Fodboldens frivillige fundament

Fredag den 30. september er Frivillig Fredag 2016, hvilket er en god anledning til at anerkende det allermest dyrebare, vi har i vores fodboldunivers; nemlig de frivillige. Det kan ikke gøres ofte nok, for uden frivillige har vi ingen velfungerende fodboldklubber.

 

I DBU Jyllands Vision 2020 er der et mål om at nå 200.000 aktive fodboldspillere i år 2020. Til sammenligning er der i dag cirka 170.000 spillere. Altså en målsætning om at skaffe 30.000 nye medlemmer i fodboldfamilien.

Det er dog afgørende, at der følger nye, engagerede frivillige kræfter med for at fastholde de nye spillere. Derfor skal der ikke blot fokus på at få nye fodboldspillere, men der skal i høj grad også rettes fokus mod at hverve nye frivillige i alle afskygninger. Netop derfor har vi for første gang nogensinde målfastsat stigningen i antal frivillige.

Lige nu har vi cirka 35.000 frivillige i de jyske fodboldklubber. I 2020 er målet 43.000 frivillige. Og derfor har vi nedsat en visionsgruppe af kompetente mennesker, der skal give deres bud på, hvordan vi understøtter klubberne i at fastholde og rekruttere frivillige.

Et enkelt tak kan bevare gnisten

Jeg vil vove den påstand, at det vigtigste er at fastholde de nuværende kræfter i klubberne. Dernæst kommer rekruttering af nye medlemmer. På den måde sikrer vi, at der er kommer den efterspurgte vækst – og at alle de nytilkomne får fodfæste i foreningerne.

Nogle af de stærkeste virkemidler til at holde de mange forskellige hjælpere i klubberne er fællesskab, netværk og anerkendelse. Faktisk er en fest, etableringen af et netværk eller et enkelt tak i ny og næ i mange tilfælde nok til at bevare gnisten hos frivilligkorpset. Det gælder for hele flokken; kampfordeleren, kassereren, bestyrelsesmedlemmet, træneren, holdlederen, kridtmanden, materialemanden, dommeren, forælderen, cafebestyreren, mm.

I DBU Jylland hylder vi hele efteråret de fodboldfrivillige med portrætter af forskellige personer, der på hver deres måde har gjort en forskel. Hvis du kender en fodboldfrivillig, der betyder noget helt specielt, kan du bare kontakte os.

Lad os i fællesskab skabe attraktive rammer for fodboldens fundament: de mange frivillige. Vi kan ikke undvære dem.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

30. september 2016