Tysk inspirationstur med børnefodbold og Bundesliga i fokus
25 jyske børneudviklingstrænere fra DBU Jylland besøgte i slutningen af april det tyske fodboldforbund i Niedersachsen for at hente inspiration og viden til børnetræning og udveksle erfaringer på tværs af grænsen – noget, der i sidste ende skal komme de jyske klubber til gavn.

Børnefodbold og Bundesliga.
Det var overskriften på inspirationsturen, som omkring 25 børneudviklingstrænere fra DBU Jylland deltog i, da de i slutningen af april tog til Niedersachsen i det nordlige Tyskland. Turens formål var at hente inspiration, udveksle erfaringer og hente ny viden om børnefodbold, som forhåbentlig på sigt kan bringes i spil hjemme i de jyske klubber.
Bag turen stod DBU Jylland, og for børnefaglig rådgiver Peter Davies var det afgørende, at deltagerne både fik fagligt udbytte og mulighed for at styrke deres netværk:
– Vi ønsker at styrke det faglige fællesskab omkring børnefodbolden i Jylland, og derfor giver det rigtig god mening at tage ud og se, hvordan andre lande gør. Når vi besøger klubber og forbund i udlandet, opstår der ofte både inspiration og refleksion – og det er netop det, der udvikler os som trænere og klubber, siger Peter Davies.
Nysgerrige på danske børneinitiativer
Under opholdet mødtes gruppen blandt andet med repræsentanter fra det tyske delstatsforbund Niedersächsischer Fußball-Verband (NFV) og storklubben VfL Wolfsburg til en længere dialog om børnefodbold. Her vakte flere danske tiltag stor interesse – heriblandt 3:3-formatet, kvalitetsmærket DBU Børneklub og børneudviklingstrænerens rolle i klubmiljøet.
– Tyskerne var især nysgerrige på vores tilgang til børnekampe, hvor vi forsøger at sikre jævnbyrdighed – blandt andet med reglen om, at man tager en spiller ud, hvis man fører med tre mål. Det skabte hede, men konstruktive, diskussioner, fortæller Peter Davies.
Hvad er en børneudviklingstræner?
En børneudviklingstræner arbejder med at styrke børnefodbolden i sin klub. Det handler ikke kun om træning på banen, men i lige så høj grad om at udvikle klubbens miljø, sikre god forældreinddragelse og understøtte andre trænere.
For børnetræneren er nøglen til verdens bedste fodbold for børnene, og det er altafgørende for et godt børnefodboldtilbud, at de trænere, som børnene møder, vedligeholder eller tilegner sig de rette kompetencer til at arbejde med børnene på en legende, kreativ og fantasifuld måde. Og det træner børneudviklingstræneren dem i.
Den danske delegation besøgte også breddeklubben JFV Nenndorf, hvor de overværede en børnetræning med tydeligt fokus på leg, engagement og variation i spilformerne. Blandt andet blev der spillet 5:5 med 7:7-mål på en reduceret 7:7-bane – et setup, som flere af de danske deltagere fandt både udfordrende og inspirerende.
Netværk og ny viden på tværs af klubber
Turen gav ikke kun faglig inspiration – den blev også en anledning til at styrke relationerne mellem børneudviklingstrænere fra hele Jylland. Det betyder noget, når man står alene som ansvarlig for børnemiljøet i en klub.
– Det har været virkelig givende at møde andre børneudviklingstrænere og udveksle idéer og erfaringer fra hverdagen i klubberne. Vi har blandt andet talt om, hvordan vi arbejder med 3:3 og 5:5, forældreinddragelse og trænerrollen – og den slags dialog giver virkelig noget, man kan tage med hjem og bruge direkte i arbejdet i klubben, siger Jacob Stilling, børneudviklingstræner i IK Rosendal.
– Når man står alene med børnefodbolden i en klub, er det enormt værdifuldt at få nye perspektiver og blive en del af et større fællesskab. Jeg blev særligt inspireret af den tyske "twin model", hvor udskiftere spiller 2:2 ved siden af kampen – det sikrer flere boldberøringer og glade børn, og det er sådan noget, vi også kan tage med ind i vores egen udvikling herhjemme, tilføjer han.
Turen til Tyskland var ét af flere tilbud til børneudviklingstrænere, der også har adgang til faglige netværk – både lokalt og nationalt – herunder samarbejder med licensklubber og en årlig netværksdag.
– Det er vigtigt for os, at børneudviklingstrænerne føler sig understøttet og inspireret. Deres arbejde i klubberne er afgørende for, at vi lykkes med vores ambitioner for børnefodbold, siger Peter Davies.
Udover de faglige besøg blev der også tid til fodboldoplevelser i Tysklands to bedste fodboldrækker på herresiden. Gruppen overværede nemlig to ligakampe: først VfL Wolfsburg mod SC Freiburg i Bundesligaen og dernæst Hannover 96 mod FC Köln i 2. Bundesligaen. Det gav både et indblik i tysk fankultur og en fælles oplevelse for deltagerne.
Ny inspirationstur i støbeskeen til efteråret
Turen til Tyskland var et skridt på vejen i en længere indsats for at styrke børneudviklingstrænerrollen og klubbens arbejde med de yngste spillere. Og der er allerede nyt på tegnebrættet. Til efteråret planlægger DBU Jylland en lignende tur – denne gang til Amsterdam.
Så hvis din klub endnu ikke har tilknyttet en børneudviklingstræner – eller du overvejer at tage skridtet selv – kan du kontakte:
