I Hjørring og omegn er otte fodboldklubber gået sammen om at udvikle børnefodbolden gennem et tæt samarbejde, hvor sparring, fællestræning og god dialog er hovedingredienserne.

Det hele udspringer af et fælles ønske fra klubberne om at styrke børnefodbolden i lokalområdet til gavn for de mange fodboldglade børnespillere.

Én af initiativtagerne bag samarbejdet er Peter Sørensen, der er børneudviklingstræner i Skibsby-Højene IF, som ligger i den nordøstlige del af Hjørring.

- Vi er DBU Børneklub, og derfor fylder børnefodbold helt naturligt meget i vores klub. Vi vil gerne give vores børn og unge de bedste forudsætninger for at spille fodbold, fortæller Peter Sørensen og forklarer tankerne bag at være DBU Børneklub:

- Vi valgte at blive DBU Børneklub med alt, hvad det indebærer af økonomiske, trænerfaglige og facilitetsmæssige tiltag. Vi budgetterer for eksempel med, at hver årgang fra U3 og op til U12 som minimum skal have én træner, der har taget C1-uddannelsen. Vores helt klare mål er, at vi i fremtiden gerne vil have alle vores trænere til at tage C1, C2 og C3, siger Peter Sørensen og tilføjer:

- Et andet lavpraktisk tiltag er også, at vi gerne vil have vores baner til at ligge tæt på hinanden, så børnene og deres forældre kan føle sig trygge, når de færdes ude på væres træningsanlæg.

Håber at andre klubber kan lade sig inspirere
Foruden Skibsby-Højene IF, tæller det nordjyske klyngesamarbejde også klubberne; Vrå/Børglum IF, Bagterp IF, Lundergård UI, Sindal IF, Hjørring IF, Fortuna Hjørring og Hirtshals B. Selvom klubberne er konkurrenter inde på grønsværen, arbejder de tæt sammen uden for banen. Og det håber Peter Sørensen, at andre kan lade sig inspirere af.

- Jeg tror ikke, at der er noget unikt over, at man som naboklubber samarbejder om at gøre trænings- og kampmiljøet endnu bedre for børnespillerne i området. Det må være i alles interesse.

- Vi gør meget ud af at have en god dialog med de andre klubber i netværket. Her diskuterer vi blandt andet udtagelse af spillere, niveau og generelt bare forventningsafstemmer, inden vi skal møde hinanden i kamp. For vi har et ønske og mål om, at det skal være en god oplevelse for begge hold og spillere, og det arbejder klubberne henimod. For os er det ikke kampene, der skal vindes, men derimod spillerne, der skal udvikles, forklarer Peter Sørensen.

Overvejer I at blive en DBU Børneklub?
DBU Børneklub er for de klubber og klubledere, som ønsker at gøre noget særligt ud af børnefodbolden i klubben, og som derfor ønsker at samarbejde med DBU om at løfte børnemiljøet i deres klub.

For spørgsmål kontakt børnefaglig rådgiver i DBU Jylland, Peter Davies: peda@dbujylland.dk

Jo flere klubber, desto bedre 
Skibsby-Højene mødtes tidligere i marts som en del af et børnetrænerforum for nordjyske klubber. Et forum hvor AaB, DBU Jylland og DBU danner ramme for et samarbejde for at sikre et kvalitetsløft i alle AaB's samarbejdsklubber gennem DBU Børneklubkonceptet. Og netop børneklubkonceptet håber Peter Sørensen, at andre klubber vil tage til sig.

- Mit håb og ønske er, at de klubber som er i vores nærområde, får et endnu tættere samarbejde. Og det kan blandt andet ske gennem børneklubkonceptet, fortæller Peter Sørensen og tilføjer:

- Hvis der nu er en klub, som ikke i forvejen er børneklub, kan vi måske være med til at påvirke dem og overtale dem til at blive børneklub for at styrke børnefodbolden i Nordjylland. For når vi samles i i vores lille netværk og har en fælles forståelse og et fælles ståsted i forhold til børnefodbold, tror jeg, at vi som klubber stiller os selv stærkere, siger Peter Sørensen.

I alt var 20 af AaB's partnerklubber samlet til mødet, der fandt sted i forbindelse med en hjemmekamp mellem AaB og Vendsyssel FF, som de 33 deltagere efterfølgende var inviteret med til at overvære. Der er i alt planlagt fire møder i børnetrænerforummet i løbet af 2024.