Jeg havde en snak med min kone om det inden, hvor jeg gjorde det klart, at der ville gå nogle timer med det her. Hvis jeg skulle gøre det, så skulle det også gøres ordentligt. Ulrik Petersen, fodbolddommer

Det gule og røde kort bliver nøjsomt placeret i forlommen på dommertrøjen. Fodboldstøvlerne får en dobbeltknude og armbåndsuret bliver tjekket en ekstra gang.

Det er under ét år siden at Ulrik Petersen i en moden alder gennemførte det virtuelle dommergrundkursus, som har givet ham adgang til at dømme fodboldkampe i DBU Jyllands turneringer. Alligevel har han allerede dømt flere end 40 kampe.

- Jeg tror faktisk, at jeg er en bedre, nyuddannet fodbolddommer nu end jeg havde været det som 15-årig. Jeg synes, det er sjovt at komme ud til en kamp og at forberede sig mentalt til opgaven. Jeg kan godt lide at kommunikere til alle, så det bliver forstået. Det er måske også på grund af min alder og min ballast, men for mig har det ikke været svært at træde ind over stregerne, fortæller Ulrik Petersen, som bor i Rønde på Djursland og som kunne fejre sin 50-års fødselsdag tidligere i januar.

Manglede noget af udfylde timerne med

For Ulrik Petersen havde tankerne om at blive fodbolddommer allerede ulmet i et par år. Han har spillet fodbold siden han var fire år ung, og har som voksen også været træner for sine børn. Det slutter dog om et par år, når de bliver seniorspillere, og kunne den fodboldglade familiefar forudse et tomrum. Og det skulle udfyldes med noget meningsfuldt.

- Fodbold har altid fyldt meget i mit liv, og jeg kunne kun se mig selv i rollen som træner, hvis det var for mine egne børn. Så når jeg slipper dem til seniorholdet her om et par år, så kommer jeg til at mangle noget at fylde de 10-15 timer ud i ugen med. Og her var det så, at rollen som fodbolddommer blev aktuel, fortæller Ulrik Petersen, som til dagligt er leder på sit arbejde.

- Rollen som leder betyder nok, at jeg er mere bevist om, hvordan fremtoning og sprogbrug kan bruges til at håndtere forskellige situationerne i fodboldkampene. Jeg synes menneskes psykologi er ekstremt spændende og det er virkelig noget, man kan få lov til at arbejde med som fodbolddommer, fortæller Ulrik Petersen, som allerede er blevet rykket op i Serie 4.

Kigger med på VEO

40 fodboldkampe det første år er mere end de fleste. Men for Ulrik Pedersen var det fra start planen, at bruge en del tid på at dygtiggøre sig. For det var med i de modne overvejelser inden han tilmeldte sig dommergrundkurset.

- Jeg havde en snak med min kone om det inden, hvor jeg gjorde det klart, at der ville gå nogle timer med det her. Hvis jeg skulle gøre det, så skulle det også gøres ordentligt. Man skal ud at dømme nogle kampe fra starten af, hvis man skal blive god. Jeg tror måske, at det er denne her bevidsthed, som er mere kendetegnende ved modne mennesker, funderer Ulrik Petersen, som udover at være fodbolddommer og fodboldtræner, lidt endnu, også dyrker triatlon.

Den 50-årige fodbolddommer er ikke bange for at indrømme, når der er begået en fejl på grønsværen, men han stræber altid efter at blive så god en fodbolddommer, at fejlene bliver på et minimum. Derfor er han også tit hjemme og se sine præstationer efter i sømmene på VEO, som er en særlige videotjeneste, hvor fodboldhold kan filme kampene på en simpel måde og efterfølgende se dem online. Optagelser som altså også dommere som have glæde af.

- Så kan jeg tjekke, hvordan min fremtoning på banen har været, og om jeg nu også dømte rigtig i den og den situation. Jeg er nok lidt en fodboldnørd, men jeg synes, det det er sjovt, siger Ulrik Petersen som glæder sig til at tage hul på endnu en sæson som moden og ihærdig fodbolddommer.

Kursus

Bliv klædt på til din næste udfordring.