendt kan du faktisk bruge sex i din forberedelse op til kampen, fordi du ryger ind i en afslappet fase efter sex. En lur eller afslapning kan være med til, at du kan finde dit rette spændingsniveau, siger han.

Kvindens rolle mere usikker

Præfodbold-sex betyder altså ikke noget for din fodboldindsats for mænd. Jacob Wienecke betoner dog lidt usikkerhed, når snakken falder på kvindernes præstation efter sex.

- Umiddelbart betyder sex heller ikke noget for kvindernes sportspræstation, idet forskning viser, at kvinder under sex-akten i gennemsnit har en pulsfrekvens på ti procent mindre end mænd. I den relation har det også betydning, hvem der er øverst – og dermed bruger mest energi. Men i det hele taget er det en meget vanskelig størrelse at forske i sportspræstationer, da der er mange ubekendte faktorer, fx modstandere, øvrig forberedelse og dagsform, siger Jacob Wienecke og slår fast:

- Jeg er dog fortsat overbevist om, at sex inden en kamp ikke påvirker din præstation på banen – hverken fysiologisk og hormonelt.

Tidligere bragt i JYSK fodbold – juni 2013.


Log ind