Efterårssæsonen er for længst færdigspillet for U15-holdet i AIA/Tranbjerg, men denne lørdag venter anden runde i Vinterturneringen i 11 mod 11. Dagens modstander er FC Skanderborg i U15 Drenge Liga 4.

AIA/Tranbjerg og FC Skanderborg er blot to ud af i alt 875 tilmeldte hold til dette års Vinterturnering (11:11) blandt ungdomshold i DBU Jylland.

Der er kun én uge tilbage af november, og det er omkring frysepunktet på den nyanlagte kunstgræsbane i Tranbjerg J. De cirka 20 fremmødte – primært forældre iklædt hue og vanter, står trofast klar til at give deres drenge den nødvendige opbakning i den bidende kulde.

Men man skal bestemt ikke have ondt af drengene, som skal løbe lidt ekstra for at få varmen. For de elsker at spille fodbold hele året rundt, men hvorfor egentlig?

Christian Verholt, træner for AIA/Tranbjerg

231125 Drengeungdom Tranbjerg Soffichanchiralarsen 08

Hvorfor har I valgt at tilmelde jer vinterturneringen?

- Drengene kan godt lide at spille fodbold, og de elsker at træne. Når vi træner er det godt at have nogle kampe at se frem til, og derfor giver det mening at spille med i den her turnering, så vi også kan holde kampformen ved lige.

Hvad giver det spillerne at spille udendørs fodbold hele året rundt?

- De bevarer boldfølingen, og det hjælper dem med at holde sig i gang fysisk gennem hele vinteren. Men det vigtigste er, at de holder kontakten med hinanden og kammeratskabet ved lige. Det er utroligt vigtigt for den her gruppe, så derfor prioriterer vi vinterturneringen højt.

Hvorfor tror du, at vinterfodbold er så populært især blandt børn og unge?

- Jeg tror, at det er med til at samle de unge. På vores hold er spillerne spredt ud på fire forskellige skoler, så det er blevet et samlingspunkt for dem, at de kan mødes og spille vinterfodbold med hinanden og på den måde holde kontakten med hinanden.

Mark Hove Stollig, træner for FC Skanderborg

231125 Drengeungdom Tranbjerg Soffichanchiralarsen 02

Hvorfor har I valgt at tilmelde jer vinterturneringen?

- Drengene savnede at spille kampe. Vi er et kæmpe hold med omkring 40 spillere, og vi er tilmeldt to vinterturneringer, så det er vigtigt, at alle får spilletid. Der må ikke være nogen, som får en følelse af, at de ikke får nogle kampe i benene. Når man går til træning, vil man selvfølgelig også gerne spille kamp i weekenden.

Hvad giver det spillerne at spille udendørs fodbold hele året rundt?

- Spillerne får holdt formen ved lige, og det er vigtigt, selvom det er vinter og koldt ude. De får mulighed for at bygge videre på det, vi har trænet hele året. Hvis vi gik på pause fra oktober og frem til januar eller februar, er jeg bange for, at der vil være for mange af dem, som ikke får rørt sig tilstrækkeligt. Vinterturneringen er en god motivation for dem, så de kan holde sig i gang.

Hvorfor tror du, at vinterfodbold er så populært især blandt børn og unge?

- Det er superhyggeligt for dem, og jeg fornemmer en glæde hos dem, når de kan være sammen om noget. Når de rammer en vis alder, tror jeg, at der er mange af dem, som ikke vil spille indendørs længere, og derfor vælger de at spille udendørs.

Jonas Kunnerup Mohrsen, 14 år, spiller i AIA/Tranbjerg

231125 Drengeungdom Tranbjerg Soffichanchiralarsen 04

Hvad får dig til at spille fodbold om vinteren?

- Jeg synes, fodbold er det sjoveste, og jeg har spillet så ofte, jeg har kunnet, lige siden jeg var lille. Jeg bruger næsten alt min tid på det, så derfor vil jeg ikke være det foruden her om vinteren. Vejret og kulden er ikke nogen hindring.

Hvad er det bedste ved at kunne spille fodbold hele året rundt?

- Jeg synes generelt bare, at det er sjovt at spille fodbold. Og så er det selvfølgelig en kæmpe opgradering, at vi nu kan spille på kunstgræs i stedet for at spille på vores gamle mudderbane. Jeg bliver en bedre fodboldspiller, når jeg kan træne mine færdigheder udendørs hele året rundt. Og så er det med til at knytte os sammen som hold, at vi spiller med i den her vinterturnering.

Hvorfor tror du, at det er blevet så populært at spille fodbold hele året rundt?

- En af grundene er, at vi har en kunstgræsbane. Vi bliver ikke våde og beskidte, som vi gjorde før på mudderbanen, og så tror jeg, at vi på holdet synes, det er fedt at se hinanden.

Mads Albæk, 14 år, spiller i FC Skanderborg

231125 Drengeungdom Tranbjerg Soffichanchiralarsen 07

Hvad får dig til at spille fodbold om vinteren?

- Det kan jeg besvare meget kort; Jeg synes, fodbold er sjovt! Og selvom det er koldt, så tager man bare noget varmt tøj på. Det motiverer også lidt ekstra, at vi har nogle kampe at se frem til. Hvis det bare var træning, tror jeg ikke, at der ville være så mange, som ville møde op.

Hvad er det bedste ved at kunne spille fodbold hele året rundt?

- Jeg kan godt lide, at man skal løbe sig til varmen. Underlaget er ikke ukendt for vores hold, da vi er vant til at træne og spille kampe på kunstgræs hele året. Det giver selvfølgelig noget, at vi kan spille på en jævn bane, så det er også et plus. Det gør mig til en bedre fodboldspiller, at jeg kan holde mig i gang udendørs hele året rundt.

Hvorfor tror du, at det er blevet så populært at spille fodbold hele året rundt?

- Jeg tror, det betyder meget, at det er en holdsport, hvor man er sammen om det og på den måde er afhængige af hinanden. Vi er med til at motivere hinanden til at komme til træning og kamp, selvom det er vinter og koldt. Det gør også, at man får set sine fodboldkammerater gennem vinteren og får plejet fællesskabet.

Tim Verholt, 14 år, spiller i AIA/Tranbjerg

231125 Drengeungdom Tranbjerg Soffichanchiralarsen 05

Hvad får dig til at spille fodbold om vinteren?

- Jeg kan ikke rigtig forestille mig en hverdag uden fodbold – og slet ikke her om vinteren. For så vil jeg bare ende med at sidde derhjemme og kigge på min telefon. At spille vinterbold er med til at holde mig i gang. Det motiverer mig at have fodbold ved siden af skolen, så jeg ser frem til hver eneste træning og kamp. Og nu har vi jo næsten lige fået den her kunstgræsbane, så det giver os mulighed for at spille endnu mere.

Hvad er det bedste ved at kunne spille fodbold hele året rundt?

- Det er helt sikkert at være sammen med ens kammerater, og så er det fedt, at man kan træne frem mod kampe og øve sig og dermed blive endnu bedre. At vi kan spille kamp her om vinteren er jo kun med til at jeg bliver en bedre fodboldspiller. Vinterturneringen er også rigtig god at spille i, da vi kan få testet nogle ting af, som vi normalt ikke vil gøre i den almindelige turnering om foråret og efteråret, hvor der er op- og nedrykning på spil. Det er der slet ikke på samme måde her, hvor vi kan spille lidt mere frit og have det sjovt samtidig med, at vi gerne vil blive endnu bedre som hold. Vi får lov at spille nogle positioner, som vi måske ikke normalt spiller.

Hvorfor tror du, at det er blevet så populært at spille fodbold hele året rundt?

- Det har helt sikkert noget at gøre med kunstgræsbanerne, som popper op rundt omkring. Sådan nogle faciliteter var der ikke før, så det er helt sikkert én af forklaringerne. Men jeg tror også, at andre på min alder bare er fodboldglade, og derfor gerne trækker i fodboldstøvlerne, selvom det er minusgrader udenfor.

Andreas Rasmussen, 13 år, spiller i FC Skanderborg

231125 Drengeungdom Tranbjerg Soffichanchiralarsen 06

Hvad får dig til at spille fodbold om vinteren?

- Jeg synes, det er hyggeligt at spille fodbold med sine kammerater om vinteren – især hvis der ligger sne. Det styrker fællesskabet, og så er det en god måde at holde sig i gang på.

Hvad er det bedste ved at kunne spille fodbold hele året rundt?

- Jeg kan godt lide, at der ikke er en lang pause, hvor vi skal undvære udendørs fodbold. Selvom vi også kunne spille indendørs, så foretrækker jeg klart at spille udenfor, da det minder mest om rigtig fodbold. Det er fedt at være en del af et fællesskab og få flere kammerater og venner, som også har valgt at spille med i vinterturneringen.

Hvorfor tror du, at det er blevet så populært at spille fodbold hele året rundt?

- Jeg tror, at det betyder rigtig meget for især os unge at være sammen om noget og føle, at man er en del af et fællesskab. Jeg valgte selv at gå til vinterfodbold, da nogle af mine kammerater gjorde det, så det er også noget, der smitter positivt af på hinanden.