Thy-klub har forventninger til fodboldforældre

I Koldby-Hørdum IF mener man, at positiv stemning og respektfuld opførsel på sidelinjen er altafgørende for indstillingen hos børnene på banen. For at synliggøre det har ungdomsafdelingen skrevet sine forventninger til forældrene på klubbens hjemmeside.

Forældre er forbilleder for børne- og ungdomsspillere, og deres opførsel i fodboldklubben påvirker børnenes indstilling til træneren, modstandere, dommeren og spillet i det hele taget.

Det mener man i Koldby-Hørdum IF, og derfor har den Thy-baserede klub lavet en liste over forventninger til forældre med børn i klubben.

Forældreadfærd smitter
- Vi synes, forældre og trænere skal vise, hvordan man bør opføre sig til fodbold, for børnene kigger på deres opførsel på sidelinjen, og den smitter, forklarer Jesper Elkær, der er formand for klubbens ungdomsudvalg.

Forventningerne til forældrene er at finde på Koldby-Hørdum IF’s hjemmeside sammen med DBU’s ti forældrebud, så alle kan finde dem.

- Det er et reglement, vi kan henvise til, hvis der skulle opstå situationer, og vi har skrevet det på hjemmesiden i stedet for, at den enkelte træner opfinder sine egne regler, siger formanden.

Klubben forventer forældreinvolvering
Listen med forventninger omfatter alt fra opførslen på sidelinjen til praktiske ting som trøjevask, kørsel til kampe og hjælp i forbindelse med andre aktiviteter. Grundlæggende handler Koldby-Hørdums forventningsliste om, at forældre deltager med en positiv indstilling, opmuntrer spillerne og generelt bakker op om holdet og klubben.

Klubben forventer eksempelvis, at forældrene udviser respekt over for træneren og hans/hendes arbejde i kampe såvel som til træning. Listen rummer også et punkt om respekt for dommeren og afgørelserne på banen.

Jesper Elkær erkender, at alle forældre i klubben ikke nødvendigvis kender til forventningerne, men han mener, at de uanset fungerer som en underliggende retningslinje for, hvordan man gør tingene i klubben.

- Det er jo selvfølgelig svært at måle på, om de gør en forskel, og hvordan det ville være, hvis vi ikke havde dem. Men vi mener, det er et vigtigt skridt på vejen at have forventninger til forældrene og gøre opmærksom på dem, siger han.

Fokus på respekt og engagement gennem en årrække
Koldby-Hørdum har gennem en årrække sat fokus på respekt i fodbolden og forældrenes rolle. Jesper Elkær fortæller, at de for omkring ti år siden startede med at lave et arbejdsredskab til børne- og ungdomstrænere kaldet Den Blå Tråd.

Udover at tilpasse træningen til forskellige alderstrin har formålet med det været at skabe tryghed, glæde og engagement hos klubbens yngste fodboldspillere.

Forældreforventningerne er et andet led i den række af tiltag, som klubben har gennemført for at klæde trænere og forældre på. De blev skrevet ned i samarbejde med en ungdomskonsulent, som klubben havde tilknyttet i 2007 og 2008.

Senest har Koldby-Hørdum IF i 2014-2015 lejet en børne- og ungdomskonsulent fra DBU, og det er de ifølge Jesper Elkær rigtig glade for.

Du kan se Koldby-Hørdum IF’s forventninger til forældre her

Af: Marie Lauridsen - 07. oktober 2015