IF Skjold Sæby ligner til forveksling alle andre breddeklubber. En parkeringsplads, en opvisningsbane med baner rundtom og ikke mindst et klubhus, der trænger til en kærlig hånd. Men som de siger i IF Skjold Sæby:

”Det vigtigste er det, der sker på banen. Det andet må komme i anden række.”

Og man må sige, der sker lidt i IF Skjold Sæby. Ikke nok med, at de officielt er blevet DBU Børneklub, så har de haft travlt med at uddanne deres trænere. Mange af dem faktisk.

Over halvdelen af klubbens børnetrænere er nu uddannet
Faktisk har knap halvdelen af klubbens børnetrænere påbegyndt træneruddannelse i løbet af foråret. Klubben består af cirka 30 trænere, og nu har 14 af dem gennemført UEFA C1-uddannelsen. Og ikke nok med det; ni af de 14 trænere har nu også gennemført UEFA C2-uddannelsen.

De uddannede trænere er både forældretrænere og yngre medlemmer i klubben, der fungerer som assistenttrænere på børneårgangene.

Den yngste der har deltaget, er en U15-pigespiller, mens der er flere i 14-17-års alderen, som har været med på træneruddannelsen.

Vil være en klub for børnene
Årsagen til de mange uddannede trænere er ganske klar: IF Skjold Sæby vil være en fodboldklub for børnene. Derfor har uddannelse af klubbens trænere været noget af det første, de tog fat i.

Bliv selv en (endnu) dygtigere træner

Uanset hvor højt dine trænerambitioner er, kan du tage på UEFA C-uddannelsen. UEFA C-uddannelsen er nemlig indgang til alle UEFA-træneruddannelser. På UEFA C1 får du både pædagogiske redskaber og viden om, hvordan du skaber det godt træningsmiljø - og meget mere. 

På UEFA C2 kan du selv vælge den aldersgruppe, som giver bedst mening for dig, så du bliver skarp på lige netop den målgruppe, du træner. 

Læs meget mere og tilmeld dig UEFA C-kursus. 

- Det her skal være et sted, hvor børn er trygge et sted, som de husker tilbage på om 10-15 år med gode minder. Jeg smuttede selv hjemmefra som lille. Sådan skal det ikke være her – her skal man have mulighed for at komme i gode fællesskaber, fortæller Lars Lundgreen, der er bestyrelsesmedlem, med i klubbens sportslige udvalg og en stor del af børneafdelingen.

Uddannelse er mere end uddannelse
At IF Skjold Sæby nu har uddannet 14 flere trænere på UEFA C1 er én ting. At de er blevet DBU Børneklub, er en anden. Men det er faktisk lige så meget alt det udenom, der fylder i klubbens mindset:

Sæby1 IF Skjold Sæby vil være et sted for alle børn, hvor man føler sig tryg og værdsat. Foto: IF Skjold Sæby

- Vi snakker meget mere sammen nu, og vi får fulgt op på tingene nu, så det giver rigtigt meget, at vi uddanner os sammen. Sparringen med Nikolaj, vores børneudviklingstræner, er selvfølgelig det essentielle, men vi sparrer alle med hinanden, fortæller Martin, der er U8-drengetræner, og han bliver fulgt op af Lars Lundgreen:

- Nikolaj og jeg forsøger at lave noget fælles, så snart det er muligt. Vi har blandt andet haft et fællesmøde om den nye regel om igangsætning ved målspark. Vi tog udgangspunkt i et par kampe og arbejdede teoretisk med det bagefter. I juni har vi også haft et oplæg af Nikolaj og drukket nogle øl sammen bagefter, så der også er noget socialt i det. Fællesskabet utrolig vigtigt for os.

Fakta om IF Skjold Sæby

  • Ved seneste optælling fra DIF havde klubben godt og vel 150 spillere (2021). Medlemstallet er højere i dag ifølge klubben 
  • IF Skjold Sæby har tilbud til alle pige- og drengespillere fra U6
  • Målt på antal af medlemmer fra 2021 er klubbens Frederikshavns andenstørste klub - kun overgået af Frederikshavn fI 
  • Klubben kendetegnes ved de røde trøjer, blå bukser og røde strømper 


Rom blev ikke bygget på én dag 
Og lad og lige til slut vende tilbage til citatet i toppen af artiklen. Hos IF Skjold Sæby har de ikke brugt ret mange af deres kræfter på at fortælle om, at de er blevet DBU Børneklub, eller at de er i fuld gang med at opkvalificere deres trænere: 

- Vi har promoveret os selv en lille smule, men vi skal jo nok også 12-18 måneder hen, før vi for alvor kan sige, at vi har løftet kvaliteten. Men det har også været vores dogme; at alt hvad vi laver, skal være ude på banen, fortæller Lars Lundgreen, inden han afslutter: 

- Det er på banen, det skal kunne mærkes. Og det er altså bare det vigtigste.  

Og som de selv siger i IF Skjold Sæby, så er der stadig langt endnu, før de er i mål. Men nu er de startet - og godt på vej. Og som en af de mest kendte klichéer lyder; Rom blev ikke bygget på én dag. 

Velfærdsalliance spiller central rolle 
Som en del af velfærdsalliancen mellem Frederikshavn Kommune, DBU og DBU Jylland er der sat fokus på at løfte de lokale børnefodboldmiljøer. Det indebærer f.eks. lokale trænerkurser, så området får flere uddannede fodboldtrænere. 

Udover at uddanne danner kurserne også rammer for styrkede netværk og ikke mindst samarbejde klubberne imellem.