Løgstør IF, Gødvad GIF, Videbæk IF, Brørup GF, Brønderslev IF og Esbjerg IF92.

Det er blot nogle af de jyske fodboldklubber, som er involveret i projektet, ”En del af holdet”. Et initiativ som har fokus på at skabe fodboldtilbud til børn og unge med særlige behov.

Bag tiltaget står - udover de forskellige fodboldklubber - også DBU, DBU Jylland (og de andre lokalunioner) samt Parasport Danmark.

Tiltaget har kørt i flere år for at give børn og unge med f.eks. autisme, ADHD, eller et udviklingshandicap mulighed for at spille fodbold.

Penge til lokal fejring

Her i foråret er fodboldtilbuddet blevet tildelt UEFA’s græsrodspris som årets bedste initiativ målrettet personer med særlige behov.

Den officielle markering har allerede fundet sted i UEFA-regi, men DBU Jylland opfordrer nu de involverede klubber til en yderligere markering.

Det sker sammen med, at nogle af de midler, som fulgte med anerkendelsen fra UEFA, sendes direkte ud til de enkelte projektklubber, så der kan købes f.eks. kage, frugt eller lignende til involverede spillere, frivillige m.fl., så man lokalt kan markere hæderen.

En hyldest til de frivillige

”UEFA-prisen er en i høj grad en anerkendelse af alle de frivillige rundt omkring i de deltagende klubber. De lægger mange timer i initiativet, og de er helt afgørende for, at en masse børn og unge med særlige behov nu kan være en del af fodboldens fællesskab. Derfor synes vi bestemt også, at denne pris skal fejres lokalt i de enkelte klubber, og derfor har vi besluttet at sende nogle penge ud til formålet”, siger DBU Jyllands formand, Bent Clausen.

Han suppleres af fagleder for projekter under DBU Jylland, Katrine Viktor Andreassen:

”Vi oplever generelt en stor interesse blandt klubberne for at være en del af dette projekt, og det er jo utroligt positivt, fordi fodboldens fællesskab dermed bliver et tilbud for en masse børn og unge, som måske har haft svært ved at indgå i de traditionelle tilbud”, siger Katrine Viktor Andreassen

UEFA-prisen er en i høj grad en anerkendelse af alle de frivillige rundt omkring i de deltagende klubber. Bent Clausen, formand, DBU Jylland

Indsats fordelt på to spor

Hun tilføjer, at indsatsen omkring ”En del af holdet” overordnet har været delt på to forskellige spor – både i forhold til at få nye hold op at stå, men også støtte eksisterende tilbud i at blive endnu bedre.

”Dels har det handlet om at opkvalificere nogle af de fodboldklubber, hvor der i forvejen har været f.eks. en forælder, der har stået som initiativtager og drivkraft. Her handler det om at styrke det eksisterende fundament, så man ikke mister hele tilbuddet, hvis en enkeltperson stopper, og dels har der været fokus på at starte flere hold op, så fodbolden kan blive et tilbud til endnu flere børn og unge med særlige behov. F.eks. har vi haft fokus på områder, hvor der findes specialskoler i nærheden af fodboldklubber”, forklarer Katrine Viktor Andreassen.

Nogle steder er det udelukkende fodboldklubben, der driver tilbuddet, mens det andre steder fungerer som et samarbejde mellem fodboldklub, SFO og specialskole, hvor sidstnævnte bl.a. kan stille fagpersoner til rådighed sammen med klubbens frivillige.

DBU, DBU Jylland og Parasport Danmark bidrager bl.a. til de lokale fodboldtilbud med tilbud om særlig træneruddannelse, særlige træningsøvelser, tilbud om netværk samt stævnetilbud, hvilket netop har været efterspurgt i flere af klubberne.

Skal din klub være med?

Der findes p.t. i alt 23 jyske tilbud under ”En del af holdet”-paraplyen – fordelt ud over hele Jylland, mens der på landsplan findes 45 aktive projekter.

Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling til projektet over en 3-årig periode fra 2023.

Her kan man finde en oversigt over alle de fodboldtilbud, som p.t. indgår i ”En del af holdet”.

Oversigt over fodboldtilbud i Danmark

Ønsker man at høre mere omkring indsatsen og muligheden for at starte et lokalt hold op, så kontakt endelig kommunekonsulent Mads Ravn, DBU Jylland, tlf. 4117 7888 og mail: ravn@dbujylland.dk