Når forårssæsonen 2022 bliver sparket i gang, er det med ny regel i alle DBU Jyllands børnefodbold i 3- og 5-mandsrækkerne.

Det er et frizone-princip, som i praksis fungerer sådan her:

  • Ved igangsætning fra bagerste spiller (ved tildelt målspark) skal modstanderholdets spillere opholde sig på egen banehalvdel, og må først bevæge sig ind på modstanderens banehalvdel, når bagerste spiller har sat bolden i spil – enten ved selv at drible eller ved at spille bolden til en medspiller.

  • Brud på reglen fører til ny igangsætning.

  • Boldførende hold behøver ikke at vente på, at modstanderen skal trække sig tilbage, men har muligheden for at starte spillet, når det ønsker det.

Forslaget blev vedtaget på DBU Jyllands delegeretmøde lørdag 12. marts i Herning Kongrescenter. Det blev stillet af Hadsund Boldklub og fik altså opbakning fra de omkring 100 stemmeberettigede klubledere til mødet. Reglen om den presfri zone vil altså udelukkende gælde i DBU Jyllands turneringer.

Mere boldbesiddelse
Blandt begrundelserne for at indføre den nye regelændring er at skabe mere jævnbyrdige kampe, bedre flow i spillet, mere effektiv spilletid og mere boldbesiddelse til begge hold.

Frizonen gør, at man undgår et højt pres ved igangsættelse af målspark/frispark i feltet.

Med en presfri zone opfordres der til at lære spillerne at spille bolden op fra eget målfelt. Spillerne får tid og ro på bolden og føler mestring, der er med til at udvikle spillerne.