Efter flere succesfulde år i København er der dømt forlænget spilletid, når fodboldfilmfestivalen Shoot! for første gang kommer til Aarhus og biografen Øst for Paradis den 16. og 17. september.

“Aarhus er muligvis den mest passionerede fodboldby i Danmark. Derfor mener vi naturligvis også, at byen skal have sin egen fodboldfilmfestival” siger festivalens formand Svend Rybner.

Festivalens ambition er både at vise klassiske fodboldfilm om de historiske højdepunkter og spillets store stjerner, men samtidig også præsentere de mere finurlige og tankevækkende film, hvor fodboldens betydning rækker langt ud over spillet på banen.

Fodbold ændrer liv

“Fodbold er en magtfaktor, der kan ændre vores liv og er et unikt samlingspunkt for mennesker såvel lokalt som globalt. Det vil vi gerne vise på Shoot! Derfor indleder vi også hver film med et kort inspirerende oplæg fra en person, der ved noget om filmens tema” siger Svend Rybner.

Shoot! åbner fredag d. 16. september kl. 18.00 med filmen Fotboll i nöd och lust (Football For Better Or For Worse) om svenske FC Rosengårds kamp for at skaffe lige rettigheder i en verden, hvor de bedste kvindelige hold i Europa får under 2 procent af det beløb, der tilfalder klubberne i mændenes Champions League.

Billetter til festivalen kan købes på Øst for Paradis hjemmeside på www.paradisbio.dk

Samarbejdet mellem Shoot! og DBU Jylland indebærer bl.a. også, at alle medlemsklubber vil få adgang til en række fodboldfilm, som kan vises ved f.eks. sociale arrangementer i egen klub. Nærmere info om dette følger senere.

HVAD ER SHOOT!

Shoot! er en festival for fodboldfilm og fodboldkultur. Fodbold er folkelighed, fællesskab, fans, idoldyrkelse, optur og nedtur. Fodbold kan samle et hold, et lokalsamfund, en storby eller en hel nation om fælles oplevelser, der er med til at skabe både fælles fortællinger og identitet.

Shoot! vil skabe en tilbagevendende filmfestival om fodbold af højeste kvalitet ved at skabe debat og en bredere forståelse for, at fodbold er meget mere for mennesker og det omkringliggende samfund end blot et underholdende spil. Shoot! bruger fodbold som et tematisk omdrejningspunkt og film som medie til at sætte aktuelle, nærværende og væsentlige temaer til debat.

Festivalen støttes af Det Danske Filminstitut og DBU Jylland.

 

Filmprogram og oplægsholdere

Fredag d. 16/9 kl. 18.00 - Football for better or for worse

Filmen om topholdet FC Rosengård, giver et unikt indblik i kvindefodboldens vilkår i en pengestyret og mandsdomineret fodboldverden.

Oplæg inden filmen v. Sine Hausner, Bæredygtighedskonsulent i AGF.

Fredag d. 16/9 kl. 20.00 - Everton, Howards Way

Fortællingen om Howard Kendall og Evertons storhedstid midt i 80’erne. Oplæg inden filmen v. Morten Dahm Kjærgaard, træner i Aarhus Fremad.

Lørdag d. 17/9 kl. 16.00 - On the Fifth Day…Revisited

Så er der Sportslørdag! Et gensyn med Manchester United og West Bromwich Albions uforglemmelige målrige dyst på Old Trafford en decemberdag i 1978. Desuden kortfilmene The Ronaldo over og Landskamp DK-England.

Oplæg inden filmen v. Morten Bruun, fodboldkommentator og Manchester United fan.

Lørdag d. 17/9 kl. 18.00 - Das Spiel + The Referee

To fortællinger der begge behandler fodboldspillet set fra dommernes synspunkt. Hvilke valg og konsekvenser står de ofte udskældte dommere overfor?

Oplæg - og publikumsinvolvering - inden filmen v. Victor Skytte, FIFA-, UEFA- og DBU- linjevogter.

Lørdag d. 17/9 kl. 20.00 - Lobanovskiy Forever

Et portræt af den legendariske ukrainske Sovjet- og Dynamo Kiev-træner Valeriy Lobanovskiy.

Oplæg inden filmen v. Jan Tilman Schwab, fodboldfilmekspert