Kæmp for klubbens DNA

En lang stribe af jyske fodboldklubber slår sig sammen med holdene fra nabobyerne. Det giver i mange tilfælde god mening og kan være den helt rigtige beslutning. Mindst lige så mange andre gange er det dog værd at kæmpe for sin egen klubs selvstændighed, selv om det til tider kan virke håbløst.

 

Samfundets tendenser smitter på flere måder af på fodboldklubberne i DBU Jylland. De små byer ude på landet, udkantsdanmark som nogle ynder at kalde det, har svært ved at bevare deres befolkningsgrundlag og ikke mindst deres identitet.

Mange landsbyer bygger store dele af netop deres identitet op omkring deres fodboldhold. Når de lokale helte hver anden uge mødes på Bane 1, så stimler folket sammen og kommer fra nær og lidt længere væk for at støtte op om byens hold. Glemt er kontroverser om ubeskårne hække, uvorne unger og utidige husdyr. I halvanden time bliver de unge udøvere bakket op af alle på sidelinjen. I den halvanden time gælder kun sejr. I den magiske halvanden time står landsbyfolket sammen – skulder ved skulder.

Når børn og unge mødes på grønsværen, tropper familien og bekendte trofast op for at overvære spillernes udvikling og begejstring. Mange familiefællesskaber bliver styrket når søskende, forældre og bedsteforældre mødes til kamp.

Fodboldklubbens dna er på mange måder også byens dna. Derfor kan byens naturlige samlingspunkt gå tabt, hvis klubben ikke kan mønstre et senior-hold eller stille et hold bestående af omegnens unge drenge og piger.

Noget af magien kan selvfølgelig bevares, hvis I slår jer sammen med naboklubben. Af og til kan det være den helt rigtige løsning. Hvis alt håb for egen klub er ude, og hvis alternativet er lukning.

Men hvis der mangler to-tre-fire spillere, eller hvis resultaterne svigter, så vil jeg opfordre til at give den en skalle og kæmpe for klubben i stedet for at fri til andre klubber. Tit og ofte er udfordringerne midlertidige, og som bekendt kommer de syv fede efter de syv magre.

Læs meget mere om holdsamarbejder i det nyeste nummer af JYSK fodbold.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

14. april 2014