Bedre end at spise broccoli

Når du spiller fodbold, bliver både din fysiske og psykiske tilstand markant forbedret. Og så er det altså noget sjovere end at spise broccoli.

 

Der er mange måder at blive mere sund på. Man kan spise flere grøntsager, skære ned på rødvinsindtaget eller svede på et løbebånd, bare for at nævne et par eksempler. Fællesnævneren er dog ofte, at det ikke er ret sjovt. Noget der til gengæld er sjovt er at spille fodbold – og det er tilmed sundt. Meget sundt endda.

Peter Krustrup er fodboldforsker og professor ved Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet, og han lovpriser spillet med den lille runde.

- Fodbold er en alsidig og effektiv træningsform, der forbedrer både udholdenhed, kondital, intervalarbejdsevne og styrke. Blot 12 ugers fodboldtræning har store sundhedsmæssige effekter: forbedret kondital, større muskel- og knoglemasse, lavere fedtprocent og kolesterol samt lavere blodtryk, lyder det blandt andet fra fodboldforskeren.

Og så er det jo bevist, at 70-årige, der spiller fodbold, har lige så god balance og muskelstyrke, som utrænede 30-årige. Den lader vi lige stå et øjeblik. 70-årige med lige så god balance og muskelstyrke som 30-årige. Det er jo helt vildt.

Professor Peter Krustrup fremhæver også, at fodbold ikke føles nær så hårdt som andre konditionsfremelskende sportsgrene som fx løb. Og det er af den simple årsag, at fodbold er sjovt og lystbetonet – og dermed ikke føles lige så tungt at komme igennem.

Se bare på 20-årige Johannes Lund, som via et stort engagement til især sin fodboldtræning, har gennemgået en forvandling og har tabt sig tæt på 50 kilo. Han er på blot otte måneder gået fra 130 kilo til 81,8 kilo. Det er en fantastisk historie. Han elsker fodbold og sender en stor tak til Silkeborg Boldklub for deres støtte i den svære kamp mod kiloene.

Men det er ikke kun det fysiske velvære, som får et boost, når du spiller fodbold. Dit psykiske velbefindende stiger også kraftigt, da fodbold i høj grad er en social sportsgren, der skaber og vedholder utallige venskaber.

Kort sagt er der stribevis af sundhedsmæssige gevinster at hente ved at spille fodbold – og det gælder for alle aldre og begge køn.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

22. juni 2015