Kalenderen er netop skiftet fra vinter til forår, men det er hverken temperaturen eller påklædningen for de fremmødte spillere. Det er med hue og vanter denne onsdag aften, hvor der er helt skyfrit og lige omkring frysepunktet.

Vi befinder os på kunstgræsbanen i Dronningborg i den nordøstlige del af Randers. Ude på banen går Heidi Seerup og forbereder aftenens træning med at finde bolde frem, fordele overtrækstrøjer og sætte kegler op. Det hele skal stå klar til klokken 19.00. Navnene på spillerne har hun allerede styr på, så de bliver sat til at varme op.

En hønsegård fyldt med haner

Alt er som ved en helt almindelig træning i de fleste serieklubber. Dog skiller Heidi sig ud blandt sine trænerkollegaer. Som kvinde er hun nemlig gået imod strømmen og har valgt trænergerningen på herresiden, hvor hun styrer herrespillerne for det lokale hold SMIFF.

- Det er faktisk sjovt, for da jeg startede med at træne herrehold, troede jeg, at forskellen ville være kæmpestor i forhold til kvinder, men det er slet ikke tilfældet. Et herrehold kan være en mindst lige så stor hønsegård som et kvindehold – hvis endda ikke mere, siger Heidi Seerup.

Tidligere har hun stået i spidsen for kvindeholdet i selvsamme klub gennem tre år. I sommeren 2020 stiftede hun for første gang bekendtskab med trænerrollen for et herrehold, da hun takkede ja til at overtage Skrødstrup IF. Her var hun træner i to år ved siden af sit arbejde som pædagog. Aftalen med Skrødstrup udløb i sommeren 2022, men der skulle ikke gå lang tid, før der igen var bud efter hende.

- I løbet af efteråret blev jeg ringet op af Anja, som er formand ude i SMIFF. Hun ville høre, om jeg var interesseret i at komme derud og blive træner for deres herrehold efter et par turbulente sæsoner med skiftende trænere. Derfor var jeg også klar over, at det ville blive noget af en udfordring, men samtidig tændte det noget i mig. Så jeg endte med at takke ja, fortæller Heidi Seerup.

Heidi Seerup 2

I aften er det blot hendes femte træning i spidsen for SMIFF, der er en sammenlægning af små lokale klubber øst for Randers, og som har hjemmebane i den lille flække Albæk med knap 300 indbyggere.

Klubbens bedste hold frister en tilværelse i Serie 4, men på Heidis opfordring har klubben indvilliget i at melde et ekstra hold til.

- Én af mine spidskompetencer som træner er min mandskabspleje. Om det er fordi, jeg er pædagog eller kvinde – det er svært at sige. Men jeg tror, at det var én af grundende til, at de kontaktede mig i SMIFF. De havde brug for en træner, der kunne samle holdet og skabe stabilitet, og det er indtil videre lykkedes godt. Lige nu er der 33 spillere på papiret, og i aften har to nye spillere meldt deres ankomst. Derfor har jeg også fået klubben overtalt til at melde et Serie 5-hold til, siger Heidi Seerup.

Jeg har mødt dommere, der er gået hen til spillerne først og hilst på dem samt den mandlige holdleder i den tro, at han er træneren

Idrætsforeningen SMIFF 09:

  • SMIFF blev dannet i 2009 ved en sammenlægning af blandt andet Støvring-Mellerup Idrætsforening og Idrætsforeningen Fjordbakken.
  • Fodboldafdelingen i SMIFF har 219 medlemmer.
  • SMIFF er en flerstrenget forening med en bred pallette af afdelinger, fx gymnastik, badminton, krolf, havkajak og lystfiskeri.
  • SMIFF har hjemsted i hjertet af Kronjylland.
Heidi Seerup 3

Nu skal jeg fandme vise dem

Hun har spillet fodbold, siden hun var ti år gammel og gør det stadig ved siden af trænerjobbet. Selvom hun er blevet hærdet gennem årene, er det stadig brændstof til Heidis motor, når hun møder fordomme om det at være kvinde i en mandsdomineret fodboldverden.


- Det har altid været en drivkraft for mig at modbevise, at kvinder ikke forstår sig på fodbold. Jeg har altid godt kunnet lide at gå lidt imod strømmen. Det her med at bevise over for andre, og ikke mindst mig selv, at jeg fandme er god nok til opgaven uanset mit køn – det har drevet mig langt, siger Heidi Seerup og fortæller om nogle af de fordomme, hun er stødt på:


- Jeg har mødt dommere, der er gået hen til spillerne først og hilst på dem samt den mandlige holdleder i den tro, at han er træneren. Og ellers har der været nogle få tilråb i ny og næ i kampens hede, men det er bestemt ikke noget, der har skræmt mig væk – tværtimod. Jeg har heller aldrig mødt nogen form for modstand fra mine egne spillere, så det giver også en tryghed at vide, at de står bag en, siger hun og fortsætter:

- Til gengæld har jeg haft et par medtrænere, der ville hjælpe mig lidt for meget på vej i forhold til det taktiske. Det har dog kun været indtil, at jeg fik forklaret mine egne tanker og idéer til det taktiske oplæg – så trådte de pænt et par skridt tilbage og overlod det til mig, siger Heidi Seerup.

Man kan sagtens lære en masse fra sig som kvindelig træner til et herrehold. I sidste ende handler det om, hvor gode kompetencer du har har, og ikke så meget om du er mand eller kvinde

Pak frygten væk og kast dig ud i det Det kan være svært at pege på én enkelt ting, der er årsagen til, at så få kvinder vælger trænertjansen på herresiden. Alligevel fremhæver Heidi én bestemt ting:

Jeg tror desværre, at mange kvinder føler sig afskrækket af at blive træner for et herrehold, da de er bange for at blive udstillet. Især den her frygt for at spillerne tænker; ”Hvordan skal hun kunne lære mig noget, hvis hun ikke kan være med på selve fodboldbanen?” Det skal man pakke væk. Man kan sagtens lære en masse fra sig som kvindelig træner til et herrehold. I sidste ende handler det om, hvor gode kompetencer du har, og ikke så meget om du er mand eller kvinde, siger Heidi Seerup og kommer med en opfordring til andre kvindetrænere:

- Man skal ikke være bange for at kaste sig ud i det, hvis man som kvinde går rundt med en drøm om at træne et herrehold. Det er virkelig fedt, og man får så meget igen på både det trænermæssige og personlige plan, fastslår Heidi Seerup

Heidi Seerup 4

Både Dennis Krogshede (tv.) og Nikolaj Skyggebjerg (th.) har nydt godt af Heidis ankomst som træner i SMIFF, hvor hun har tilført en masse struktur og hævet niveauet til træning.

Hvad siger spillerne?

Dennis Krogshede

28 år
Forsvarer

"Det har været positivt, og der er kommet meget mere struktur på vores træning. Hun er meget målrettet og virker velforberedt, så det er en fornøjelse at møde op til træning. Vi har også haft gode trænere førhen, men hun har på en måde fanget spillergruppen på en anden måde, end jeg har set før. Hun har også været god til at italesætte, hvordan hun gerne vil have, at vi opfører os inde på banen i respekt for hinanden samt modstandere og dommere, hvilket har været rigtig godt. Vi havde en træningskamp for nyligt, hvor der var en lille episode, som ikke eskalerede, fordi Heidi tog den op efterfølgende og der kom ro på. Så især hendes mandskabspleje har været rigtig god."

Nikolaj Skyggebjerg

20 år
Midtbane

"Jeg synes, at hun har hævet niveauet til træning og i forhold til at skabe en god atmosfære på holdet. Hun stiller lidt højere krav til os, som vi måske ikke har været vant til tidligere, men det har kun haft en positiv effekt. Selvom det er nyt at have en kvinde på sidelinjen, er det ikke noget, jeg tænker over, når jeg løber inde på banen."

 

Artiklen her findes også i DBU Jyllands gratis medlemsmagasin, som du kan læse lige her.