Har dit hold et sæt fælles drikkedunke, som I benytter til træning og kamp?
- Det har seniorholdet og også oldboys. På pigeholdet har de hver deres flaske, som vi har fået af en sponsor. Hvis de glemmer, så låner de af hinanden. Men så opfordrer vi dem til ikke at sutte på flaskerne.

På holddunkene hos de voksne er der nummer på, så hver spiller drikker af sin egen dunk. Det er de gode til at efterleve. Dunkene bliver rengjort efter hver kamp og træning.

Hvad tænker du om, at flere spillere drikker af de samme dunke?
- Jeg har selv spillet i rigtig mange år, hvor det har været helt normalt med fælles flasker, hvor alle drikker helt random af dem. Men personligt har jeg det fint med, at hver spiller har sin egen. Det virker som det rigtige at gøre, ikke mindst her efter corona.

Er det noget, du har tænkt nærmere over efter hele situationen med corona?
- Nej, ikke andet end, at det virker rimelig naturligt, at de har navn og nummer på dunkene, som i øvrigt matcher trøjenummeret. For U11-pigerne er de vant til at håndhæve reglerne, da de har været underlagt coronarestriktionerne. Det er også, det rigtige at gøre, synes jeg.

Vi kunne da godt få det gjort på senior og oldboys, så de havde hver deres egen. Det er jo ikke noget, der koster mange basører. Det skal sådan set bare gøres.

Karsten Koldtoft (1)

Karsten Koldtoft, HVA Sydthy

Simon Fogdal Til Www (1)

Simon Fogdal, Vinding UIF

Har dit hold et sæt fælles drikkedunke, som I benytter til træning og kamp?
- Ja, det har vi. Det er vores holdleder, som har købt et sæt til holdet. Det er smart nok, så drengene ikke glemmer det. På den måde har alle altid vand.

Har det altid været sådan?
- Nej, det tror jeg ikke. Jeg spiller selv på Serie 3-holdet i klubben, og der har vi også fælles drikkedunke. Men jeg ved ikke, om det er en fast ting i hele klubben.

Hvad tænker du om, at flere spillere drikker af de samme dunke?
- Lige nu tænker jeg ikke, det er et problem, da der ikke er corona mere. Vi har navne på dunkene på mit hold, så der har de deres egen. Men det er faktisk ikke mit indtryk, at de holder sig til deres egen dunk, fx hvis de har tømt deres egen.

Er det noget, du har tænkt nærmere over efter hele situationen med corona?
- Lidt. Men eftersom de har egne flasker med navne på, så tænker jeg, det er fint.

Har dit hold et sæt fælles drikkedunke, som I benytter til træning og kamp?
- Ja, vi har drikkedunke til hele holdet, men vi har navne på, så de drikker kun af dem med eget navn på.

Har det altid været sådan?
- Nej, sådan har det ikke altid været. Tidligere havde vi bare tilfældige drikkedunke med på banen. Der smed de dem bare i holderen og rundt om, og så drak de fra den første, de fik fat i.

Hvad tænker du om, at flere spillere drikker af de samme dunke?
- Det er mig selv, der har stået for det med navnene, så det har vi sat en stopper for her. Spillerne forsøger at finde deres egen, men de er faktisk ikke så sarte med det og kan også tage fra hinandens dunke, hvis de får lov til det.

Er det noget, du har tænkt nærmere over efter hele situationen med corona?
- Ja, idéen med navnene på dunkene opstod under coronaen, og så har vi bare ført det videre. Der er mindre risiko for smitte på den måde.

 

 

Kim Dalügge

Kim Dalügge, Tønder SF

 

 

 

 

Hvis holdet har et sæt drikkedunke, så mener jeg, at det er vigtigt, at de bliver vasket hver gang. Tanja Stein Jensen, Hatting-Torsted Fodbold

Har dit hold et sæt fælles drikkedunke, som I benytter til træning og kamp?
- Nej, de har egne drikkedunke. Vi har været så heldige, at en sponsor har givet dunke til hele holdet, så de skal selv have drikkedunke med. Det er deres eget ansvar.

Har det altid været sådan?
- Det er jeg faktisk ikke klar over. Da min søn startede på holdet for halvandet års tid siden, der kørte holdet på denne måde med egne drikkedunke.

Hvad tænker du om, at flere spillere drikker af de samme dunke?
- Indtil vi fik corona, så har jeg egentlig tænkt, at det var en god idé. Så var man sikker på, at der var vand til alle. Der er jo ellers altid nogen, der glemmer det. Men det er forældrenes ansvar at hjælpe dem med at huske vand.

Er det noget, du har tænkt nærmere over efter hele situationen med corona?
- Det har da sat nogle nye tanker i gang, og ikke kun på grund af corona, men andre sygdomme også. Hvis holdet har et sæt drikkedunke, så mener jeg, at det er vigtigt, at de bliver vasket hver gang. Og både trænere og trinledere har nok at se til i forvejen, så det er fint, at de selv skal stå for at medbringe vand.

Professor: Spillere bør have egen drikkedunk

Der er risiko for at sprede bakteriesygdomme ved at drikke af de samme flasker. Hver spiller bør have egen drikkedunk, lyder det fra professor emeritus, Eskild Petersen.

Sveden løber ned ad kinderne. Pulsen er tårnhøj. Munden føles tør som en ørken. Du skal have væske. Nu.

Du har efter alt at dømme en af følgende tre muligheder:

  1. Du finder din egen medbragte drikkedunk med navn på og slukker tørsten.
  2. Du finder flasken fra holdsættet, hvor dit navn/nummer er på og slukker tørsten.
  3. Du tager en tilfældig flaske fra holdsættet og slukker tørsten.

Vi har spurgt en fagperson, hvad der er det mest forsvarlige, rent hygiejnisk, at gøre i situationen. Og det er altså ikke mulighed 3.

- Jeg mener, at man bør sige, at hver spiller har sin egen drikkedunk med til fodbold. Det er det eneste rigtige at gøre. Det er en meget lille ekstraudgift, siger Eskild Petersen, professor emeritus i infektionsmedicin på klinisk institut på Aarhus Universitetshospital.

Der er øget risiko for at sprede bakteriesygdomme, hvis flere spillere drikker af de samme flasker eller dunke, så derfor skal man holde sig fra det, ifølge Eskild Petersen, der i mange år har forsket i fødevarehygiejne og rent drikkevand.

Eskild Petersen Ligesom du vasker din kaffekop, bør du vaske dine drikkedunke, lyder det fra Eskild Petersen, professor emeritus i infektionsmedicin på klinisk institut på Aarhus Universitetshospital. Foto: Skejby Sygehus.


- Der kommer altid spyt med i flaskerne, så der er en lille smitterisiko for blandt andet diarré og influenza. Det kan du undgå ved at benytte egen rengjorte drikkedunk, siger han og tilføjer:

- Forestil dig, at I sidder og drikker af den samme kaffekop i kantinen bagefter. Det ser man jo ikke. Tænk på din almindelige køkkenhygiejne, sværere er det jo ikke. Jeg vil personligt helst ikke drikke af samme dunk som 12 andre svedige mænd, lyder det grinende fra Eskild Petersen.

Vask flaskerne som kaffekopper
Når det kommer til rengøring af dine drikkedunke, så vælger Eskild Petersen igen at kigge mod den normale opførsel i et køkken.

- Igen kan du overføre din køkkenhygiejne til fodboldholdet. Ligesom du vasker din kaffekop, sådan bør du også vaske din drikkedunk, siger professoren.

- Hvis du giver den en tur i vaskemaskinen, så slår du mikroorganismerne ihjel. Men hvis en drikkedunk derimod står i varme uden at blive vasket, så øger du risikoen for at få flere bakterier eller stafylokokker, lyder det afsluttende fra Eskild Petersen, professor emeritus i infektionsmedicin.