En julehilsen fra DBU Jyllands formand:

Kære alle frivillige i de jyske fodboldklubber

Hvem står for træningen en onsdag i regnvejr? Hvem sørger for, at der er vasket trøjer til kampen på torsdag? Hvem skaffer sponsorer og snakker med kommunen? Hvem bager kager og kører til kamp? Og hvem får det store puslespil til at gå op, når klubbens mange kampe skal planlægges og koordineres?

Det gør I - de mange tusinde frivillige i fodboldklubberne.

Der er med andre ord rigtig mange gode grunde til at huske at anerkende jer og jeres indsats. Det gælder naturligvis hele året rundt, men her ved juletid er det altid en ekstra stor glæde at kunne sig tak for indsatsen i året, der er gået.

Tak fordi I holder hjulene i gang i fodbolden. Tak fordi I gør en indsats for fællesskabet. Og tak fordi I springer til, selvom I sikkert har travlt og mange andre gøremål. Det er ikke uden grund, at vi bruger hashtaget #FantastiskeFrivillige

Passion og energi

Som formand for DBU Jylland er jeg sammen med mine bestyrelseskolleger og alle vores medarbejdere løbende i kontakt med masser af klub-frivillige, og det aftvinger en enorm respekt, når man oplever den passion, det engagement og den energi, som I lægger for dagen.

Mængden af frivillige i fodboldklubberne udgør til sammen en slags usynlig kæmpe, for det er i sandhed store kræfter, der ligger bag breddefodboldens liv og aktiviteter.

Usynligheden skyldes, at nogle desværre tager de frivillige for givet. Eller har en opfattelse af at tingene bare sker af sig selv. Men det gør de ikke. Derfor er det så vigtigt, at vi alle sammen husker at påskønne og anerkende den indsats, der bliver gjort rundt omkring i fodboldklubberne.

Der er i 2023 for første gang nogensinde blevet lavet en stor undersøgelse af frivilligheden i dansk fodbold. Flere end 11.000 personer, både frivillige og ikke-frivillige, har deltaget i undersøgelsen. Det giver nu fodboldens og idrættens verden ny og vigtig viden, der skal danne grundlag for kommende initiativer for at styrke frivilligheden i dansk fodbold.

Spændende tiltag på vej

Men påskønnelse og anerkendelse gør det ikke alene. Der skal også andre handlinger til. Fra DBU Jyllands side vil vi i 2023 have ekstraordinært stort fokus på at understøtte frivilligheden i vores klubber. Det vil vi dels gøre via etablering af netværk for klubbernes nøglepersoner, og derudover vil vi lancere nogle tiltag, hvor vi som organisation kan være med til at skaffe flere hænder i den enkelte klub. Vi glæder os til at præsentere disse tiltag i det nye år.

Vi ved alle, at det nogle gange kan være besværligt og tungt at rekruttere nye frivillige. Hvis man til gengæld kommer ind i den positive spiral, kan det frivillige fællesskab ligefrem blive så attraktivt, at folk nærmest står i kø for at få lov at være med, for fodbold er jo også andet og større end det, der foregår på banen.

Med disse ord vil jeg ønske alle jyske fodboldfrivillige en glædelig jul og et godt fodboldår 2023.

Bent Clausen
December 2022
Formand for DBU Jylland