Trænerens adfærd er også klubbens ansvar

En fodboldtræner repræsenterer ikke blot sig selv, men også sin klub, f.eks. hvis han eller hun går over stregen på de sociale medier efter en kamp. Det understreger formanden for DBU Jyllands Disciplinærudvalg.

Trænerens adfærd er også klubbens ansvar
Af: Mads D. Larsen, DBU Jylland Kommunikation

 

De sociale medier er blevet en integreret del af livet i en fodboldklub.

Og ligesom i mange andre sammenhænge kan de sociale medier også i breddefodbolden nogle gange være lidt af en udfordring.

Eksempelvis skrev en Serie 5-spiller fra Jerne IF ”ludersøn” til en fodbolddommer efter en af klubbens kampe. Han fandt frem til dommerens profil på Facebook, og via Messenger skrev han direkte til dommeren med den ubehagelige ordlyd.

Det kostede ham en intern sanktion i klubben, ligesom DBU Jylland bakkede op om sanktionen.

Ytringer på Facebook

Senest har en seniortræner fra Vorup FB fået fire dages karantæne af DBU Jylland, efter at han i forbindelse med en kamp blev tildelt et rødt kort for at have chikaneret og optrådt truende over for kampens unge dommer. Efter kampen fortsatte han med at fremføre en række meget grelle ytringer om samme dommer på sin Facebook-side.

Formand for DBU Jyllands Disciplinærudvalg, Kristian Nørgaard Thomsen, stiller sig helt uforstående over for trænerens adfærd

- Vi tager klart afstand fra sådan en retorik over for en dommer. Det er helt uacceptabelt, understreger Kristian Nørgaard Thomsen.

Respekt – også uden for banen

Han bakkes op af Michael Koch, der er formand for DBU Jyllands Fair Play-udvalg, og de opfordrer i fællesskab de jyske fodboldklubber til at indskærpe over for såvel spillere som trænere, at fair play og respekt ikke blot er noget, der skal praktiseres på grønsværen, men i lige så høj grad uden for banen – herunder de sociale medier.

- Nu er det jo heldigvis vigtigt at understrege, at langt de fleste spillere og trænere har en positiv adfærd over for dommerne. Men desværre dukker disse sager op en gang imellem. Og det kan jo også være mellem spillere på to hold. Derfor er vores signal til klubberne, at man bør forsøge at tage disse ting i opløbet, i stedet for at stå med problemerne bagefter. Til dette formål har vi udarbejdet noget materiale, som klubberne kan bruge til at italesætte udfordringerne og afstemme, hvad man f.eks. forventer af sine spillere og trænere på de sociale medier, siger Michael Koch, der samtidig påpeger, at spilleres og træneres aggressive adfærd i sidste ende også falder tilbage på en klubs omdømme.

Klubbens rolle

Formand for Disciplinærudvalget, Kristian Nørgaard Thomsen, tilføjer i samme forbindelse, at en spiller eller en træner i DBU Jyllands øjne altid vil være at betragte som repræsentanter for deres pågældende klubber.

Og derfor vil en klub også være at betragte som medansvarlig, hvis en spiller eller en træner går over stregen. F.eks. over for en dommer på de sociale medier.

Han peger desuden på, at dommeren er DBU Jyllands officielle repræsentant ved en fodboldkamp.

- Defor har vi en særlig pligt til at værne om hans eller hendes sikkerhed og tryghed. Det betyder derfor også, at der følger et ansvar med, hvis man er spiller, træner eller leder går over stregen i forhold til dommeren. Og det er altså uanset om det er på eller uden for banen, understreger Kristian Nørgaard Thomsen.

 

Log ind