Det er vist en velkendt situation, at klubben spørger, om nogle vil stille op som kampleder til et par børnekampe og bliver mødt af larmende tavshed eller undskyldninger om skader eller travlhed. Også fra børnespillernes forældre.

I BNS har de fundet løsningen i at engagere ungdomsspillere til opgaven.

- I stedet for at prøve at vinde en stirrekonkurrence med forældrene så besluttede vi at gå en helt anden vej, forklarer klubformand, Boe Lundby Madsen, fra BNS ved Sønderborg.

BNS tilbød nemlig 10 ungdomsspillere et ungdomskamplederkursus hjemme i klubben for et år siden. Af det kamplederkuld fortsatte seks med at dømme, og her et år senere er tre stadig standhaftige og dømmer flere gange om måneden på hjemmebane.

Motivationen er mere fodbold og lidt lommepenge
Selvom det ifølge 14-årige Maddz ikke altid er let at få børnene til at lytte og forældrene til at holde mund, så er han stadig glad for at dømme børnekampe. Faktisk er han i dag klar til sin allerførste kamp i U11 Drenge C 8 mod 8, hvor BNS tager imod Sønderborg Fremad på hjemmebanen i V. Sottrup.

- Altså, det er jo sjovt og jeg tjener også lidt mønt på det, lyder det kækt fra den sønderjyske teenager før kampen.

Ja, for BNS udlover 2 kroner pr. minut, når de unge stiller op som kampleder, og når man er 14 år, så løber den slags jo altså op i fine lommepenge. Også selvom man skal overskride sine egne grænser lidt.

230606 IT BNS Kampleder 04 Sarah, Andreas og Maddz (yderst til højre) har et års erfaring som kampledere i børnekampe og er stadig glade for opgaven.

Andreas og Sarah er måske ikke helt så udadvendte som Maddz, så for dem har kampledertjansen også udfordret på det personlige plan.

- Jeg synes, det er svært at fløjte højt nok, men jeg er blevet god til at ignorere dem på sidelinjen. Nogle gange griner jeg lidt indeni, når de råber, for det er jo bare børnefodbold, siger Sarah, der også selv spiller fodbold.

De er enige om, at det er nemt nok at bestemme, hvem der skal have bolden, når den har været uden for banen, men det er ikke nær så let at bedømme, om der er frispark.

- Men jeg er helt klart blevet mere selvsikker med den erfaring, jeg har fået som kampleder, forklarer 14-årige Andreas, der bevidst har valgt at bruge tid på stadion for at komme lidt mere hjemmefra.

- Faktisk har jeg fået lidt mere forståelse for dommeren i vores egne kampe, efter jeg selv er blevet kampleder, lyder det fra Andreas, som spiller sammen med Maddz på klubbens U15-hold.

Faktisk har jeg fået lidt mere forståelse for dommerne i vores egne kampe, efter jeg selv er blevet kampleder. Andreas, 14 år og kampleder

Klub og forældre bakker op om de unge kampledere
En flok forældre er dukket op til dagens U11-kamp og adspurgt, om de har lagt mærke til den unge kampleders præstation, bedyrer de, at han er ret sej.

Faktisk har flere af forældrene slet ikke bemærket, at han er ret ung, for han guider spillerne stille og roligt gennem kampen uden at gøre det store væsen af sig.

Ingen af forældrene byder sig til, da tilbuddet om selv at dømme andre børnekampe lyder.

- Nej, de er nok lettede over, at Maddz og co. har overtaget kamplederjobbet, smiler Boe Lundby Madsen, som selv er uddannet dommer ved siden af sin formandspost og sit civile arbejde.

230606 IT BNS Kampleder 65 Det var svært at motivere forældrene til at tage kamplederjobbet, så i stedet er løsningen blevet unge spillere i sønderjyske BNS.

De unge kampledere er tydeligt trygge ved klubformanden, og han har da også ageret som deres vejleder gennem det seneste år, siden de blev færdige med det tre timer lange ungdomskamplederkursus.

- Udover at tilbyde dem kurset herhjemme i klubben har vi også forsøgt at sørge for, at de er blevet ledt trygt igennem den første tid, så det ikke er blevet for overvældende en opgave, forklarer den flittige fodboldleder.

Kamplederne startede nemlig ud med at dele en kamp med 20 minutter til hver med Boe Lundby Madsen på sidelinjen til at heppe og vejlede, og efterfølgende har de primært dømt 3 mod 3 og 5 mod 5, som er forbeholdt de yngste spillere.

Men nu er de så ved at være klar til at springe ud i at dømme 8 mod 8, som Maddz altså klarer med bravur i dag.

Deres alder afvæbner lidt trænere og forældre, som tager et større hensyn, når det gælder så unge mennesker. Boe Lundby Madsen, formand i BNS

Hvad betyder alderen for opgaven?
14 år er en ret ung alder for en kampleder, men hvilken betydning har det haft i BNS?

Den sønderjyske klubformand kigger ikke så meget på alderen som på personen. For man skal turde åbne munden og stå ved, hvad man laver, mens hans erfaring er også, at de unge udvikler sig lynhurtigt med opgaven.

Modstanderholdene har generelt taget positivt imod de unge kampledere, for mange af dem kender selv situationen hjemme fra deres egen klub, at det ikke er nemt at skaffe frivillige til opgaven. Og så har alderen faktisk haft en uventet positiv indvirkning på kampmiljøet.

- Deres alder afvæbner lidt trænere og forældre, som tager et større hensyn, når det gælder så unge mennesker, afslører Boe, som altså har opdaget en bonuseffekt ved at tilknytte teenagerne.

Han erkender dog, at det naturligvis er vigtigt, at kamplederne er minimum et år ældre end den årgang, de skal dømme. Derudover har personligheden meget større betydning end alderen.

230606 IT BNS Kampleder 80 Mange klubber oplever udfordringer ved at skaffe frivillige kampledere, i BNS er problemet løst med unge spillere.

Formanden er godt tilpas med at have tre aktive kampledere tilbage ud af de 10 oprindelige kursister, og han afviser bestemt ikke at gentage forløbet. I det seneste år er stort set alle børnefodboldkampe på hjemmebane blevet dømt af de unge kampledere.

- Det har været en rigtigt fin løsning her i BNS, og så har de unge også fået noget erfaring. Faktisk er et par stykker af dem også klar til en tjans på DBU Fodboldskolen i sommerferien, så de har fået smag for frivillig-livet, smiler en tilfreds klubformand.

Hvem ved, om fremtidens trænere eller dommere hedder Sarah, Andreas eller Maddz?

Hold kamplederkursus hjemme i klubben

Et kamplederkursus tager 3 timer og kan bestilles hjem i egen klub via KlubOffice. Pris: 2.550,- for kurset og kr. 80,- pr. kursist (inkl. kursusmateriale og kamplederveste).*
*Mange kommuner yder delvis eller fuld refusion af foreningers udgifter til uddannelse af trænere og ledere. Spørg i din kommune.

Vidste du?

Kampe 3 mod 3: Førstnævnte hold i hver børnekamp dømmer

Kampe 5 mod 5: Arrangørklubben dømmer hele børnestævnet

Kampe 8 mod 8: Hjemmeholdet stiller med kampleder i børnekampe