JYSKE KLUBLOGOER: HOT ELLER NOT?

Vi har fået en grafisk designer til at vurdere et udvalg af jyske fodboldklubbers logoer.

Hvad er et pænt logo, og hvad er et mindre pænt logo?

Det er i udgangspunktet en helt og aldeles subjektiv vurdering. For måske synes du, at et logo er flot, hvorimod jeg synes det modsatte er tilfældet. Derfor har vi bedt en ægte fagperson om at komme med sit besyv på, hvordan en stribe jyske fodboldklubbers logoer tager sig ud, altså rent grafisk.

Det har været et større arbejde at udvælge logoerne. For der er mange logoer og faktisk også ret mange anderledes og specielle logoer. Vores mission har på ingen måde været at udskamme bestemte klubbers logoer. Alt er lavet med en ægte kærlighed til det skønne og det uskønne.

De cirka 850 logoer er efter udvælgelsesprocessen skåret ned til 12. Ikke valgt ud fra skønhedsidealer, men derimod diversitet. Nogle nye, andre gamle. Nogle komplicerede, andre mere simple. De 12 logoer er valgt ud, fordi de skiller sig ud, og fordi det skulle være muligt for vores kilde at kunne sige noget interessant om dem hver især.

De 12 udvalgte jyske fodboldklubbers logoer bliver på de følgende sider vurderet af den grafiske designer, Henrik Engedal, der er indehaver af virksomheden www.engedal.it.

Her kommer Henrik Engedals vurderinger i tilfældig rækkefølge:

Henrik Engedal Henrik Engedal
Bjerre Herred Fodbold

Bjerre Herred Fodbold

Det er rimelig vellykket. Det har de klassiske former. Det virker lidt som et ældre logo, selv om det er nyt. Det virker godt med det geografiske former, fremfor blot en bold eller noget. Det fungerer godt med nuancerne af den gule og blå farve. De komplementærfarver spiller godt sammen.

Formen med det sorte bånd ser til gengæld lidt mærkelig ud. Det ser lidt unaturligt ud. Det ser ud som om, det er lidt for langt nede. Og så er jeg i tvivl om, det er den samme gule farve, der går igen. Jeg kunne også godt bruge lidt mere luft omkring landarealet. Men alt i alt et logo i den pænere ende.

HANSTHOLM IF

Det er et rigtigt flot logo. Der er noget karakter og symbolik med fyrtårnet. Det er ret gennemført og gennemtænkt. Det er en sjov ide med navnet i lyskeglen, selvom det er lidt svært at læse. Men så kan man jo se navnet i bunden. Logoet skiller sig ud på en god måde.

De forskellige elementer med bolden og laurbærbladene fungerer godt sammen. Det kunne også godt fungere i sort/hvidt, hvilket er en fordel og giver lidt grafisk råderum. Jeg vil tro, det er en professionel, der har lavet det.

Hanstholm IF 3
Hjallerup IF

HJALLERUP IF

De bruger samme billede som, man kender fra Hjallerup Marked. Det er meget iøjnefaldende, men man tænker ikke på sport, når man ser. Det er en god ide med hesten. De har vist afviklet (heste)marked siden 1744, så det er noget, man er kendt for.

Men den måde, som hesten er tegnet på, kunne med fordel være lidt mere voksen. Det er for tegneserie-agtigt og derfor lidt historieløst. Jeg ville selv føle mig lidt kastreret, hvis jeg skulle spille med det logo. Der er sikkert mindre piger i klubben, som synes, det er flot. Men som fodbold-logo er det ikke så heldigt, rent grafisk.

SKIBET IF

Det er et godt eksempel på et godt sammenhængende logo med en tydelig symbolik med vikingeskibet. Det har så mange detaljer, at det skiller sig ud, uden at blive svært at læse.

Med skibet fornemmer man noget karakter og historie. Det er rimelig harmonisk, rent visuelt. Stregerne går igen i tekst og illustration, og det fungerer godt som helhed. Det er ret godt lavet, synes jeg.

Skibet IF 3 (1)
Tjaereborgif(2)

TJÆREBORG IF

Det er et godt logo. Det kan bruges i meget lille størrelse, og det er let at genkende, selvom det er meget småt. Det er en kreativ måde at skrive TIF, og det er et plus. Men det ligner lidt et piktogram, og jeg får associationer til det kendte grønne Exit-skilt, så det mister lidt sin originalitet.

Det virker moderne, men med teksten i bunden ”1910” får man klubbens historie med. Alt i alt et godt logo.

TØNDER SF

Det er et oldschool-logo. Lidt i stil med mange engelske klubber, fx Everton og Newcastle. På en måde minder det meget om Evertons. Det er positivt med den her gamle stil. Der er en god symbolik med Tønders byvåben.

Tønder har ikke en havn, men det havde de tilbage i 1550, så logoet trækker tråde langt tilbage, og det er lige præcis, sådan man laver et logo.

Det kan dog være svært at gennemskue i lille format. Jeg ville nok også justere det lidt, så det er hurtigere at afkode teksten, som ikke virker helt harmonisk. Den del kunne være tydeligere.

Tønder SF 3 (1)
Billund IF

BILLUND IF

Der må jeg være ærlig og sige, at det ikke er et godt logo. Det er faktisk ret grimt. Det er positivt, at det er nemt at se i lille format. Men hvor er bogstavet F. Det mangler vel, når det hedder Billund IF.

Jeg synes, I’et minder om noget information-agtigt, hvilket ikke rigtig giver mening her. Et logo må gerne være enkelt, men det er ikke gennemtænkt. Det er generelt set ikke i orden.

FREDERICIA FF

Det er et meget fedt logo. Det læner sig op ad byvåbnets grafik og trækker rødder til den royale forbindelse med fæstningsværkerne i byen. Med løven har de formået at gøre det anderledes.

Her er der luft om teksten. Det fungerer rigtig godt, modsat Tønder SF’s, hvor teksten var lidt for presset.

Fredericia 3 (1)
Starupuif

STARUP UIF

De der piktogrammer i midten giver fornemmelse af, at der er flere idrætsgrene, hvilket jo er fint.

Rent grafisk mangler der kontrast mellem det sorte og det grønne. Der er brugt to forskellige skrifttyper, hvilket er helt godnat. Det er meget tydeligt på U’et. Det virker sjusket og klodset med ottekanterne, kontra de runde former. Det her logo fungerer ikke godt.

IKAST FC

Det er en ok fin nyfortolkning fra 2018, som jeg forstår det. Begge de tidligere klubber har haft trekanter i logoet. Og så er det meget godt tænkt at slå dem sammen i en ny grafik. Det er let at genkende, og fonten passer godt med grafikken.

Ved første øjekast ligner det kunst fra en rundkørsel, uden at det skal tolkes som noget negativt. Den knækkede spids i toppen, tolker jeg som tilblivelsen af FC Midtjylland.

Fun-fact: Det vækker minder for mig, da min første stadionoplevelse til en Superligakamp var mellem Ikast FC og Silkeborg IF, blandt andet med to mål af Keld Bordinggaard og et rødt kort til Ove Hansen.

Ikast Fc 2
Sgifodbold

SÆDDING-GULDAGER IF

Det er lidt kedeligt rent visuelt. Det irriterer mit øje, at ”GI” glider ind det røde, grafiske område. Kontrasten er lidt dårlig. Det kunne være løst med fx en lysere rød. Det rammer lidt skævt.

Jeg forstår ikke symbolikken med de tre bolde, eller hvad det er. Man kunne måske fjerne teksten med ”fodbold”. Logoet skiller sig ud, men jeg kan ikke rigtig se, hvad det skal betyde. Det forekommer mig uharmonisk.

IF LYSENG

Det er et fint og moderne logo. Det har nogle pæne streger og former med ræven. Man kan sige, at det virker moderne, hvilket klubben også er med 1970. Hvis man fx sammenligner med hesten fra Hjallerup IF’s logo, så er det her mere cool og favner bredere på tværs af aldersgrupper.

Stregerne og skrifttypen passer godt sammen. Det er enkelt og moderne, næsten kunstnerisk. Det er et godt logo.

IF Lyseng 3

BONUS-VURDERING:

Mens vi havde fat i den kompetente grafiske designer, kunne vi ikke dy os for at høre, hvad han synes om vores eget logo. Så mens han var i røret, fik han ekstraopgaven med at vurdere DBU Jyllands logo. Den anskuelse kommer et oprids af her:

DBU Jylland 3

Selve DBU’s logo, synes jeg, fungerer rigtig godt. Der er noget charme og noget historie. Der er nogle sjove detaljer. Den måde selve ”DBU” er skrevet på i midten, det virker gammelt, men det taler sammen med at forbundet er fra 1889. Det vil også fungere godt i sort/hvid, ligesom det er let at genkende både i stort og lille. Det skiller sig ud.

Men det med at der står DBU Jylland nedenunder. Det virker ikke særlig godt. Det virker som to adskilte ting. Det virker som en underafdeling af DBU. Som helhed passer teksten slet ikke til logoet. Hvis tanken er at symbolisere en helhed, så kunne man fx have lavet det som en cirkel.

Fun-fact:

DBU’s logo er tegnet af arkitekt og formgiver Thorvald Bindesbøl, som var en af Skagensmalerne.

I første omgang udelod designeren d’et i ordet ”boldspil”, da nye tendenser spredte sig fra vores norske naboer, hvor de skrev tingene, som de blev sagt. Bogstavet ville DBU dog ikke undvære, så Thorvald Bindesbøl måtte bringe d’et i spil alligevel. Derfor har det fået den lidt aparte placering, som tilfældet er.

Thorvald Bindesbøl tegnede i øvrigt også logoet til Danmarks første fodboldklub, Kjøbenhavns Boldklub, som ofte blot bliver kaldt KB. Også i dette logo er der pyntet med krummelurer- eller blomstertegninger. Desuden har han også tegnet Carlsbergs logo.

HISTORIEN BAG LOGOET

I vores fordybelse af jyske klubbers logoer, er vi faldet over flere, som skiller sig ret markant ud fra mængden. Her er fire af dem, samt historien bag fortalt af gode klubfolk.

Purhus IF

Purhus IF: Fortælling om fællesskab

Purhus IF blev stiftet 1969, som en sammenlægning mellem Gassum IF og Asferg IF. I den forbindelse skulle laves et nyt logo. Klubfolkene udskrev en konkurrence blandt de lokale, hvor dette logo altså vandt. Det blev tegnet af et søskendepar.

- Der er tænkt nogle tanker bag det. Det symboliserer, at man skal tabe og vinde med samme sind, og at vi hjælper hinanden, selvom det somme tider er hårdt og svært. Det fortæller også noget om fællesskabet i omegnen og klubben. Pigen trøster jo drengen, som er ked af det, måske efter et nederlag.

- Vi får nogle gange henvendelser på det, og det er ikke alle, der synes, det er pænt. Der er også nogle, som ønsker, at vi skal have et nyt. Men vi ønsker at bibeholde det, også fordi det er anderledes. Vi er faktisk stolte af det.

Kilde: Jens Larsen, formand i Purhus IF, og Hans Mikkelstrup, mangeårige frivillig i Purhus IF.

Svenstrup-Godthåb IF: Nationalfugl fusionerer naboklubber

Logoet blev til i forbindelse med fusionen af det tidligere Svenstrup GF og Godthåb IF i 2008, så klubben nu hedder Svenstrup-Godthåb IF. Fusionen krævede i sagens natur et nyt logo. Der er en svane i logoet, da der ligger to svanesøer mellem byerne. Desuden går svanemotivet igen fra en tidligere telefonbog, som blev omdelt i området. Klubben har ingen svane-maskot, og de kalder heller ikke spillerne for svanerne.

- Det er jo et nyere logo, og vi havde nogle professionelle grafikere til at hjælpe med opgaven. Vi beholdt den grønne farve fra den største af de to klubber, nemlig Svenstrup GF. Det var der færrest omkostninger forbundet med, fx til indkøb af spillertøj.

- Det var vigtigt for bestyrelsen, at medlemmerne skulle kunne relatere sig til det nye klubnavn og dermed både Svenstrup og Godthåb samt begge klubbers initialer henholdsvis SGF og GIF, i stedet for at kalde klubben et helt tredje navn.

- Der er faktisk to bolde gemt i logoet. Den runde grønne cirkel bag svanens hoved, og så igen i den runde form rundt om svanen. Så der er noget boldspil med i det også. Jeg oplever, at folk er glad for vores logo.

Kilde: Axel Petersen, mangeårig frivillig og tidligere formand gennem 37 år i SGIF.

Sgif
Jelsif

Jels IF: Naturlivet er naturligvis med

Jels IF har det tidligere byvåben fra Jels Sogn i logoet.

Illustrationen i midten er Jels Voldsted, der var en stor borg eller fæstningsbygning. Jels Voldsted ejes i dag af en skole.

- Selve fuglen er jeg lidt i tvivl om, hvorvidt det er en sort stork eller fiskehejre. Vi har tre søer omkring Jels, hvor der er et par fiskehejrer, så måske er det forbindelsen.

Med hensyn til de to træer, så hænger det nok sammen med, at der også er skov omkring søerne. Det dækker et stort område på 200 hektar.

- Jeg ville ellers gerne kunne fortælle, at det var på grund af, at Kong Christian d. 10. plantede en eg i Jels i 1936 efter en stor militærøvelse. Vi kalder den kongeegen. Men byvåbnet er noget ældre end det, uden at jeg præcist kan huske fra hvornår.

Kilde: Jørgen Laugesen, mangeårig frivillig og kasserer gennem 25 år i Jels IF

Hjørring IF: By og klub er tæt forbundet

I Hjørring har byvåbnet i mange år været logo for Hjørring Kommune. Byvåbnet er fra Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring og viser den hellige Catharina af Alexandria. I forbindelse med kommunesammenlægningerne i 2007 fik Hjørring et nyt logo.

- Hjørring Idrætsforening er oprindelig startet i 1886. Det var først som Hjørring Bicycleklub, det hele startede. I 1889 kom cricket til, og det er denne sport, Hjørring Idrætsforening er mest kendt for. Mange danske mesterskaber og masser af landsholdsspillere har der været i klubben. I 2006 nedlægges cricketafdelingen.

- Gennem årene har der været atletik, bordtennis, gymnastik, og fodbold i klubben. I dag er det udelukkende en fodboldklub. I perioden fra 1886 til 1920 har klubben haft forskellige navne, men i 1920 bliver navnet Hjørring Idrætsforening, og det er sikkert her, klubben beslutter at benytte byvåbnet som logo for Hjørring IF. På logoet er dog tilføjet nogle "streger", så man ikke kun ser den hellige Catharina af Alexandria. Formålet med det nye logo har helt sikkert været at kunne se sammenhæng mellem logoet i Hjørring Kommune og foreningen Hjørring Idrætsforening.

Kilde: Lasse Kristensen, økonomiansvarlig i Hjørring IF

Hjørring IF

man vs. machine

Vi har også stillet den grafiske designer, Henrik Engedal, og Microsoft Bings AI-chat samme opgave. Lav et logo til en nystartet fodboldklub.

AI (artificial intelligence) kommer buldrende på samtlige tænkelige arbejdsområder, således også det grafiske. Vi kunne derfor godt tænke os at se, om der er noget hjælp at hente for klubber, som enten er nystartede eller som overvejer at ændre i sit klublogo.

FAKTA:

Vi har fodret både den professionelle grafiker og AI-chatten med samme oplysninger. Her er ordlyden:

Vi skal bruge et klublogo, der kan indramme, hvad vi er for en klub, og hvem vi er.

  • Vi er 20 gutter, der alle arbejder på samme slagteri i Horsens
  • Vi har netop startet en fodboldklub, som vi kalder for De Røde Slagtere
  • Vi er frække som slagterhunde, men blide og venlige som kattekillinger
  • For os er hygge og fællesskab langt vigtigere end at vinde alle kampe
  • Vi spiller naturligvis i blodrødt, og det gælder både trøjer, shorts og strømper

Henrik Engedal om eget logo:

På mit eget logo har jeg prøvet at bruge nogle elementer fra slagter- og fodboldverdenen - men sat sammen, så det gerne skulle virke nogenlunde sammenhængende. Vi har slagterknivene, blodstænk, fodbolde - og så også slagterhatten og voksstemplet, som skaber lidt referencer til gamle dage og traditionerne fra slagterfaget.

Jeg har forsøgt at lave det på en måde, så det kan læses og ses selv i lille format på en fodboldtrøje. Logoer bliver jo ofte brugt i meget lille størrelse. Siden det er en klub med fokus på hygge og kammeratskab, så har jeg prøvet at lave udtrykket lidt mere sjovt end seriøst ved at bruge elementer, som læner sig lidt op ad tegneseriestilen.

Logo Til De Røde Slagterne Fra Henrik
De Røde Slagtere AI's Bud

Henrik Engedal om AI’s logo:

Jeg synes faktisk, det et meget fedt billede i sig selv. Det ville egne sig rigtig godt til trykket på en t-shirt. Det er et retro udtryk, hvor det er sjovt at se, hvordan hver enkelt spiller på holdet har fået hver sin personlighed. Det ligner meget godt en flok slagterdrenge.

Desværre er der for mange detaljer til, at det ville fungere som et logo. Det er mere et holdbillede. Og så er der vist også lige et par ben for lidt, når man tæller efter.

Teksten og tegnene rundt om er lidt forvirrende. Det er volapyk - selv det nederste på engelsk er stavet forkert. Jeg synes, det er tydeligt, at AI har prøvet at efterligne noget andet, men uden at hvert enkelt element i logoet dermed har en klar visuel rolle eller tanke bag. Det er AI’s svaghed. Så måske er der stadig et par års arbejde tilbage til mig, inden AI overtager den grafiske verden…