Lørdag den 5. marts løber Fodbolden Kongres af stablen. Kongressen vil være en dag i fodboldens tegn, og blandt mange spændende indlæg, vil årets EDANS-pris blive kåret. Sidste år var det Fodbold for Fremtiden, der løb med titlen.

Og til prisen i år har DBU Jylland to bud med. De to, kvalificerede, bud kan du læse om herunder.

Mennesker med demens får lov at bruge bolden
Hver fredag kl. 10.00 står 10-12 friske mænd og kvinder klar til at spille fodbold i hjertet af Aarhus – nemlig på ASA Fodbolds baner. Fælles for træningsparate spillere er, at de alle er mennesker med demens på det indledende stadie.

Initiativet hedder ”Brug Bolden” og er båret af frivillighed og klubånd. Holdet er trænet af Simon og Anna Maria, der begge er idrætsstuderende på Aarhus Universitet. Simon har været med fra starten, der begyndte for tre år siden, mens Anna Maria har været en del af holdet det seneste år.

Når fodboldtræningen er slut, kommer det vigtigste; den sociale del. ASA Fodbold åbner for klublokalet ”Tutten”, hvor man kan få sig en kop varm kaffe og en snak om dagens træning, livets gang og alt derimellem.

ASA Fodbold financierer selv trænergodtgørelsen og stiller baner og indendørstider til rådighed, lige som klubbens kasserer og holdets kontaktperson, Anders Pilegaard, sørger for det rette udstyr til spillerne. Og som om det ikke var nok, arrangerer klubben også sociale sammenkomster for spillerne og deres pårørende – til stor glæde for alle parter.

Brugbolden ASA Foto: ASA Fodbold

Brug Bolden er fortjent nomineret og fortjener at vinde EDANS-prisen, fordi klubbens og trænernes indsats skaber fornyet livsglæde og bringer mennesker sammen. Initiativet berør ikke kun spillerne, men også deres pårørende.  

Har du lyst til at læse mere om holdet i ASA Fodbold, kan du finde det ved at klikke her. Du kan også læse mere om et nyt projekt, som DBU Bredde har søsat i samarbejde med TrygFonden, Sygeforsikring ”danmark” og Alzheimerforeningen. Senest er Socialstyrelsen også kommet med på holdet.

Gå-fodbold er en succes i Givskud
Hos Givskud Gymnastik- og Ungdomsforening har flere og flere fået øjnene op for gå-fodbold. Gå-fodbold er, som navnet antyder, almindelig fodbold med den enkelte regel, at man kun må gå.

Lige nu er tæller holdet hele 19 aktive spillere efter bare tre måneder. Udover de 19 spillere tæller holdet også ofte nysgerrige, som lige vil prøve det af. Alderen spiller ingen rolle – deltagerne er nemlig lige fra 25 til 70 år gamle. Og det er med forskellige baggrunde, spiller kommer. Spillerne tæller bl.a.:

  • En handicappet med behov for specialcykel til aktiviteten
  • En rygopereret som har prøvet med andre holdidrætter, der var for fysisk krævende
  • Et par med diabetes
  • En ryger med KOL
  • Andre med livets slid på kroppen.


Aktiviteten rummer forskellige ting. Fx bliver DBU træningsprogrammer målrettet de yngre spillere brugt flittigt, lige som forskellige tekniske øvelser bliver udført, inder bliver spillet kamp eller turnering. Og altid udenfor – så kan man hyle om kap med ulvene, der ikke er længere end 100 meter væk ovre i Givskud Løvepark.

Afslutningsvis er der altid lidt fysiske øvelser – det kunne være mavebøjninger. Og så venter 3. halvleg forude. Den foregår i hallens cafeteria, og fungerer altid som afslutningen på dagens træning.

Fremgangsmåden med at finde spillere har været at uddele invitationer med personlige hilsner, lige som de sociale medier er taget i brug, og man har haft mulighed for at tage en ven med.

Med sit engagement i lokallivet og fremmelsen af sundheden hos borgerne, er nomineringen til årets EDANS-pris derfor mere end velfortjent. Initiativet er også nået til ugeavisen i Give, som du kan læse lige her.