Tanev: Vildt jysk fodboldvejr i udsigt

En ny sæson er netop skudt i gang, og selv om det stadig er sommer, kan de jyske fodboldspillere godt forberede sig på vildt efterårsvejr. Vi har talt med TV2’s vejrprofet Peter Tanev om efterårets fodboldvejr.



Hvis man kunne spille fodbold i regnponcho og badesandaler, havde det måske været en passende påklædning i efteråret. Foto Henrik Bjerregrav og Per Arnesen


Du skal huske at tage fodboldtøjet op af tasken, når du kommer hjem fra fodbold i dette efterår. Ellers er der nemlig overhængende fare for, at det bliver jordslået.Når du kommer hjem fra en træning er der nemlig overvejende sandsynlighed for, at både du, og dit fodboldtøj, er blevet rusket godt igennem af vind og byger.

Det fortæller TV2-meterolog Peter Tanev, som giver sit bud på, hvad de jyske fodboldspillere og fodboldledere kan forvente af vejr på de jyske fodboldbaner i efteråret.

- Det bliver nok en sæson, hvor folk vil starte ud med at spille på knaldhårde baner, som efterhånden bliver pjaskvåde. Efteråret er jo kendetegnet ved at være den årstid, som byder på allermest regn og blæst. Særligt i oktober og november falder der megen regn, lyder det fra Peter Tanev.

Varm start på efteråret giver voldsomt vejr

Det er nok gået de færrestes næse forbi, at det har været en sommer, hvor temperaturerne har været lidt højere oppe en sædvanligt. Og det kan få stor betydning for vejret i sensommeren og efteråret.

- Jeg forventer at temperaturen bliver højere end sædvanligt helt frem til september og starten af oktober, fordi det gode sommervejr har varmet jorden og vandet op. Nogle steder i Jylland kan temperaturen godt snige sig op over tyve grader helt frem til starten af oktober, siger vejrprofeten.

Selv om det jo lyder vældig lovende det hele, så er der også ulemper ved de høje temperaturer.

- Flere varmegrader giver mere energi i vejret, og det betyder, at vi kan få nogle meget kraftige tordenbyger – hovedsageligt i august og september, og hovedsageligt i Syd- og Midtjylland. De store fronter kommer nemlig hovedsageligt fra Sydvest, siger Peter Tanev, og minder om, at man skal have respekt for elementernes rasen.

- Selv om det danske vejr er roligt sammenlignet med det vi ser mange andre steder i verden, så skal vi have respekt for et godt, gedigent dansk uvejr. Det blev vi jo bl.a. mindet om i den grimme episode med Jonathan Richter, der blev ramt af lynet under en fodboldkamp på Sjælland for nogle år siden, siger Peter Tanev.

Ikke fan af blæsevejr

Den rutinerede metrolog har selv spillet fodbold og synes, der er en charme ved alle vejrtyper – og så alligevel. Der er et enkelt vejrfænomen, som han mener, er til gene for fodboldspillet.

- Jeg kan ikke fordrage blæsevejr. Det ødelægger jo bare spillet. Men ellers synes jeg, det er fedt, at vejret skifter så meget her i Danmark, for det ville da være kedeligt, hvis der altid var sol og 25 grader, når vi skulle spille fodbold, siger han og funderer lidt over, hvordan vejret kan påvirke fodboldspillet og resultaterne.

- Vi kender alle sammen det her med, at man sidder i omklædningsrummet en forårsdag, hvor solen skinner og fuglene synger. Så har man virkeligt lyst til at komme ud og spille. Omvendt, hvis det blæser og regner, så kan det kræve lidt mere mental styrke at finde motivationen frem. På den måde, kan vejret være en fordel for de mentalt stærkere hold, vurderer han.

- Og der, hvor det måske har allerstørst indflydelse, er på antallet af tilskuere. Der dukker ikke mange op, hvis himmel og hav står i ét. Dermed kan hjemmeholdet miste en potentiel 12. mand, hvis man er uheldige med vejret.


Log ind