Langt størstedelen af kampene under DBU Jylland afvikles under rolige og fredelige omstændigheder. Sommetider er der dog ekstra tænding på i kampene, hvorfor et frivilligt observatørkorps tager ud og holder øje med, at alt forløber i god ro og orden. DBU Jylland har derfor nedsat to observatørkorps – henholdsvis i Aarhus og i Sydjylland.

Observatørernes blotte tilstedeværelse til kampene er med til at forhindre, at holdene går over stregen. Efter hver kamp indsender observatørerne en kamprapport om kampens forløb. I de få tilfælde, hvor ét af holdene alligevel er gået over stregen, tager korpset kontakt til disciplinærinstansen i DBU Jylland.

Er med til at forebygge uheldige episoder
Finn Jensen er sekretær for observatørkorpset i Aarhus, og han melder om et stille 2022, hvor de i alt fire frivillige observatører i hans gruppe har været ude og dække 73 kampe.

- I langt de fleste af kampene er det forløbet helt stille og roligt. Det har en præventiv effekt, at vi er ude til disse kampe. Det er med til at forebygge uheldige episoder, at vi er synlige og har kontakt med både klubberne og dommerne, inden kampene bliver fløjtet i gang. Spillere og trænere tænker sig om en ekstra gang, og på den måde undgår vi, at stemningen koger over, siger Finn Jensen.

I Sydjylland har observatørkorpset været ude til 11 kampe i løbet af 2022.