Respekt - også over for dommeren

Det går godt for dansk fodbold for tiden. Landsholdet har igen kvalificeret sig til en slutrunde. De danske klubhold har i de senere år klaret sig bedre i de europæiske turneringer end tidligere. Og der er generel medlemsfremgang i de danske fodboldklubber. Disse resultater kommer ikke af sig selv.

 

Overalt arbejdes der hårdt og vedholdende på hele tiden at gøre forholdene for klubberne, de frivillige og professionelle  trænere og ledere og spillerne endnu bedre.

Stor respekt for det store arbejde, der udføres i hele fodbold-Danmark.

Nu er respekt er ikke noget, man bare lige opnår – det er noget, som man gør sig fortjent til. Derfor synes jeg også, at det er fint, at UEFA i Champions League og andre steder opfordrer til respekt.

Respekt for modstanderne. Respekt for dommerne. Respekt for hinanden. Respekt for alle. Respekt går heldigvis aldrig af mode.

Fodbolddommerne er en del af spillet

Tænk lige over, hvordan det ville gå, hvis der ikke var en dommer på banen til at dele sol og vind lige. Man kan være enig eller uenig i diverse kendelser, men grundlæggende er fodbolddommerne  neutrale og gør et godt job – også set i lyset at, at dommerne skal tage sine beslutninger på et splitsekund. Dommerne har ikke 16 TV kameraer at støtte sig til - som TV kommentatorerne og TV seerne.

Naturligvis skal vi også være opmærksomme på, at spillet med tiden er blevet hurtigere og hurtigere, og at der er grænser for, hvad det menneskelige øje kan opfange. De, der selv har stået med fløjten i munden på banen, ved hvad jeg taler om. Og hvor mange spillere og trænere har selv prøvet at dømme en fodboldkamp? Nej, fodbolddommerne fortjener respekt – og ikke det modsatte.

Respekt er desværre ikke altid det, der stor øverst på dagsordenen. Spillere, trænere og ledere kan blive rasende på dommeren og fortælle, at de blev snydt – i stedet for at fokusere på egen indsats. Jeg har stor respekt for, at man i nuet kan være uenig i forskellige kendelser. Sådan har jeg det også selv, og det er jo helt menneskeligt.  Men der er en grænse, og den bliver en gang imellem overskredet.

Alle har et ansvar

Der er for mig nemlig ingen tvivl om, at stjernerne og rollemodellerne i TV er med til at præge udviklingen. Når spillere, trænere og ledere f.eks. går over grænsen for skrevne og uskrevne regler, har det langt større betydning, end de aner. Serie 6 spilleren eller ungdomsspilleren, der har set en episode i TV, tænker måske: når de 'store' kan – ja, så kan jeg også.

Derfor vil jeg opfordre alle omkring fodboldspillet til at udvise respekt for hinanden - men også overfor dommeren. På den måde vil man gøre sig fortjent til endnu mere respekt. Her har alle et stort ansvar. Og det håber jeg, at I vil tage på jer.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

23. april 2012